Ce faceau politistii cand o femeie era batuta in plina strada de sot. Filmul unei agresiuni de langa Piata Obor din Capitala
Ancheta la varf la Politia Locala a Sectorului 2 din Bucuresti, dupa agresiunea de langa Piata Obor. Acolo, o femeie a fost batuta pe strada de partener, zilele trecute, fara ca politistii sa o poata ajuta.
Superiorul a recunoscut ca agentii n-au respectat procedurile si ca ar fi trebuit sa-i puna rapid catusele. Desi agresorul a apucat sa taie cu cutitul inca o persoana este acum cercetat in stare de libertate de catre politia nationala pentru acte de violenta.
Un agent isi trage grijuliu pantalonii, de care se agatase cu disperare victima, in timp ce colegul cere intariri prin statie, fara sa ajute in vreun fel. Doar interventia fulgeratoare a unui necunoscut a salvat-o pe tanara din mainile sotului, pe care cei doi politisti nu l-au putut controla.
"Nu asa se actioneaza! Dumnealui trebuia incatusat. Trei secunde", a spus Aurel Dobrila, director Politia Locala.
Atat i-a luat si trecatorului sa rupa inclestarea din care femeia a iesit aproape fara suflare. Si, in timp ce batausul il trage practic pe agent dupa el, colegii afla ca acesta apucase deja sa-l taie la mana pe un barbat. Culmea e ca agentii incep sa caute nu un cutit, ci un mobil.
Reporter: Stiti care era de fapt telefonul mobil pe care il cautau agentii dumneavoastra?
Aurel Dobrila: Era cutitul, dar ei nu stiau de cutit. Respectivul l-am atentionat si il si pedepsesc. Nu stiu de ce, pentru mine era un echipaj bun.
Reporter: Stiti cati agenti erau acolo?
Aurel Dobrila: Patru.
De fapt, erau noua oameni de ordine, dar arma alba a fost reperata de echipa Stirilor PRO TV. Cutitul insangerat si demonstratia publica de forta si razbunare a batausului i-au atras un dosar de cercetare pentru loviri si alte violente. Barbatul, cercetat in stare de libertate, sustine ca sotia il insela cu cel pe care l-a taiat la mana.
Femeia nu a cerut ordin de protectie. Si asa se intampla de obicei. In Romania, cele mai multe victime raman in contact direct cu cei care le tortureaza. In cel mai fericit caz, cauta refugiu in camine ale primariilor, unde pot sta cel mult sase luni.
In Capitala avem un singur centru unde se pot adaposti femeile maltratate acasa. Nu ii vom spune adresa, pentru ca de multe ori agresorii isi cauta victimele. Sunt doar 18 locuri. Acum locuiesc aici o tanara gravida si cinci mame cu copii minori.
In 14 judete nu exista nici macar un asemenea adapost. Se estimeaza ca, in Romania, 22 de femei din 100 sunt batute de parteneri sau de parinti.