România a preluat președinția Consiliului UE. Discursurile lui Iohannis, Dăncilă și Juncker
România a preluat oficial, joi seara, președinția Consiliului Uniunii Europene. Într-o ceremonie ce a avut loc la Ateneu, liderii europeni au vorbit despre aderarea României la spațiul Schengen, despre importanța statului de drept.
►Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele parlamentului European, Antonio Tajani, au vorbit despre semnificația aderării României la spațiul Schengen.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
►Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă au vorbit despre parcursul european al României și despre obiectivele pe perioada mandatului de 6 luni.
Astfel, pe perioada mandatului, în București vor fi dezbătute și rezolvate cele mai importante probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană, cum ar fi banii europeni pentru agricultură, aderarea la spațiul Schengen sau ieșirea Marii Britanii din Uniune.
IMAGINI LIVE DE LA ATENEUL ROMÂN:
Desfășurarea evenimentelor, LIVE TEXT:
UPDATE 21.10: Discursul premierului român Viorica Dăncilă:
„Am deosebita onoare și bucuria de la ura invitaților noștri: „Bun venit la București!” Vă mulțumesc pentru prezența la acest eveniment important pentru România. Pentru mine, este un moment încărcat de emoție pentru că astăzi am onoarea de a vorbi în numele concetățenilor mei, în numele României care, timp de 6 luni va sta cu demnitate la masa la care se iau decizii importante. Astăzi, românii ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească același respect, aceleași drepturi și beneficii de care se bucură toți cetățenii europeni. România va conduce cu demnitate Consiliul UE. Văd că astăzi se află aici o parte din arhitecții integrării noastre europene. Le mulțumesc cu sinceritate și respect pentru contribuția lor.
Privind în urmă, cred că cel mai important pas al integrării noastre a fost atunci când poporul român a adoptat prin referendul Constituția. Atunci a început integrearea noastră, atunci a avut loc voința poporului de a se integra. Constiuția adoptată atunci este garanția cea mai puternică că țara noastră a pornit pe drumul ireversibil al integrării Europene. Constituția este elementul nostru cel mai important, pentru că a fost elaborată în acord cu partenerii europeni. Astăzi, putem spune cu toată convingerea că tot ce e european e și constituțional și că tot ce e constituțional e în acord cu principiile europene.
Ca prim-ministru, îmi asum cu onoare și demintate această onoare și demnitate în fața Europei și cetățenilor. Vom demonstra că România merită respectul comunității europene și că este pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus, în rând cu toate celelalte state membre.
Le transmit, deci, tuturor românilor și partenerilor europeni: „Îndrăzniți să credeți în România!” Astăzi, mai mult ca niciodată putem demontra că poporul român e un popor cu adevărat european, atașat de valorile blocului comunitar. Românii au fost, sunt și vor rămâne un popor pro-european. Nu ne-am schimbat viziunea pro-europeană și nu o vom face. Ne dorim să fim parteneri egali și respectați în UE.
Ne dorim ca România, alături de celelalte state europene, să se bucure de aceleași beneficii. Coeziunea și unitatea reprezintă viziunea noastră la conducerea Uniunii.
Suntem conștienți de provocările pe care le avem în față. Le vom trata cu aceeași seriozitate și le vom răspunde cu determinare. Sistemul democratic, dezvoltarea economică, sunt rezultatele tangibile ale acestui parcurs. Calea Europeană a fost și rămâne alegerea noastră și suntem conștienți de caracterul ireversibil al drumului pe care am pornit. Viitorul nostru se află mereu în față și nu în spate, însă nu trebuie să uităm de unde am plecat. Să ne amintim cu toții idealurile, principiile pe care s-a pornit proiectul european. Dacă vrem ca Uniunea să meargă înainte, cu toții trebuie să mergem înainte, iar cei mai slabi trebuie ajutați să fie mai puternici.
Trebuie mereu să ne amintim că momentele în care Europa a fost cea mai în formă a fost cele în care am dat dovadă de unitate și de curaj. Ne propunem ca Uniunea să meargă în același ritm și cu aceeași cadență. Am convingerea că unirea face puterea.”
UPDATE 21:00: Discursul președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker:
„Domnule președinte, doamnă prim-ministru, dragi prieteni (a spus Juncker în română),
Vreau să vă mulțumesc, să mulțumesc președinției române că ne-a întâmpinat în acest loc magnific. Admir viața dvs. intelectuală și culturală, este puternică. Am nu numai o mare plăcere, ci și o mare emoție că sunt aici. Simt că această zi este una de hotar: deschidem prima președinție română a Consiliului UE. Ne aducem aminte că în 2007 România s-a alăturat familiei europene, în acea zi ne-am adus aminte de un decret care a întinat istoria Europei, dar istora și geografia europeană au fost marcate în bine, în timpul Consiliului pe care l-am prezidat și când am hotărât aderarea României.
Până în această zi sunt mândru, am rămas mândru de acest act semnat. Drumul spre aderarea României a fost mereu dificil și a cerut mari exigențe. UE nu face compormisuri, chiar dacă e vorba de drepturile omului, statul de drept, lupta împotriva corupției, nu există compromisuri. Nu e posibil să se facă compromisuri, pentru că România are locul ei în UE. Locul natural al României este și în centrul zonei Schengen. Din 2014 am pledat ca România să facă parte din zona Schengen.
România preia acum președinția Consiliului UE. Vom deschide un nou capitol din istoria noastră comună, care se va deschide la Sibiu, unde vom da o adevărată perspectivă de viitor tuturor cetățenilor noștri.
Astăzi vom face în așa fel încât prima președinție a României să fie un moment istoric. Vom face în așa fel ca această Europă, care a fost divizată, să se concilieze și să rămână un model în lume. Contez pe energia și unitatea națiunii române. Toate instituțiile trebuie să fie împreună. România și Europa sunt două lucruri care merg împreună! Trăiască România și trăiască Europa.”
UPDATE 20.50: Discursul Consiliului European, Donald Tusk, susținut în limba română:
„Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce împreună cu dvs. afacerile europene, în timpul primei președinții a Consiliului UE. Sunt convins că veți interpreta cu înțelepciune o adevărată „rapsodie română.” Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu, ci pentru că știu cât de rezistentă și creativă este națiunea română. Cred că veți găsi sunetul potrivit și veți face tot ce puteți ca echipă pentru a lucra pentru interesele Europei. Veți fi gazde și sunt sigur că veți acționa în spiritul proverbului: „Omul sfințește locul.” Am încredere că veți respecta regulile și atașamentul față de principii.
După cum spunea Nichita Stănescu, „se apropie viitorul, se aude, se vede.” În mare măsură, depinde acum de România. Avertisment sever, la reuniunea de la Sibiu va fi în joc concepția comună în ceea ce privește viitorul Europei.
Celor care vor să caute scurtături și să încalce regulile le spun că se înșeală. Celor care luptă pentru drepturi le spun: continuați lupta.
Dragi prieteni, Dacia 1300 a fost prima mașină a socrului meu. Mai mult ca mașinile românești mă fascinează intelectualii, la fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep încântă publicul. Dar cel mai mult m-a încântat finala din 1986, când Steaua București a învins Barcelona.
Fac apel la toți românii să apere libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași atitudine cu care Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri. Și atunci părea imposibil, dar a reușit. Și sunt sigur că și voi veți reuși”, a spus Donald Tusk în Română.
UPDATE 20.40: Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a susținut un discurs în care a vorbit despre aderarea României la Schengen.
„Împreună să colaborăm pentru o Europă eficientă. România pune accent pe coeziune. Nu există decât o Europă, ideea europeană este indivizibilă. Europa nu poate renaște în Vest dacă moare în Est. Nicăieri Europa nu are mai mult ecou decât în statele din Est. Forța unei Europe unite nu are egal și forța e în antiteză cu violența. Democrația, statul de drept sunt valori pe care le împărtășim. Trebuie să avem proiecte politice care să reflecte aceste priorități. Trebuie să ajungem la un buget european care să stimuleze investițiile. Contăm pe președinția Română, cu cât mai multă solidaritate în bugetul viitor cu atât înseamnă mai multă solidaritate pentru toți.
Parlamentul European a susținut întotdeauna aderarea României la Schengen. Țărilor care blochează aderarea la Schengen le cer să își schimbe poziția. Aderarea la Schengen este importantă pentru securitate și sper că va avea loc în timpul președinției române.”
„Unde-s doi puterea crește!”, a conchis Antonio Tajani.
