Legea privind carantina și izolarea este în continuare în dezbatere. S-a propus izolarea obligatorie pentru bolnavi
Legea care reglementează măsurile pe care le pot lua autorităţile în situaţii de epidemie este dezbătută și la această oră de Senat, camera superioară a Parlamentului și for decizional în acest caz.
Documentul a provocat controverse din cauza multiplelor modificări propuse de opoziție la propunerea trimisă de Guvern. În forma actuală proiectul nu mai permite carantina izolarea sau internarea unei persoane infectate sau suspecte de infectare dacă aceasta nu este de acord.
După o serie de modificări aduse de Camera Deputaţilor, PSD a anunţat vineri că legea pentru stabilirea măsurilor în cazul epidemiilor va fi modificată şi mai mult la Senat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Robert Cazanciuc: "Ne trimite o lege slabă ca să fiu indulgent, în ultimul moment, este inacceptabil să cerţi Parlamentul că nu face lucruri, când tu trimiţi legi care nu pot fi adoptate".
Dar la dezbaterea de la Comisia Juridică, pornită cu o întârziere de o oră, Opoziţia s-a izbit de absenţa lui Şerban Nicolae - senatorul PSD care conduce comisia, şi cel care a propus jumătate din cele peste 60 de amendamente.
Robert Cazanciuc, preşedintele Senatului PSD: "Colegul Șerban Nicolae nu este în momentul de față aici, v-aș propune că acolo unde sunt Avenida Vente să le lăsăm cumva la finalul textului, să încercăm să contactăm să apelăm colegul pe care le-a depus să încercăm să avem o discuție în cadrul Comisiei, n-aș vrea să respingem doar pentru că Șerban Nicolae în acest moment nu poate interveni".
Vlad Alexandrescu, senator USR: "Nu sunt de acord mă scuzați deci noi suntem acum în Comisia juridică, nu suntem într-o discuție noi la o cafea și în care așteptăm să mai vină cineva deci o chestiune de seriozitate pur și simplu și vă rog să acceptați că suntem în cvorum și că putem să luăm aceste decizii".
Propunerea PSD nu a trecut, iar şedinţa a continuat, respingând pe bandă rulantă amendamentele. Mai mulţi invitaţi au vorbit despre lipsa de eficientă a testelor pentru coronavirus, dar şi despre nerespectarea drepturilor omului.
Raed Arafat, secretar de stat: "Referitor la pacienții suspecți sau care sunt posibil infectați noi le spunem așa pentru că nu ai cum să probezi că sunt infectați. Deci nu există un test, o boală nouă care apare și oameni care au intrat în contact cu persoana care este infectată să zicem sau manifeste simptomele, oamenii respectivi sunt posibil infectați pentru că sunt în interiorul unei perioade de incubație, dar asta nu înseamnă că dacă testezi o să depistez dacă sunt infectați sau nu".
Prevederile privind internarea obligatorie fost intens discutate.
Vlad Alexandrescu, senator USR: "Trebui să fim foarte precişi, exista pacienţi care nu vor o internare forţată, dar care ar fi de acord cu o izolare la domiciliu.
Deci în situaţia în care persoana nu dă consimţământul DSP-ul poate să stabilească şi obligativitatea tratamanetului?
- Nu
- Păi dacă nu facem şi specificarea asta, aşa rezultă
- Discutăm despre purtători sănătoşi asimptomatici detectaţi prin testare şi care sunt internaţi cu forţa
- Adică nu văd de ce aş ocupa un loc în spital, dumneavoastră consideraţi altfel?
- Păi aşa e acum"
Forma finală a legii ar trebui să ajungă la vot mâine, sâmbăta, în plenul Senatului, iar Guvernul are la dispoziţie 5 zile să facă normele de aplicare, de la publicarea în Monitorul Oficial.
Exemple de amendamente propuse de senatori
1. În situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei pentru maxim 24 de ore în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.
2. Toate actele administrative privind instituirea şi / sau modificarea şi încetarea măsurilor prevăzute la art. 6 pot fi atacate de către orice persoană interesată cu plângere la instanţa de judecată competentă.
3. Dacă instanţa judecătorească competentă nu confirmă măsura nevoluntară, persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat locul în care este ţinut sau poate solicita, în urma consimţământului scris, continuarea tratamentului.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: medici, lege, carantina, izolare, dezbatere, propuneri,
Dată publicare:
10-07-2020 20:02