Lingouri și monede de aur de 700.000 $ și mașini de 300.000 $, confiscate de la tâlhari români care acționau în SUA
Procurorii DIICOT au efectuat 7 percheziţii în oraşul Râmnicu Vâlcea pentru prinderea membrilor unei grupări de tâlhari care au jefuit zeci de persoane în vârstă din SUA, uneori folosind violenţa, bunurile sustrase ridicându-se la sute de mii de dolari.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, descinderile au avut loc la solicitarea autorităţilor judiciare americane, la adresele unor persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tâlhărie, furt, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor.
În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada 2020-2022, această grupare, constituită pe fondul relaţiilor de rudenie dintre membrii săi, a fost implicată, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, în zeci de infracţiuni de "furt prin distragerea atenţiei" în dauna unor cetăţeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani pe care le aveau asupra lor. În cazul în care bătrânii ripostau, erau deposedaţi prin violenţă de valorile deţinute.
Anchetatorii susţin că membrii acestei grupări au transferat din SUA în România o parte dintre bijuteriile sustrase, în valoare de aproximativ 120.000 de dolari.
În scopul spălării profitului ilegal, ei au achiziţionat lingouri şi monede din aur în valoare de aproximativ 732.000 de dolari, precum şi două autoturisme de lux în valoare de 260.575 de dolari, respectiv 230.000 de dolari.
În plus, tâlharii au comercializat pe teritoriul american, fără a fi autorizaţi, bijuterii din aur sau din metal comun cu privire la care pretindeau în mod fraudulos că ar fi confecţionate din aur. Parte din aurul şi bijuteriile aduse în România a fost amanetat la diverse societăţi comerciale de profil în vederea obţinerii de sume de bani.
De asemenea, aceştia au solicitat şi obţinut de la guvernul SUA ajutoare de şomaj destinate contracarării efectelor pandemiei SARS-COV2, folosind în acest scop acte false, în contextul în care nu îndeplineau condiţiile pentru accederea la aceste indemnizaţii.
În prezent, faţă de doi membri ai grupării instanţele de judecată din SUA au dispus măsura arestării preventive.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate marţi la Râmnicu Vâlcea, au fost identificate şi indisponibilizate trei autoturisme de lux în valoare de 317.000 dolari, 260.575 dolari, respectiv 40.000 dolari, aproximativ 200 de grame bijuterii din aur, un ceas de lux, suma de 8.000 lei, 7 telefoane mobile şi mai multe înscrisuri relevante pentru cauză.
Miercuri, organele de cercetare penală au identificat, ridicat şi indisponibilizat, pe raza judeţului Ilfov, un alt autoturism de lux, în valoare de aproximativ 250.000 de dolari.
Activităţile din cadrul comisiei rogatorii internaţionale au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea.
La acţiunea operativă au asistat trei agenţi federali din cadrul Biroului FBI San Diego şi un agent IRS, precum şi doi reprezentanţi ai Biroului FBI din Bucureşti.
Cooperarea poliţienească a fost realizată prin intermediul Biroului FBI de la Bucureşti.
Autoturismele au fost preluate în custodie de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.