Legea prin care presedintele pierde dreptul de numire a procurorilor, amanata. Zeci de masini au inconjurat Parlamentul
Calin Popescu Tariceanu, judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, vrea ca Presedintele Romaniei si Ministrul Justitiei sa nu mai fie implicati in procedura de numire a procurorilor sefi si a presedintelui Inaltei Curti.
Proiectul care a ajuns pe masa comisiei juridice din Senat, a fost amanat din nou, tocmai pentru ca presedintele Senatului nu era in sala de sedinte, pentru ca avea termen in proces. Proiectul sau a trecut tacit de Camera Deputatilor iar Senatul este acum for decizional.
Serban Nicolae, senator PSD "Am solicitat initiatorului sa fie prezent. Nu este prezent, avem un punct de vedere de la CSM? Nu concluzia! Ma interesa motivarea. In aceste conditii, propun sa amanam doua saptamani ca sa fie prezent si initiatorul sa vedem daca reuseste sa ne convinga."
Al doilea argument al lui Serban Nicolae, prin care cerea amanarea proiectului, a fost legat de avizul CSM care - din spusele senatorului - nu mai este valabil pentru ca intre timp s-a schimbat conducerea Consiliului Superior al Magistraturii.
Gorghiu, senator PNL: "Sa facem abstractie ca initiatorul este vremelnic presedintele Senatului. Proiectul este vechi, nu vad de ce sa amanam doar pentru ca initiatorul este presedintele Senatului. Avem aviz negativ de la CSM, inclusiv presedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a pronuntat impotriva, solicitand senatorilor PSD un vot de respingere anul trecut."
Proiectul lui Calin Popescu Tariceanu, care a fost depus anul trecut, prevede ca Presedintele si Ministrul Justitiei sa fie exclusi din procesul de numire a procurorului general si a procurorilor sefi de la DNA si DIICOT, dar si a adjunctilor.
Presedintele Senatului propune ca aceste numiri sa revina CSM-ului, pentru ca - spune el - in acest fel "scoate actul de justitie de sub influenta factorului politic."
In prezent, procurorii sefi dar si adjunctii acestora sunt numiti de Presedinte, la propunerea Ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Si presedintii de la Inalta Curte sunt vizati de proiectul lui Tariceanu. Daca in prezent sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea CSM, seful senatului vrea ca ei sa fie numiti printr-o procedura interna. Conditia este sa fie angajati la Curtea Suprema de cel putin doi ani.
In timp ce senatorii juristi dezbateau proiectul, Parlamentul era din nou tinta protestelor. Indignati de propunerile lui Calin Popescu Tariceanu, mai multi manifestanti au protestat in jurul Parlamentului cu masinile, motocicletele si bicicletele.
Protestatar: "Ne-am saturat sa fim condusi de niste oameni care au senzatia ca tara asta e propriul lor loc de joaca in care pot sa schimbe regulile intre ei, fiecare pentru al sau unul pentru celalalt, indiferent de dorinta pe care noi, cotizanti in tara asta, o avem."
Protestatar: "Simultan cu ceea ce se intampla acolo noi facem acest protest. De aceea nu l-am facut seara, nu l-am facut dimineata. Mesajul este: suntem pe faza, suntem atenti. Intreaga societate de fapt este atenta cu noi."
Sub sloganul "Rezist: protest pe roti" cateva zeci de masini au inconjurat Parlamentul cu 10 km pe ora si au claxonat in semn de protest. La discutiile viitoare din comisia juridica a fost chemat si Ministrul Justitiei, Tudorel Toader
Sursa: News.ro
Etichete: proteste, presedinte, dna, masini, procurori, lege, proiect, CSM,
Dată publicare:
14-03-2017 08:13