Noua lege a pensiilor a fost adoptată în Camera Deputaților, for decizional. USR susține că este ”o minciună cap - coadă”
Proiectul legii pensiilor a fost votată în urmă cu puțin timp în Camera Deputaților, cu 199 de voturi ”pentru”, 39 de voturi "împotrivă" şi 17 abţineri. Camera Deputaților este for decizional.
„PNL şi-a ţinut promisiunea de a susţine şi prin vot în Parlament creşterea pensiilor românilor. Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaţilor – cu contribuţia parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgenţă, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
EL a adăugat că PNL vrea ca seniorii României să aibă nivelul de trai ”pe care îl merită după o viaţă de muncă”.
„Ca liberali, vrem ca seniorii României să aibă nivelul de trai pe care îl merită, după o viaţă de muncă. Întotdeauna am susţinut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilităţii oricărei creşteri a pensiilor.”, a mai precizat liderul liberalilor.
Senatul a adoptat, pe 14 noiembrie, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform căruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.
USR susține că noua Lege a pensiilor este "o minciună cap - coadă"
Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este "o minciună cap - coadă", susţinând că acesta va crea "haos bugetar". El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.
"Această nouă lege este o minciună cap - coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral", a spus Seidler, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi.
El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.
"Nu aţi avut bani la 31 martie 2023 când trebuia să intre în vigoare noua lege a pensiilor, aşa că aţi amânat intrarea în vigoare pentru 1 septembrie 2024, dacă nu cumva şi aceasta este o minciună. O minciună cum că aveţi bani pentru această nouă lege a pensiilor, pentru că Ministerul Finanţelor spune şi citez: impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxării mediului de afaceri şi a populaţiei. Minciună cum că această nouă lege ar elimina inechităţile, pentru că o spune şi Blocul Naţional Sindical citez: această lege creează inechitate raportat la contributivitate. Şi, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care le-aţi salvat pentru cel puţin încă 40 de ani. USR îşi doreşte creşterea pensiilor şi un sistem de pensie echitabil, dar spunem "Nu" acestei minciuni legalizate şi haosului bugetar pe care îl creaţi cu bună-ştiinţă", a afirmat Seidler, potrivit Agerpres.
Forța Dreptei: Proiectul legii pensiilor a ajuns să genereze haos şi teamă
Deputatul neafiliat Violeta Alexandru - care este și vicepreședinte al partidului Forța Dreptei - a declarat în plenul Camerei că proiectul a ajuns să genereze "haos şi teamă", deşi ar fi trebuit să fie cel mai clar dintre subiectele dezbătute de coaliţia de guvernare.
"În ultimele săptămâni s-a simţit un haos într-o chestiune care trebuia explicată cu subiect şi predicat, explicată încă o dată, de şapte ori, nu cu o fostă preşedintă de la Casa de Pensii, nu cu cine este preşedinte în Casa de Pensii. Trebuia explicat de factorul decizional ori de câte ori era nevoie. O serie de oameni care au fost în grupe nu mai sunt. Nevăzătorii se întreabă... Mă caută pe mine, vă caută pe trei sferturi dintre dumneavoastră, aveţi, n-aveţi treabă cu subiectul, vă caută disperaţi, ceea ce vă arată ceva. Unul dintre cele mai importante subiecte de reformă, anunţat de atâţia ani şi care urma să fie dezbătut şi care trebuia să fie un subiect de claritate pentru toţi pensionarii, a ajuns să genereze un haos şi o teamă", a spus Violeta Alexandru.
Ea a reproşat coaliţiei de guvernământ că nu a clarificat problema sursei bugetare şi că nu a explicat populaţiei consecinţele unor prevederi ale proiectului.
Violeta Alexandru a precizat că, deşi populaţia aşteaptă clarificări, deputaţii majorităţii sunt mulţumiţi "că s-a făcut un raport pe repede" şi sunt preocupaţi de modificări minore ale proiectului.
"Eu cred că avem în acest moment o problemă de neseriozitate pe un subiect care trebuia să fie Biblia - cel mai clar dintre subiectele dezbătute de această coaliţie, care are toată forţa politică şi să vorbească la televizor, şi să clarifice, şi să iasă ori de câte ori este nevoie să lămurească oamenii. Această lege, pe lângă componenta de creştere cu inflaţia, care este o chestiune de bun simţ, face nişte corecturi pe care tot PSD le-a creat, neadaptând formula de calcul la ceea ce în trepte a fost creşterea stagiului de cotizare şi a vârstei. Tot PSD le-a creat, tot PSD trebuie să le facă acum, fără să pară că dă ceva pensionarilor, ci doar le face o corecţie. Nu cred că legea se va aplica în ceea ce priveşte punctele de stabilitate", a menţionat ea.
George Simion (AUR): România nu are bani pentru o mărire cu 40% a pensiilor
Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a afirmat luni că legea pensiilor „nu se va aplica niciodată”, susţinând că este „o chestiune pur propagandistică” a partidelor aflate la guvernare, care „pregătesc probabil” ruperea coaliţiei.
