Ministrul Muncii, înainte de discuţia cu sindicatele din educaţie: Totdeauna bani, dacă vrem să o spunem, nu sunt
Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat luni, înainte de discuţia cu sindicatele din educaţie şi după o discuţie pe care a avut-o la Palatul Victoria cu liderii coaliţiei, că ce s-a decis este ca începând de astăzi să discute aplicat pe grila propusă.
Totdeauna bani, dacă vrem să o spunem, nu sunt, dar noi trebuie să ajungem de aşa natură să găsim varianta cea mai corectă pentru toată lumea, a mai spus ministrul.
Ministrul Muncii a anunţat că discuţiile pe negocierile care sunt obiectul cererii sindicatelor, pe partea financiară, se vor purta în continuarea cu liderii coaliţiei şi acolo se va ajunge la o concluzie.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
”Practic, ce s-a decis este ca începând de astăzi să discutăm aplicat pe grila propusă de tot sistemul de educaţie, care să facă parte integrantă din următoarea lege de salarizare care va fi ulterior discută în comisie tripartită, cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană. Sunt practic propunerile venite din partea lor şi noi trebuie să încorporăm acele propuneri în viitoarfea lege”, a spus ministrul Muncii.
Marius Budăi a precizat că nu se va discuta doar cu educaţia, la ora 16.00 fiind discuţii şi cu cei din sănătate, iar de mâine (marţi,nr) vor face programări astfel încât şi săptâma aceasta şi cealaltă, pe lângă discuţiile care au fost până acum.
Budăi a mai spus că au mai fost discuţii la minister şi vor să continue la nivel de decizie şi să vină la discuţii şi sindicatele.
Despre ordonanţa cerută de sindicatele din educaţie, care să garanteze că debutanţii din învăţământ vor primi salariul mediu pe economie, ministrul a precizat: ”Din punct de vedere legal am dat în strudiu această problemă, să vedem dacă avem cum acoperi legal această problemă însă tocami pe aceste solicitări şi pe grilă începem să discutăm aplicat, pe fiecare categorie în parte, de unde plecăm, unde ajungem. Sunt, de acum, discuţii tehnice”, a completat ministrul Muncii.
”Este clar că atunci când pui un minim pentru debutanţi, trebuie să creşti şi grila în continuare şi aici, cu în cadrarea în toate prevederile din PNRR, ce condiţionalităţi avem acolo şi recomandările de ţară, urmeazăaceste discuţii tehnice cu dumnealor şi vedem la ce variantă ajungem pe final”, a spus Budăi.
Întâlnire de gradul zero între sindicaliști și ministrul muncii
Liderii sindicatelor din Educaţie vor avea luni, la ora 14:00, o întâlnire cu ministrul muncii, Marius Budăi, discuţiile axându-se pe viitoarea grilă de salarizare din sistem.
"Vom discuta astăzi cu domnul Budăi (ministrul Muncii, Marius Budăi n.r.) despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare", a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.
Acesta a precizat că până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.
"Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic", a subliniat liderul sindical.
Sindicatele din Educaţie au transmis, cu o zi în urmă, că va continua greva generală din sistem, pentru că Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.
"Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar", potrivit unui comunicat transmis duminică de cele trei federaţii din Educaţie.
La ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ţine cont de revendicările sindicaliştilor şi se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat.
"Guvernul se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat, deoarece cu toţii - guvernanţi, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinţi şi elevi - cu toţii ne dorim ca sistemul educaţional să fie repornit, copiii să-şi încheie anul şcolar şi mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-şi dea evaluările sau să susţină examenele, să se pregătească, în cazul celor de-a XII-a, de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru. Contăm şi pe buna credinţă şi pe capacitatea de a înţelege importanţa acestui moment pentru toţi cei care funcţionează în sistemul educaţional. Disponibilitatea Guvernului nu doar la dialog, ci şi de a veni cu măsuri concrete, este reală", a spus purtătorul de cuvânt, răspunzând la întrebarea dacă Guvernul României se aşteaptă ca, prin adoptarea măsurilor de majorări de venituri pentru personalul din educaţie, greva să înceteze.
Potrivit acestuia, principalul scop al dialogului dintre Guvern şi sindicate este derularea procesului educaţional.
Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai 2023.
Şeful sindicatului profesorilor ieşeni: Liderii noştri de la Bucureşti să ceară majorarea salariilor cu 60 la sută
Aproximativ 4.000 de angajaţi din învăţământ protestează, luni, în faţa Prefecturii judeţului Iaşi, sindicaliştii acuzând lipsa de dialog a Guvernului faţă de cererile de majorare a salariilor din învăţământ.
Protestul a început la ora 11.00, iar circulaţia în zona centrală a Iaşiului este blocată.
Manifestanţii au scandat ”Hoţii, Hoţii”, ”Nu cedăm” şi ”Doar educaţia mai salvează naţia”.
“Nu ne mai ajung banii pentru nimic”, a declarat o îngrijitoare, prezentă la protest, conform bzi.ro.
“Sperăm să se mărească, un gest de bunăvoință ar putea să fie”, a menționat un profesor de geografie.
Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat în cadrul protestului că guvernanţii îşi bat joc de învăţământul românesc şi i-a îndemnat pe profesori să fie uniţi.
”Cât trebuie să mai suportăm domnilor guvernanţi reaua credinţă şi incompetenţa dumneavoastră? Tot timpul salariaţii din învăţământ am fost sacrificaţi. Nu mai vrem să fim percepuţi ca asistaţii României”, a afirmat liderul sindical al profesorilor ieşeni.
Totodată, Laviniu Lăcustă le-a transmis liderilor sindicali naţionali să fie fermi, întrucât îi au în spate pe dascălii aflaţi în grevă.
”Liderii noştri să ceară majorarea cu 60 la sută”, a spus Lăcustă.
Protestul ar urma să se încheie la ora 13.00.
Un nou protest va fi organizat miercuri, tot în faţa Prefecturii ieşene.
Peste 250 de sindicalişti ieşeni vor pleca marţi, cu cinci autocare, la protestul din Capitală organizat de federaţiile sindicale din învăţământ.
Reprezentanţii elevilor cer concretizarea, cât mai urgent posibil, a propunerilor venite din partea profesorilor
Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au solicitat, luni, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca, concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil şi stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat.
"Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces. Totodată, finalul săptămânii viitoare marchează, cel puţin teoretic, conform calendarului în vigoare, încheierea cursurilor pentru elevii claselor a XII-a. Vocile acestor elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situaţia şcolară, trebuie ascultate în paralel cu susţinerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice. În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat", afirmă CNE într-un comunicat remis presei.
Potrivit sursei citate, pot apărea situaţii în care anumiţi elevi din diferite clase şi unităţi de învăţământ nu se vor putea înscrie la bacalaureat.
CNE susţine că singura modalitate prin care s-ar putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea "reală" a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie.
"Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie. Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluţie viabilă pentru conflictul existent. Atragem atenţia asupra contextului critic în care ne aflăm şi subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învăţământ", mai spun reprezentanţii CNE.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, educație, profesori, salarii, greva,
Dată publicare:
29-05-2023 12:20