Legile educației se schimbă din nou, după Ligia Deca. Propunere pentru reintroducerea examenelor de admitere în licee
Aşa cum ne-am obişnuit de ani de zile, fiecare ministru al educaţiei vine cu modificări care însă nu rezolvă probleme reale ale şcolii româneşti.
În funcţie de câteva luni, Ligia Deca propune o altă formă a legilor educaţiei, puse prima dată pe masă de fostul ministru Sorin Câmpeanu.
Varianta discutată acum în coaliția de guvernare ar aduce modificări examenelor principale. De exemplu, pe lângă evaluarea naţională şi liceele ar putea organiza examen de admitere, în regim propriu, dacă au chiar şi un candidat peste numărul de locuri disponibile. Schimbări sunt propuse şi la examenul de bacalaureat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După evaluarea națională, înainte de repartizarea computerizată, ministrul educației propune ca elevii să poată susține un examen de admitere. Toate liceele îl vor putea organiza pentru 90 la sută din capacitate, dacă în anul anterior au fost mai multe cereri de înscriere decât locurile disponibile. La final, 10% dintre locuri vor rămâne pentru repartizarea computerizată.
Cu alte cuvinte, dacă un liceu a avut cu un an în urmă 26 de candidați pe 25 de locuri la o singură clasă, atunci acel liceu poate organiza un examen separat pentru acea specializare, indiferent dacă vorbim de un colegiu naţional, liceu teoretic sau tehnologic. Fiecare unitate de învățământ ar putea avea două probe scrise adaptate profilului, cu subiecte standardizate la nivel naţional. Pentru admitere ar putea fi luată în calcul și nota de la evaluarea națională.
Consiliul Naţional al Elevilor nu este de acord cu această variantă, pentru că ar încuraja meditaţiile.
Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor: „Cumva nu se rezolva problema de fond care era la tot procesul de admitere, adică lipsa consilierii reale a elevilor în ceea ce privește alegerea profilului și specializării pt liceu.”
Dacă acest proiect va fi votat, se va schimba și bacalaureatul. Elevii de la real ar urma să dea o probă scrisă de „competențe de bază socio-umane”, iar cei de la profilul uman o probă la matematică.
24 de miniștri, fiecare cu ideile lui
Părinţii, elevii şi organizaţiile din domeniu au însă alte așteptări de la sistemul de educație. Cer ca școala să fie adaptată vremurilor. După Revoluție, 24 de oameni au fost în funcția de ministru a educației. Toţi au propus modificări pentru structura sistemului, dar au fost mai puţin interesaţi de ce anume învaţă copiii în şcoli.
Iulian Cristache, Federația părinților: „Problemele reale sunt la nivel de resursă umană, omul sfințește locul, indiferent cum vom avea noi o lege a educației, poate să fie poză, dacă nu ai la catedră un profesor mulțumit financiar, dar să simtă și o apropiere faţă de acei copii, nu vom avea niciun succes.”
În momentul de faţă legile sunt discutate de coaliția de guvernare și cel mai probabil vor suferi modificări. Dacă vor fi promulgate, se vor aplica din 2028.