Legumele din Piața Obor, vedete în presa din Marea Britanie. Englezii tânjesc după ele, noi nu avem bani să le cumpărăm
Salata, ridichile, și urzicile din Piața Obor au ajuns în presa internațională, după ce o jurnalistă de la publicația britanică Financial Times a rămas uimită de abundența de legume de la noi.
După Brexit, în Regatul Unit au apărut sincope în lanțul de aprovizionare, iar unele magazine vând fructe și legume raționalizat. În același timp, deși la noi este belșug în piețe, vânzătorii plâng după clienți, alungați de prețurile foarte mari.
Salată frumoasă, untoasă; legăturile de ceapă de primăvară cu coadă lungă; ridichile crocante; dar și faimoasele urzici românești din Piața Obor i-au atras atenția jurnalistei Erica Wagner de la Financial Times, care a publicat inclusiv o rețetă de supă de praz cu urzici. Tot ea, mărturisește că a încercat și loboda pe care nu a găsit-o niciodată în Marea Britanie.
Uimirea este justificată, în conditiile în care în Marea Britanie se găsesc tot mai greu legume proaspete pe alese, lucru care nu se întâmplă, de pildă, în Herson, oraș ucrainean aflat în prima linie a frontului, după cum noteaza o altă jurnalistă din Regat.
Sorin, român stabilit în Marea Britanie: „Chiar a fost o perioadă când roșiile, castraveții, zarvavaturile nu s-au găsit deloc. Cumpărăturile săptămânale ajungeau undeva la 120-130 de lire. Acum, au urcat undeva la 200 de lire pe săptămână”.
Alexandra Beqiri, româncă stabilită în Marea Britanie: „Dacă mergi la cumpărături, nu găsești roșii, nu găsești catraveți. În unele supermarketuri, nu găsești vinete. Dacă înainte, probabil, mâncai un kilogram sau îți luai un kilogram de roșii pe săptămână, acum cumperi 200-300 de grame, măcar să ai în casă”.
Îngrășămintele din Marea Britanie s-au scumpit cu peste 150%
Fermierii britanici au costuri duble față de 2019. Îngrășămintele s-au scumpit cu 170%, iar energia de trei ori. În plus, agricultura este puternic afectată și de lipsa forței de muncă dupa iesirea din Uniunea Europeană.
În acelasi timp, vânzătorii noștri din piețe spun că, deși au tarabele pline, lumea nu se înghesuie să cumpere. Nu mulți sunt dispuși să dea 20 de lei pentru un kilogram de urzici. Săptămâna trecută, costau chiar 50 de lei kilogramul.
Comerciant: „Ca să adunăm o pungă din asta de urzici stăm o zi întreagă în pădure și mergem 6 kilometri pe jos, 6 ne întoarcem pe jos. Nu luăm nici motorina pe care o băgăm: Vine greu marfa de la turci după cutremurul ăsta, greu rău de tot. Dar ne descurcăm. Ne mai cunosc turcii, că ne ducem mereu acolo, și ne mai lasă și nouă la preț”.
Comerciant: „Nu vindem, nu vindem! Adevărat vorbesc. Avem urzicile alese gata, uitați si dumneavoastră, dar nu sunt clienți. După cum vedeți, este piața goală. În general, să știți, nu este vânzare în piață, nu se mai vinde în piețe cum era vânzarea. Ne-au afectat cutremurul foarte mult”.
Reporter: „Sunt aduse din Turcia?”.
Comerciant: „Majoritatea mărfurilor da”.
Turcia este principalul nostru furnizor de legume si fructe. 65% dintre roşiile pe care le cumpărăm sunt de acolo. În 2021, de pildă, am luat de la ei marfă de peste 4 miliarde de euro de la ei.