Fenomenul care in ultimii ani a scapat de sub control. Ce fac parintii pentru a le asigura o scoala cat mai buna copiilor lor
"Cumpar viza de flotant pentru scoala" - asa suna sute de anunturi aparute in ultimele zile pe internet pentru ca de luni incep inscrierile in clasa pregatitoare.
Dornici sa prinda o scoala cat mai buna pentru copii, parintii le schimba domiciliul si platesc unor straini chiar si cateva sute de euro pentru a-i putea inscrie pe cei mici. Ministerul Educatiei vorbeste despre un fenomen scapat de sub control, pentru ca multe scoli sunt supra-aglomerate, iar intr-o garsoniera apar cu vize de flotant zeci de copii, dar legea nu interzice astfel de situatii.
Pe site-urile de anunturi parintii au lasat sute de mesaje prin care cauta domicilii fictive pentru copii. Daca locuinta lor nu se incadreaza in circumscriptia scolii dorite, atunci cauta adrese care sunt acceptate. Cele mai multe anunturi dau numele sau numarul scolii la care vor sa isi inscrie copiii.
Reporter: "Va sun in legatura cu anuntul pentru Scoala 194, viza de flotant, mai sunteti intersat?"
Parinte: "Da."
Reporter: "Cati sunteti dispus sa dati pentru asta?"
Parinte: "Pai cat se cere. Vrem sa dam copilul acolo, am constatat ca se cere asa ceva la Brancoveanu."
Reporter: "Ah... si vreti neaparat la scoala asta?"
Parinte: "Da, da. A mea e o scoala mai slaba si e pacat sa-mi bat joc de copil."
Unele anunturi contin si suma oferita.
Parinte: "Am inteles ca vreo suta de euro costa."
Reporter: "Da, cam asa stiam si eu."
In general, parintii sunt dispusi sa ofere cateva sute de lei. Dar in zonele exclusiviste, se platesc si 300 de euro.
Reporter: "Pentru viza de flotant Scoala Heliade Radulescu. Mai doriti?"
Parinte: "Am rezolvat deja, dar daca imi lasati un numar de telefon, imi dati un mesaj ceva, cunosc pe cineva care vrea sa faca."
Reporter: "Pentru viza de flotant Scoala 79 mai sunteti interesata?"
Parinte: "Am reusit sa obtin viza pentru alta scoala. 186."
Ministerul Educatiei are cunostinta despre acest fenomen, dar nu il poate opri.
Liviu Pop, secretar de stat in Ministerul Educatiei: "Nu exista reglementat in Romania intr-o incapere cate persoane pot sa aiba flotant. De aceea avem acele situatii anormale pe care si dvs. le-ati sesizat, in care in locuinta unui cetatean se emit 60-70 de vize de flotant. Am facut propunerea catre Ministerul de Interne sa se clarifice acest subiect pentru ca nu este in atributul Ministerului Educatiei."
Astfel de inscrieri pot da peste cap intreaga organizare a scolilor. Teoretic, conform metodologiei privind inscrierea in invatamantul primar, inspectoratele si scolile isi organizeaza numarul de clase in functie de un recensamant al copiilor, realizat pentru fiecare circumscriptie scolara. Practic, daca numarul copiilor inscrisi depaseste numarul celor de pe listele circumscriei, se poate ajunge ca o invatatoare sa lucreze nu cu 25, ci cu 35 de elevi intr-o clasa.
Pe de alta parte, in cazul surpasolicitarii, scolile pot selecta copiii, in functie de anumite criterii. Prioritate au copii cu handicap, orfani sau de la un centru de plasament, precum si cei care mai au un frate inscris in aceeasi unitate scolara.
Parintii ai caror copii implinesc sase ani pana la 31 august 2017 inclusiv sunt obligati sa isi inscrie copiii la grupa pregatitoare, incepand cu luni, 27 februarie, pana pe 16 martie.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, scoala, elevi, parinti, ministerul educatiei, viză, anunturi, inscriere, flotant,
Dată publicare:
25-02-2017 18:06