Legitima aparare sau omor? Cum se apara barbatul al carui gard electric a omorat un copil
Proprietarul gardului electric pe care un copil l-a atins si a murit are acum dosar penal pentru omor calificat. Cum se intampla, de exemplu, in cazul unui criminal care si-a premeditat atacul.
"A fost legitima aparare", spune omul inlacrimat, care
adauga ca a montat cablul electric dupa nenumarate furturi.
Anchetatorii, dar si juristii spun ca atunci cand ne protejam proprietatile avem reguli clare de respectat.
De la gardul care delimiteaza proprietatea si pana la gardul electric improvizat sunt mai bine de 50 de metri. Cu alte cuvinte, distanta parcursa de baietelul de 13 ani este o proprietate privata.
Si atunci se ridica intrebarea: proprietarul este vinovat de crima sau se poate vorbi despre o legitima aparare? Procurorii il acuza de omor calificat.
"Invinuitul" vede altfel lucrurile: a vrut doar se apere de hotii care l-au pradat ani intregi.
Omul s-a gandit ca in curtea lui este liber sa faca ce vrea. Desi greu de acceptat, adevarul este ca nu putem face acest lucru, mai ales daca punem in pericol viata altuia.
"Exista posibilitatea ca avocatul sa apeleze la circumstante atenuante si reale, in sensul ca intentia faptuitorului a fost de-a isi apara proprietatea", spune Ion Ilie Iordachescu, decanul Baroului Bucuresti.
Singurul argument in favoarea proprietarului: gardul electric nu era cel principal.
Daca ar fi ales sa isi monteze un gard electric neletal, nu s-ar mai fi ajuns la o asemenea tragedie.
Un astfel de gard nu este periculos. Chiar adca are 4000 de volti pe fir, amperajul este foarte mic, de ordinul miliamperilor. Daca il atinge cineva risca doar o mica sperietura.
Gardurile electrice neletale pot fi montate de oricine doreste sa isi protejeze proprietatea, dar cu o aprobare de la primarie si cu avertisment clar, pe care sa-l citeasca toti musafirii nepoftiti.
Cititi si:
Caderea unui gigant. Miscarea care a prabusit cel mai cerut brand de telefoane din lume