Liderii UE, primiți cu bomboane și transportați cu autobuzul. Dragnea și-a luat concediu


Ultimul update: Miercuri 09 Ianuarie 2019 20:05
Data publicarii: Miercuri 09 Ianuarie 2019 19:23
Categorie: Stiri actuale

De la 1 ianuarie, România a preluat preşedinţia Consiliului UE. O misiune cu mize mari, din moment ce la Bucureşti ar trebui să fie discutate şi rezolvate teme cum ar fi banii europeni pentru agricultură, aderarea la spaţiul Schengen sau Brexitul.

Critici aprigi ai politicienilor de la Bucureşti, şeful Comisiei Europene, preşedintele Consiliului şi al Parlamentului European sunt aşteptaţi la ceremoniile oficiale de joi şi au fost programate discuţii cu premierul şi cu preşedintele.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, împreună cu 25 de comisari europeni vor sosi joi seară la Bucureşti.

Vor fi cazaţi într-un hotel din centrul Capitalei, iar în camere vor avea pregătite o sticlă de vin şi bomboane româneşti. Dacă nu este foarte frig, vor merge spre Ateneu pe jos.

Bucureştiul devine de joi seară cea mai importantă Capitală pe harta UE. Sunt aşteptaţi să aterizeze aici şeful Parlamentului European, al Comisiei şi al Consiliului şi sunt invitaţi de la ora 20.00 la un eveniment la Ateneu.

Vor cânta muzicieni din toată Europa din muzica de Enescu şi de Beethoven, li se va adresa Viorica Dăncilă şi din public va asculta preşedintele Klaus Iohannis. E momentul care marchează practic preluarea preşedinţie României la UE. După acest moment, sunt duşi cu un autobuz, pentru că în stradă sunt anunţate proteste la Palatul Regal, unde li se va oferi un dineu oficial.

De vineri, urmează discuţii importante. Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se va întâlni cu şeful statului şi cu premierul. La Parlament îl aşteaptă preşedintele Senatului Călin Popescu Tariceanu şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, pentru că Liviu Dragnea este în concediu.

În repetate rânduri, oficialii europeni i-au criticat pe politicienii de la Bucureşti pentru asaltul asupra justiţiei, dar şi pentru discursurile anti-europene. Aceste teme vor fi discutate şi la Bucureşti cu liderii europeni, dar premierul spune că România este pregătită şi tenhnic şi politic să îşi ducă mandatul. Ba chiar şi economic.

Viorica Dăncilă, prim-ministru: "Preluăm preşedenţia. Devastăm ... devansăm state puternice."

Analiştii de la Bucureşti susţin însă că politicienii sunt departe de a înţelege mizele momentului şi de a negocia în interesul ţării.

Victor Negrescu: "Avem interese foarte mari. vorbim despre alocările pentru fonduri structurale, subvenţii pentru agricultori, de fondurile care ne permit să facem spitale. Din păcate, nu vedem din partea responsabililorl un nivel naţional al ambiţiei de a finaliza negocierile pe durate celor 6 luni ale mandatului nostru".

Pe parcursul preşedinţiei României, avem de gestionat peste 250 de dosare. Unele au importanţă uriaşă - cum sunt cele privind bugetul uniunii europene, decizii privind migraţia sau Brexitul. România, prin experţii din ministere, poate deschide discuţii despre temele importante, adică poate induce decizii care să fie în favoarea noastră. Dacă la nivel tehnic nu se ajunge la un acord, discuţiile se mută la nivel de miniştrii şi pot interveni şi şefii de guvern sau de stat. Aşadar e vital, dacă vom închide măcar o parte din dosare cu soluţii care să avantajeze şi România, sau doar vom pasă problemele mai departe.

În cele 6 luni de mandat, în România vor veni 40 de mii de politicieni, experţi, jurnalişti, şefi de guvern şi preşedinţi. Cele mai importante evenimente sunt summitul de la Sibiu, din 9 mai, şi "Adunarea generală a oraşelor şi regiunilor europene" programată la finalul lunii martie, la Palatul Parlamentului.

Comisia Europeană vine la Bucureşti. Juncker, întâlniri cu Iohannis, Dragnea și Dăncilă
Comisia Europeană vine la Bucureşti. Juncker, întâlniri cu Iohannis, Dragnea și Dăncilă
Rovana Plumb se laudă că România atrage fonduri europene, deși suntem sub media UE
Rovana Plumb se laudă că România atrage fonduri europene, deși suntem sub media UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
urmarire trafic
Un şofer a fugit de poliţie şi a călcat 2 pietoni, pentru că se grăbea să ceară o fată în căsătorie
Adolescentă de 13 ani din Craiova dată dispărută după ce a plecat de la școală. Unde a fost găsită
TAROM are un nou director general. Este al doilea interimar în 4 zile, după revocarea Mădălinei Mezei
Dezastru în magazine, înainte de Sărbători. Cum s-a îngrăşat preţul cărnii de porc în ajun
De ce s-a ridicat ursul din orașul Victoria în două labe. A rănit apoi 3 oameni
Explicaţia terifiantă a psihologilor în cazul fetei răpite de unchiul ei. Ce plan ar avea
trafic
Capitala devine un lux pentru proprietarii de maşini vechi. De când se aplică noua vinietă
Și-a legat un cablu în jurul gâtului și a vrut să se arunce de pe pod, în Râmnicu Vâlcea
Cursă de taxi cu final tragic, după o depășire periculoasă: "Mamă, dar a avut 150 la oră!"
Un bărbat din Baia Mare a salvat şase vieţi. Unde a ajuns inima lui
Turist căutat de 3 zile în munţii Bihorului. Filmarea care i-ar fi fost fatală
Fata dispărută în Cluj ar fi fost răpită de unchiul ei. "Se uita la ea ca un psihopat"