Legea prin care se obţin vizele de flotant, schimbată. Cum vor fi pedepsiți negustorii de vize
Un deputat vrea să schimbe legea prin care se obţin vizele de flotant, astfel încât să nu mai existe situaţii în care peste o mie de persoane să locuiască în acte la aceeaşi adresă.
Astfel de cazuri au fost descoperite de autorităţi mai ales în Bucureşti, unde unii au făcut profit pe spinarea flotanţilor. Parlamentarul propune că vizele să fie date doar dacă proprietarul are suficient spaţiu şi să fie amendat dacă minte.
Pe o stradă din cartierul 23 august în sectorul 3 al Capitalei, la aceleaşi două adrese locuiesc 2 mii, respectiv 3 mii de persoane. Dacă datele de la evidenţa populaţiei ar fi adevărate şi aceşti oameni chiar ar locui aici, ar însemna să vedem o casă imensă. Sau una foarte aglomerată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În realitate, acest lucru se întâmplă doar pe hârtie. Cei care doresc o viza de reşedinţă sau de domiciliu, trebuie să se prezinte la un oficiu de evidenţa populaţiei cu acordul în scris al proprietarului, actele casei şi să plătească o taxă. Cele mai multe cereri vin de la cetăţeni din ţări care nu au aderat la Uniunea Europeană.
Un domiciliu stabil le asigura apoi flotanţilor dreptul de şedere în România şi mai târziu, obţinerea cetăţeniei. Şi nu sunt singurii care păcălesc autorităţile în acest fel. În goana după o şcoală bine cotată, unii părinţii se mută, în acte, lângă instituţiile de învăţământ vizate ca să îşi poată înscrie copiii acolo.
"Şcoală fiind mai bine văzută au apărut şi probleme d-astea. Ştiu pe cineva care vine din comună Popeşti Leordeni pentru aşa ceva. "
Viza de flotant a devenit o afacere pentru cei care oferă contracost un spaţiu în locuinţa lor. Internetul este plin de astfel de anunţuri. Proiectul unui deputat îi vizează tocmai pe aceşti negustori de vize.
Aurel Boroianu, deputat PNL: "Sunt persoane specializate care se ocupă cu aşa ceva în general pentru o viza de flotant se încasează între 80 şi 150 de euro, de multe ori sunt sume la negru şi s-a creeat o piaţă neagră."
Proiectul legislativ, depus deja la Parlament, vrea să oprească specula de acest tip, iar viza de flotant să poată fi acordată în limita spaţiului de locuit pe care îl are proprietarul.
Legea spune că două persoane trebuie să beneficieze de un spaţiu util de minimum 52 de metri pătraţi. Iar acolo unde figurează în acte 8 persoane, locuinţa trebuie să aibă cel puţin 110 metri pătraţi utili. Când numărul maxim de persoane pe metru pătrat a fost atins, nu se vor mai putea emite noi vize.
Deputatul popune şi amenzi de 150 de lei pentru cei care sunt prinşi că nu declara corect numărul celor cu vize de flotant. Atenţie, falsul în declaraţii e pedepsit şi de codul penal cu închisoarea.