Românii plecați la cules de sparanghel vor să se întoarcă acasă: „Nu vrem să murim aici pe capete”
Mulți dintre românii care au plecat la cules de sparanghel în Germania au ajuns să regrete această decizie, după ce au văzut condițiile în care trebuie să lucreze și să trăiască.
Aceștia spun că nu se respectă condițiile de protecție pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și li s-a transmis că în cazul unor controale ale poliției să spună că totul este în regulă, relatează Monitorul de Suceava.
”Aici nu sunt condiții de protecție, sunt oameni în izolare care muncesc singuri pe câmp. Astăzi a izolat o echipă întreagă de oameni, aici este o femeie care se simte rău și așteaptă medicul de azi dimineață și nu vine nimeni să o vadă. Se lucrează și în hală la sortat sparanghel, aici oamenii stau unul lângă altul, avem măști pe care le purtăm de 5 zile. Au închis porțile firmei și au pus bodyguard, au mers apoi la oameni în câmp și le-au spus că dacă vine poliția să le spună că e totul bine. Vrem să mergem acasă, nu vrem să murim aici pe capete”, a povestit o femeie plecată la cules de sparanghel pentru sursa citată.
Femeia spune că la ferma respectivă lucrează aproximativ 500 de muncitori, majoritatea veniți din județul Suceava, principalul focar al bolii în România. Cu toate acestea, nicio persoană nu a fost testată de Covid-19.
Oamenii reclamă și condițiile de cazare, fiind nevoiți să stea și câte 7 într-o cameră,iar dușurile sunt la comun și nu au săpun. ”Se ascunde totul, stăm stresați, tot auzim că sunt din ce în ce mai mulți oameni în izolare. Oamenii tușesc, lucrăm cu mâinile în apă rece și nici nu mai știm ce să credem. Ne este frică. V-aș ruga din toată inima să rămân anonimă pentru că mi-e frică. Vă rog să ne ajutați, cerem un ajutor umanitar! Vrem acasă!”, a mai adăugat femeia.
Un bărbat plecat la cules de sparanghel a murti în Germania
În urmă cu două sptămâni, un bărbat de 54 de ani din județul Suceava, plecat la cules de sparanghel în Germania. Acesta lucra la o fermă din apropierea celei la care lucrează cei 500 de români.
Nicolae B. era din Solca, iar de trei săptămâni lucra la o fermă aflată la aproximativ 40 de km de Freiburg, împreună cu soția sa.
Femeia a declarat că așteaptă ca medicii legiști germani să-i spună concluziile în ceea ce privește decesul.
”În Germania nu se lucrează pentru că e Paștele. Marți mi s-a spus că voi ști cauzele decesului, dar eu cred că e vorba de inimă. Acum mi s-a spus să stau în cameră și să nu merg la muncă. Am vorbit cu o firmă din Arbore și a spus că se va ocupa cu repatrierea pentru că noi vrem să-l îngropăm acasă. Și firma unde am lucrat cu soțul a promis că ne ajută cu repatrierea”, a mărturisit Silvia B. pentru sursa citată.
Întrebată dacă soțul era suspect de îmbolnăvire cu noul coronavirus, femeia a negat acest aspect și a precizat că acesta nu a prezentat simptome.