Legea prin care victimele accidentelor pot cere mai ușor despăgubiri ajunge la președintele Iohannis
Victimele accidentelor vor putea cere mult mai uşor despăgubiri în instanţă. Deputaţii au redus considerabil taxele judiciare de timbru, de la câteva mii de euro, la doar 100 de lei.
Victimele accidentelor vor putea cere mult mai uşor despăgubiri în instanţă. Deputaţii au redus considerabil taxele judiciare de timbru, de la câteva mii de euro, la doar 100 de lei.
Anual, aproape 40.000 de români sunt răniţi pe şosele, însă cei mai mulţi au evitau să lupte pentru drepturile lor, pentru că nu au avut bani de taxe.
Marian Crăciun, victimă accident rutier: „Am fost izbit atunci, răsturnat și aruncat de pe şosea, undeva în câmp."
În martie 2018, un tir care a derapat a lovit o maşină în care era Marian Crăciun. Bărbatul de 44 de ani s-a ales cu o fractură la coloana vertebrală care l-a ţintuit la pat câteva luni. Şi acum, la trei ani distanţă, se resimte.
Marian Crăciun, victimă accident rutier: „Jucam fotbal, făceam alte activităţi pe care acum nu le mai pot face. Eu nu mai pot să fug, nu îndrăznesc să sar nici de la 20 de cm, nu pot să stau în picioare mai mult de o jumătate de oră, maximum o oră. În proporţie de 50-50% din capacitatea muncii, nu o mai pot face."
Din salariul de electrician de 2.600 lei n-ar fi putut plăti taxa pentru un proces de daune. Până acum, trebuia să achite aproximativ 5% din valoarea despăgubirilor cerute în instanţă, adică în jur de 2.000. Pe viitor, românii în situaţia lui ori cei care sunt victimele unor accidente de muncă sau chiar de malpraxis vor da numai 100 lei.
Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie: „Marea majoritate erau în imposibilitatea de a plăti, fie nu mergeau mai departe cu demersul şi acceptau o despăgubire, zicem noi, ridicolă, din partea asiguratorilor."
Oamenii pot cere daune şi pentru traumele psihice cauzate de accidente.
Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie: „Foarte multe dintre ele nu mai intră într-un echilibru psihoemoţional, chiar şi într-un interval de 3-5 ani de la accident pentru că succesiunea de traume care devin severe şi afectează toată viaţa persoanele respective."
A fost şi cazul lui George Iacobescu, care şi-a fracturat un picior şi a avut răni la cap, după ce a fost lovit de o maşină pe trecerea de pietoni. Cazul a fost prezentat acum patru ani de Ştirile Pro TV şi a dus la modificarea legii, însă abia acum, deputaţii şi-au dat votul final iar documentul merge la promulgare.