„Avem legea pensiilor astăzi, avem multe amendamente depuse, avem o chestiune pur propagandistică, care nu se va aplica niciodată, 40% mărirea pensiilor. Niciodată, ei pregătesc probabil ruperea coaliţiei, să dea vina unii pe alţii că de ce nu s-a putut. Foarte bine, putem să ieşim să spunem 60% mărirea pensiilor pentru că, la fel, nu are fundament bugetar. Opţiunea AUR este creşterea, de această dată, cu un cuantum fix, cu o sumă fixă a pensiilor, pentru că, de fapt, ce se întâmplă, specialii vor primi din ce în ce mai mult procentual cu cuantumul pensiilor şi pensionarilor săraci li se va indexa pensia cu 13%, cu valoarea inflaţiei din luna ianuarie. 13% pentru toată lumea nu înseamnă aceeaşi sumă pentru toţi. Noi vrem aceeaşi sumă, aceeaşi mărire pentru toată lumea şi vreau să susţinem astăzi în Comisia de muncă de la Camera Deputaţilor acest lucru şi să sprijinim diferitele categorii de oameni defavorizaţi, care sunt afectaţi de aceste modificări”, a susţinut Simion, potrivit unui comunicat al partidului.
De altfel, șdința de luni a comisiei de Muncă din Camera Deputaților a început cu un protest al AUR.
Câțiva parlamentari au afișat pancarte prin care și-au afirmat neîncrederea în aplicabiltiatea acestei legi, respectiv a posibilității fiscal-bugetare de a mări pensiile cu 40% într-un singur an.
Majoritatea amendamentelor adoptate de Senat au fost ale grupurilor PNL şi PSD.
Deputat PNL către USR şi AUR: Legea pensiilor elimină inechităţile
Deputatul liberal Tudor Polak a afirmat în plenul Camerei, la dezbaterea proiectului legii pensiilor, că reprezentanţii USR şi AUR au ales să facă "zgomot" în contextul în care noua lege a pensiilor elimină inechităţile şi este bazată pe contributivitate.
"Dezbatem un proiect extrem de important. (...) Stimaţi colegi din alianţa USR - AUR, aţi ales, şi nu numai astăzi, ci şi în săptămânile premergătoare, să faceţi ceea ce ştiţi dumneavoastră mai bine: să faceţi zgomot într-un context în care avem o lege care, în momentul de faţă, elimină inechităţile şi este bazată pe contributivitate", a spus Tudor Polak.
El a subliniat că, odată cu adoptarea acestei legi, punctul de pensie va creşte, începând cu data de 1 ianuarie, cu 13,8%.
"Odată ce această creştere va fi adoptată, Partidul Naţional Liberal va fi reuşit în cei patru ani de zile de când guvernează să crească punctul de pensie, din 2019 până în 2023, cu 60%, de la 1.275 de lei până la 2.032 de lei. Această creştere este una fără precedent în ultimii 32 de ani de guvernare în România şi pot să vă asigur că, cu siguranţă, vom găsi soluţii necesare pentru a creşte din nou veniturile pensionarilor şi ale tuturor cetăţenilor români, lucru pe care pe dumneavoastră se pare că nu vă interesează", a susţinut Polak.
Noua Lege a pensiilor
Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
Dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).
Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.
De precizat că în proiectul de lege la capitolul impact bugetar Guvernul a lăsat „loc liber” respectiv nu a completat nimic. Astfel, legea a primit aviz pozitiv în comisii fără vreun impact bugetar scris, efectiv, în proiect. Guvernul s-a mulțumit, prin secretarul de stat al Muncii, Marius-Ilie Stanciu, să anunțe verbal impactul care, conform legii finanțelor publice trebuia trecut în scris în proiectul de lege. „Referitor la impact. Impactul suplimentar este de 25 miliarde lei, din care 15 miliarde necesar pentru indexarea valorii punctului de pensie cu 13,8, iar 10 miliarde pentru recalcularea care se va aplica de la 1 septembrie. Referitor la aplicaţia informatică, după ce va fi promulgată legea, va fi contractată şi această aplicaţie informatică pentru a putea face recalcularea şi punerea în aplicare a acestei legi. Până la 1 septembrie. La 1 septembrie vor primi noile taloane de pensie. În 2024, ne încadrăm în ţina de 9,4”, a afirmat Marius Stanciu, în plenul de marţi al Senatului. La scurt timp legea a trecut, prin vot, de Senat.
USR a acuzat că ”o lege aşa de importantă” este ”forţată” de PSD și PNL ”prin Parlament fără niciun fel de justificare”. Amendamentele sale, însă, nu au fost admise în dezbaterile din comisiile reunite.
Sursa: ProTV / Agerpres
Etichete: camera deputatilor, legea pensiilor,
Dată publicare:
20-11-2023 11:06