Lift tras cu frânghii într-un spital din România. 7 miniștri au urcat cu el

Ultima actualizare: 14-11-2019 19:59

Cu lifturi vechi de 123 de ani - așa sunt plimbați pacienții la Spitalul Municipal Sighișoara. Dar nu toți bolnavii. Ascenscoarele, acționate manual, cu frânghii, sunt folosite doar în cazuri extreme.

Conducerea unității sanitare promite că în scurt timp va înlocui bătrânele lifturi. Un proiect în acest sens a fost demarat și acum patru ani, însă lucrurile s-au împotmolit.

Clădirea este de patrimoniu, iar pentru lucrări de reparații este nevoie de autorizații speciale.

Trei astfel de lifturi, pe care ne-am aştepta să le vedem într-un muzeu, sunt încă folosite la Spitalul Municipal Sighişoara.

Pentru că ascensoarele vechi de peste un secol să fie puse în funcţiune este mereu nevoie de un angajat, care mânuieshte frânghiile.

Reporter: "Trebuie să puneţi frâne?" 

Angajat spital: "Da da, ca să nu ducem bolnavii în gol."

Chirurg: "Nu este consemnat niciun incident. Din punct de vedere tehnic este o bijuterie, un copil de nouă ani poate să ridice liftul. Fără acest lift activitatea noastră în această clădire ar fi fost imposibilă."

Lifturile au fost construite odată cu clădirea spitalului, în 1896, în perioada ocupaţiei austro-ungare şi sunt adevărate capodopere arhitecturale. Sunt folosite insă doar în cazuri urgente.

Femeie: "Asta e lift de sute de mii de an de ani, care nu funcţionează, îl trage cu funia."

În aceste lifturi au urcat până acum şi şapte miniştrii ai Sănătăţii. Dar pentru schimbarea bătrânelor ascensoare nu au fost găsite deocamdată soluţii concrete. Un prim proiect a fost realizat în urmă cu patru ani, dar fără a ajunge la un rezultat. Problema a fost readusa în discuţie în urmă cu şase luni.

Tanaszi Sarolta, manager spital municipal Sighişoara: "În cel mai scurt timp dorim să derulăm procedura. Lifturile noi sunt importante atât pentru pesronalul medical cât şi pentru pacienţii noştri pentru că clădirile sunt pe două nivele şi să transporţi pacienţii este greu."

Noile lifturi ar trebui să fie cumpărate de primărie.

Ovidiu Mălâncrăvean, primar Sighişoara: "Este o investiţie pe care o pregătim de mult timp. Sperăm că de data aceasta să avem şi firme care vor veni la licitaţie şi vor executa această lucrare."

După finalizarea proiectului, autorităţile se gândesc că unul dintre lifturi să fie donat muzeului de istorie din Sighişoara, iar două dintre ascensoare să rămână conservate în spital - unde ar putea fi admirate de pacienţi, dar şi de turişti.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO