Legile germane, schimbate în urma protestului românilor exploataţi în "ţara corectitudinii"

Ultima actualizare: 20-05-2020 20:12

Protestele românilor care au muncit în condiții grele în Germania au dus la schimbarea legilor din această țară. Guvernul a adoptat astăzi un pachet de măsuri prin care oamenilor li se asigură plata corectă și condiții decente de cazare.

Momentan, multe dintre modificări se referă la industria cărnii, însă sunt discuții și pentru muncitorii sezonieri din agricultură.

Protestul muncitorilor români

 

Muncitorii de la o fermă de sparanghel și căpșuni din Bornheim au protestat mai multe zile împotriva angajatorului. Românii au ajuns în Germania luna trecută și spun că banii primiți nu sunt nici măcar la nivelul salariului minim de acolo. Un ONG i-a ajutat să își apere drepturile.

Erich Mocanu, AEBS, ONG drepturile omului: ”Ei s-au văitat că mâncarea a fost mâncare, ca la porci nu puteau să mănânce, cazarea este… n-au totdeauna apă caldă, deci e teroare, mizerie, containerele sunt în ultimul hal. Unii, care au muncit 300 de ore, au primit doar 800-900 de euro. Nici într-un caz acele salarii care li s-au promis.”

Salarii plătite de statul german

 

S-a ajuns în această situație pentru că ferma a intrat insolvență. Oamenii și-au primit în cele din urmă salariile de la statul german.

Erich Mocanu, AEBS, ONG drepturile omului: "80% din ferme, toate au probleme. Problema este următoarea: românii care au probleme și care au curajul să își deșchidă gura, a doua, a treia zi, vor rămâne pe stradă. Procedura juridică lucrează luni de zile. Unui român îi trebuie bani azi, el pentru asta muncește.”

Ministrul Muncii de acolo a prezentat astăzi în ședință de guvern un proiect pentru schimbarea legislației. Acesta a fost adoptat, iar la începutul săptămânii viitoare, urmează să devină lege.

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin: ”Între angajatori mari, producători de carne, și angajați, cei mai mulți români, s-au interpus subcontractori. Sunt tot români sau pot fi și din Germania. Ce fac? Măresc povara asupra angajatului, pentru că negociează cu el uneori în condiții oneroase și condițiile de cazare, și condițiile de muncă. În felul acesta s-a ajuns la o criză. Acum acest proiect legislativ interzice practic acest lanț de intermediari. Nu o să mai existe din ianuarie 2021.”

Ministrul Muncii, negocieri în Germania

 

Vor fi schimbări și pentru muncitorii sezonieri din agircultură. Ministrul Muncii a mers în Germania să viziteze mai multe ferme și să negocieze cu autoritățile de acolo contracte mai sigure pentru români.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: ”Plata pentru muncitorii sezonierii, specificații clare privind sumele de bani care rezultă ca salariu, plățile pentru cazare și masă, niște prevederi clare privinde condiițile de asigurare de sănătate, prevederi explicite privind asigurararea transportului către casă…”

În plus, se caută o soluție pentru ca muncitorii sezonieri să poată primi pensie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO