Filmare cu camera ascunsa: cum puteti lua permisul fara emotii cu 300 de euro. "Mergi cu un prieten cu o masina identica"
Cu 300 de euro, oricine poate sa-i ia permisul de conducere intr-un judet din sudul tarii. Ii trebuie o viza de flotant si cateva ore de condus.
Asa suna propunerea ingrijoratoare facuta de un instructor auto din Bucuresti, la care am apelat pentru scoala de soferi. Filmarea facuta cu camera ascunsa arata cat de usor poate deveni un elev, sofer, si in acelasi timp, pericol public pentru ceilalti.
Orele insuficiente, lipsa cursurilor de legislatie si uneori mita ar putea explica de ce soferii incepatori au produs numai anul trecut, peste 5000 de accidente cu victime.
Scoala de soferi ar trebuie sa fie un pas important pentru viitorii soferi. Pe langa legea rutiera, ei ar trebui sa invete in trafic timp de 30 de ore cum sa conduca masina. Dar noi am aflat ca putem scurta pregatirea, cu ajutorul instructorului.
Camera Ascuna
Reporter: "Legislatia mai trebuie sa o fac?
Instructor: "Nu, nu mai".
Reporter: "A, deci facem direct traseul".
Instructor: "Da"
Reporter: "Dar chiar trebuie sa fac 30 de ore? Se rezolva?"
Instructor: "Eu zic sa facem primele sedinte ca oricum in primele 5 facem numai exercitii, apoi daca tu in 10 sedinte, in 5 sedinte, daca crezi tu ca e ok, eu iti dau imediat dosarul"
Iar daca asta nu este indeajuns, instructorul auto sustine ca are la dispozitie o filiera care ne asigura permisul de conducere, doar ca trebuie sa mergem in alt judet.
Camera Ascunsa
Instructor: "O sa mergi cu un prieten de al meu, care are masina identica, doar culoarea difera. el cunoaste bine acolo, te ia la sala, tot cu el te duci sa dai sala acolo, pe urma cand te programeaza la o luna, dai traseul."
Reporter: "Trebuie sa dau ceva, adica ma costa? Ca sa stiu"
Instructor: "300 de euro".
Reporter: "300 de euro, ajutorul. Adica 300 de euro plus astia 11 milioane.".
Instructor: "Asta e scoala (adica 11 milioane)"
Cati soferi au apelat la aceasta retea care ofera permise de conducere pe tava contra unei sume de bani, nu se stie. Cert este ca anual obtin permis 100 de mii de romani. Din cele 100 de scoli inregistrate acum in Capitala, de exemplu, doar 15 ar avea profesori de legislatie care predau in mod real elevilor, sustine patronul uneia dintre ele.
Marius Teodorescu, patron scoala de soferi Teo: "Functionam in continuare cu acesti instructori pirati, de ani de zile si la care legiutorul nu le face nimic, instructori care iau banii cursantilor fara a le da acte doveditoare ca au incasat acei bani si care apoi ii invata sa nu sa conduca."
In plus, examenul auto practic pe care il sustine un elev se rezuma condus in trafic 5-10 minute. Politia a propus inasprirea testarii prin introducerea poligonului, dar si a traseului pe timp de noapte. Toate aceste verificari ar trebui sa duca la o selectie mai buna a celor care vor sa conduca. Numai ca proiectul zace intr-un sertar la parlament.
In unele cazuri, politistii rutieri dupa ce testeaza un elev pe care il declara admis ii spun ca practic de aici incolo el va invata sa conduca. Pentru ca aceasta este realitatea. Cele 30 de ore chiar facute cu atentie, sunt insuficiente. Multe tari, obliga elevul sa conduca cu anumite restrictii, timp de un an de zile, inainte de a-l primi la un examen pentru permisul de conducere.
Iar tinerii considera ca odata ce au carnet, stiu sa conduca, desi nu sunt de fapt pregatiti sa reactioneze in situatii limita.
Doctor Emil Gatej, coordonator cercetare transporturi Academia Titi Aur: "Cei care isi iau permisul acum considera ca e mai important sa faca mai multe lucruri in timp ce conduc decat sa acorde atentie sofatului.O alta caracteristica a soferului incepator este necunoastrea performantelor masinii, nu stie ce capacitate cilindrica si ce putere are masina sa. Necunoscand aceste lucruri, poate sa ajunga la derapaj, pierderea controlului volanului."
Iar autoritatile au multe in plan, dar nu privesc aceasta situatie ca pe o problema reala.
Presedintele comisiei de transporturi, Lucian Bode: "Avem un pachet legislativ pe care vrem sa-l discutam grupat sa vedem ce si cum."
Potrivit legii actuale, soferii incepatori au o singura restrictie: sa circule cu 10 kilometri mai putin decat limita maxima pe autostrada.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, scoala, soferi, șpagă, permis, instructor auto,
Dată publicare:
06-04-2017 17:42