Caderea unui gigant. Miscarea care a prabusit cel mai cerut brand de telefoane din lume

Dată publicare: 07-06-2011 16:00
Dată actualizare: 03-05-2012 16:42


nokia

Cand telefonia mobila a inceput sa provoace isterie si in Romania, Nokia 3210 era telefonul pe care toata lumea il avea in buzunare. Astazi, Nokia a mai cazut cu o treapta.

Fitch Ratings a retrogradat marti ratingurile Nokia pentru datorii pe termen lung si cele cu prioritate la plata, cu o treapta, de la "BBB+" la "BBB-", iar perspectiva este negativa, intrucat cota de piata a producatorului finlandez de telefoane este in scadere rapida, transmite Reuters.

Cum sa termini scoala primara, generala si liceul la 15 ani, cu prezenta la 50% din orele de curs

Nokia a avertizat saptamana trecuta ca vanzarile de telefoane mobile din trimestrul al doilea vor fi substantial mai mici decat estimarile initiale, iar compania a renuntat sa faca previziuni pentru ansamblul anului, din cauza conditiilor dificile de pe pietele din China si Europa.

Numarul clientilor Nokia scade peste asteptari, in conditiile in care compania este in procesul de trecere de la sistemul propriu de operare Symbian cu Windows Phone al Microsoft.

"Ritmul de scadere s-a accelerat de cand Nokia a decis sa treaca la alt sistem de operare si se pare ca utilizatorii se orienteaza catre telefoanele dotate cu sistem de operare Android sau catre smarphone-urile Apple", a declarat Stuart Reid, analist la Fitch.

La ora 11:29 GMT, actiunile Nokia erau in scadere cu 0,9%, la 4,51 euro pe unitate.

Actiunile Nokia au scazut si la inceputul lunii iunie, cu aproape 10 procente, dupa un declin de 18% in sedinta precedenta de tranzactionare. Acestea au ajuns astfel la minimul ultimilor 13 ani, in urma estimarilor financiare realizate de cea mai mare companie de telefonie din Europa, scrie Reuters.

2011 va fi un an dificil pe care sper ca il vom trece cu bine”, a spus directorul general al Nokia, Stephen Elop, in cadrul unei conferinte de presa de la Hotelul Intercontinental din Londra.

Grupul face tranzitia la soft Microsoft de la platforma Symbian folosita in prezent, parte a unui proces de restructurare a diviziei de productie de telefoane, inceput in urma cu trei luni de Elop.

Principala ingrijorare a analistilor este ca Nokia nu va putea sa recupereze o parte importanta a cotei de piata chiar si dupa lansarea telefoanelor bazate pe softul Microsoft.

"Vom continua sa evitam actiunile Nokia, intrucat vanzarile de telefoane cu soft Symbian scad mai rapid decat ne asteptam si suntem sceptici ca noile telefoane Windows vor putea inlocui profiturile pierdute", a afirmat Stephen Patel, analist la compania Gleacher & Co.

Sursa: Mediafax