Lipsă de arhitecți șefi în primării. Rezultatul: costrucții inestetice și nefuncționale
Aşa cum românul îşi face casă după cum crede el mai bine, fără ajutorul specialiştilor, la fel procedează şi edilii.
Puţine primarii au un arhitect şef. Rezultatul? Multe construcţii sunt inestetice şi nefuncţionale. Au la bază o autorizaţie emisă fără verificare în teren şi nu respectă specificul zonei.
Proiectul arhitectural care include studiile de rezistenţă şi planul instalaţiilor înseamnă în medie doar 5% din preţul total al unei clădiri. Totuşi, mulţi români elimină acest cost, chiar dacă îi afectează direct.
Răzvan Dracea, Ordinul Arhitecţilor din România: "Să am camera de zi orientată către nord, să nu văd soarele, să nu mă bucur de intimitatea şi liniştea unei grădini şi să am camera de dormit la stradă, sau foarte aproape de un vecin care îmi face umbră".
Şi totuşi, asemenea construcţii - vizate formal de un specialist - primesc autorizaţie de la primării. Asta pentru că nici acolo nu există arhitecţi.
Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei: "Astăzi în România avem 184 de arhitecţi şefi în toată ţara din 3228 de UAT-uri."
Deşi situaţia cea mai gravă este în comune, există şi municipii şi chiar judeţe din care lipsesc responsabilii cu urbanismul.
Adrian Ibănescu, arhitect şef, Judeţul Brașov: "Pentru orice autorizaţie e bine să mergi să vezi la faţa locului/dar nu avem cum."
Nici oraşul Răcari din Dâmboviţa nu are un arhitect şef. Îi ţine locul o angajată care a terminat ingineria mediului. Primarul spune că niciun alt candidat nu s-a arătat interesat de salariul pe care-l poate oferi.
Marius Caraveţeanu, primarul oraşului Răcari: "Un arhitect care are un cabinet de arhitectură câştigă mult mai mult decât ar câştiga în domeniul public".
Şi la Brazi, o comună bogată din Prahova, primarul - de meserie electrician - semnează autorizaţiile de construcţie.
Radu Leonas, primarul comunei Brazi: "Niciun angajat în cadrul instituţiei, la orice primărie, nu poate să vină pe un salariu de 4.800 cât are viceprimarul net sau 6 mii cât are brut".
Peste 70% dintre absolvenţii de Arhitectură îşi găsesc o slujbă în primele două luni de la terminarea facultăţii, însă nu pot ocupa funcţia de arhitect şef pentru că nu au vechimea necesară. În plus, nu învaţă prea multe despre legislaţie în facultate. Ministrul Dezvoltării vrea să elimine o parte dintre restricţii.
Pe de altă parte, presiunea pusă de dezvoltatorii imobiliari face ca tentaţiile să fie mari. La Bistriţa, arhitectul şef este cercetat pentru că ar fi eliberat autorizaţii fără a respecta planul urbanistic general. Mai mult, anchetatorii au şi suspiciuni de luare de mită.