UPDATE 20:30: Președinții celor două Camere ale Parlamentului au ținut discursuri.
UPDATE 20:20: Președintele Klaus Iohannis a susținut primul discurs din această seară.
„Este o deosebită plăcere pentru mine să particip la lansarea oficială a primei Președinții a țării noastre la Consiliulul UE. La 12 ani de la aderarea la UE, România preia un rol de prim-plan la nivel european.
Dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre la familia europeană a reprezentat un deziderat aparte. Am lucrat cu profesionalism. UE este singura cale de a asigura progresul statelor europene. Astăzi, preluăm președinția cu obiectivul de a contribui la consolidarea Europei, o europă mai coezivă, mai puternică.
Primul semestru al lui 2019 va fi definitoriu: Europa se confruntă cu probleme interne și externe: retragerea Marii Britanii din UE, migrația.
Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că UE este, în mod incontestabil, un proiect de succes, puternic și viabil. Cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului stau mărturie forței, temerității și capacității noastre de a coopera eficient și sustenabil. Uniți în diversitate nu e un simplu motto, ci că UE este un proiect peren, capabil să se modeleze mereu, fără a renunța la principiile și valorile sale.
României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună. Știm cu toții că exercitarea unei președinții este o misiune de o înaltă responsabilitate. Mai multă unitate și coeziune - aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele 6 luni și pe care va trebui să o urmărim cu consecvență.
Avem nevoie de mai multă coeziune, indiferent că vorbim de o Europă mai convergentă, mai sigură sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esențial.
Pe parcursul mandatului vor avea loc momente marcante pentru evoluția UE și avem încrederea că reuniuni de o semnificație aparte, precum summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective pentru o Europă de mâine.
Doamnelor și domnilor, astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de 6 luni importantă pentru țara noastră și pentru uniune. Ne propunem să consolidăm unitatea și coeziunea. Vă doresc succes!”
UPDATE 20:14: Un cor de copii a deschis ceremonia cântând imnul național.
UPDATE 19:50: Liderii români și europeni au început să sosească la Ateneu.
Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este exercitată pentru o perioadă de 6 luni, prin rotaţie, de fiecare stat membru. Prin definiţie, preşedinţia trebuie să fie neutră şi imparţială pe perioada exercitării mandatului; prin urmare, ea nu poate favoriza propriile opţiuni de politici şi nici pe cele ale unui alt stat membru. Ea are trei misiuni principale.
Prima misiune este de planificare şi conducere a reuniunilor din cadrul diferitelor formaţiuni ale Consiliului (cu excepţia Consiliului Afaceri Externe) şi ale grupurilor sale de lucru.
Preşedinţia înseamnă, în primul rând, datoria de a promova în reuniunile pe care le vom prezida la Bruxelles, interesul european prin asigurarea unui cadru corect de negociere, arată site-ul dedicat preşdinţiei române.
Eforturile unei preşedinţii se vor concentra în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.
Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un facilitator, fiind responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislaţia europeană, de asigurarea continuităţii agendei Uniunii Europene, a unor procese legislative bine organizate şi a cooperării dintre statele membre.
Cea de-a doua misiune vizează reprezentarea Consiliului în relaţiile cu celelalte instituţii ale Uniunii, în special cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European. În activitatea pe care o desfăşoară, Preşedinţia cooperează îndeaproape cu preşedintele Consiliului European şi cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.
Cea de-a treia misiune este asumarea reprezentării Uniunii Europene în dialog cu partenerii externi, prin înlocuirea temporară a Înaltului Reprezentant, în situaţiile în care acesta nu poate participa.
Obligaţiile concrete ale unei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene se traduc în asigurarea resurselor necesare pentru prezidarea la Bruxelles a reuniunilor ministeriale, la nivel de ambasadori şi a peste 150 de grupuri de lucru de la nivelul Consiliului.
În acest format se negociază 200 - 300 de dosare legislative pe parcursul a peste 1.500 de întâlniri formale şi informale. În ceea ce priveşte modul în care se lucrează, Preşedinţiile sunt grupate în trio-uri, lucru care asigură un cadrul general coerent de desfăşurare a activităţii Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă neîntreruptă de 18 luni.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: bucuresti, romania, donald tusk, jean-claude juncker,
Dată publicare:
10-01-2019 21:05