Leguma de import tot mai prezentă pe mesele românilor. În 2024 am avut o cantitate record
Cartoful dulce devine o legumă tot mai prezentă pe mesele românilor. O demonstrează cifrele: anul trecut am adus din străinătate cea mai mare cantitate din ultimii zece ani. Cum avem o cerere mare, au apărut și producători români.
Beneficiile acestui aliment sunt larg recunoscute: cartoful dulce este hrănitor și bogat în fibre și vitamine. Iar în post, poate fi un bun pretext pentru delicatese.
Cei mai mulți au descoperit cartoful dulce alături de fripturi bine rumenite. Făcut piure sau pus la cuptor, este o garnitură excelentă pentru cărnuri de toate tipurile. Dulceața lui completează perfect gustul de vită sau porc.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Florin Ion, chef: „E mult mai versatil. Te poți juca cu mai multe condimente datorită gustului pe care îl are și texturii. Poți folosi și ingrediente care nu sunt neapărat europene, orientale. Cartoful nostru e mai reținut, așa”.
Mihai Dragomir, chef: „Preparatele care sunt pe bază de carne alături de un cartof dulce au ridicat valoarea produsului și au dus către o vânzare mai bună. Și metodele lui de gătire par mai sănătoase decât vestitul cartof prăjit sau piureul pe care îl știe toată lumea”.
Ușor, ușor, românii s-au obișnuit cu gustul dulceag al cartofului și au început să îl comande și singur în farfurie, ca preparat de sine stătător. Și nu doar preparatele sofisticate au în compoziție cartoful dulce. De la restaurantele de fițe, leguma a ajuns vedetă și în cele de tip fastfood.
Mihai laurențiu, asistent manager: „A fost cerere la început care ulterior a evoluat. Are același timp de preparare aproximativ, deci nu este diferit față de un cartof normal”.
Cartoful dulce a început să fie cultivat și în România
În aceste condiții, nu este de mirare că cererea pentru acest tip de legumă a crescut mult în ultimii ani. În România, însă, nu sunt mulți producători.
Cartoful dulce este iubitor de căldură și este cultivat, în special, în Africa și Asia. Unele stațiuni de cercetare au aclimatizat planta, iar temperaturile tot mai mari de la noi ajută astfel de culturi.
Gheorghe Coteț, inginer la Institutul de Cercetare Dăbuleni: „În condiții de irigare și fertilizare corespunzătoare, producțiile obținute de noi la Dăbuleni sunt mai mari decât cele obținute la Coreea”.
Cantitatea e totuși insuficientă pentru consumul în creștere, așa că ne ajutăm de import. Anul trecut am adus din străinătate cea mai mare cantitate din ultimii zece ani: peste 3.700 de tone. În supermarketuri, un kilogram se vinde cu 7 lei, dublu față de prețul cartofilor clasici.