Liceele profesionale din Galați, în criză de elevi. Clasele ar putea să dispară

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Se apropie, ușor-ușor, finalul anului şcolar, iar reprezentanţii liceelor caută tineri dornici să înveţe la ei.

La Galaţi, de pildă, 25 la sută dintre adolescenţii din clasa a 8-a sunt interesaţi de liceele tehnologice şi de şcolile profesionale.

Din păcate, numărul elevilor a scăzut simţitor şi este foarte posibil ca multe clase să dispară, pentru că nu are cine să le ocupe.

Tinerii de la un liceu din Galaţi au dansat, au cântat şi au încercat să facă o atmosferă cât mai frumoasă, ca să îi încânte pe viitorii boboci.

Liceele unde se intra cu medii mari sunt, bineînţeles, cele mai căutate. Cei care învaţă în aceste unităţi au creat şi aplicaţii, care să le vină în ajutor novicilor.

Elevi: "Noi am făcut o aplicaţie, un joculeţ, combinând noţiuni de Java elementare şi noţiuni de C++ învăţate la şcoală. Aveţi aici prezentate mediile: la profilul mate-info a fost 9,37 ultima medie, iar la mate-info bilingv engleză a fost 9,29."

Dar şi liceele care nu se lauda cu mulţi premianţi fac tot posibilul să atragă elevi. Cele tehnologice şi şcolile profesionale le oferă tinerilor ocazia să înveţe o meserie.

Elev Colegiul Tehnic Paul Dimo: "Având în vedere că electronică şi electrică, în general, este o muncă de vis şi o muncă curata şi bănoasă, ar trebui ca elevii de clasa a opta să îşi ia acest lucru, din cauză că prind şi experienţa în acelaşi timp. E o medie micuţă, acceptabilă".

Reporter: Care?

Elev: Undeva la 4,50, 5!!!"

Elev: "De la Liceul Auto ieşiţi cu o meserie, cu un job sigur, deci este imposibil să rămâneţi neangajat. Pe domeniul auto se căuta în permanentă şi piaţa auto se extinde în permanenţă.

Candidat admitere: Cu ce medie ar trebui să vin eu?

Elev: Peste 4,50.

Candidat admitere: Chiar şi sub 5?

Elev: Şi sub cinci. Asta depinde dacă mai sunt locuri."

Diamanta Bulai, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenta Educaţionala, Galaţi: "17% au declarat că vor să aleagă un liceu în filiera tehnologică şi doar 11,7% dintre elevi de clasa a opta doresc să meargă spre şcoală profesională. Acum 18 ani, când am făcut prima dată acest eveniment, erau opt mii de elevi de clasa a opta, iar acum avem 4.500 de elevi de clasa a opta, absolvenţi."

În total, în şcolile profesionale şi în liceele din Galaţi, sunt 4.900 de locuri libere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO