Guvernul va mări pensiile în an electoral cu bani pe care nu-i are. Ministrul Muncii, despre finanțare: „Cu înțelepciune”
Legea pensiilor adoptată cu scandal în Guvern va duce la creșteri de taxe pentru populație și firme, dacă nu este modificată. Avertismentul vine chiar din partea ministrului Finanțelor.
Marcel Boloș și-a dat avizul, însă cu observații, după ce actul normativ a venit cu cheltuieli mai mari decât cele calculate inițial, iar asta va face ca deficitul bugetar să scape de sub control. Bruxelles-ul ne-ar putea taxa dur, cu blocarea fondurilor europene.
Într-un document trimis de ministrul Finanțelor colegei sale de la Muncă, Simona Bucura-Oprescu, Marcel Boloș atrage atenția că sunt necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor. Inclusiv de creştere a taxării mediului de afaceri și a populației.
Alegeri 2024
17:01
Surpriză. Ce partid are cel mai tânăr parlamentar, după alegerile din 1 decembrie. Nu este Partidul Oamenilor Tineri
14:23
AEP a publicat cheltuielile electorale ale candidaților la prezidențiale. „Călin Georgescu - zero lei”
13:46
Călin Georgescu a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
În document, apar observațiile pe care ministrul Finanțelor le-a făcut înainte să-și dea avizul pentru legea pensiilor, adoptată după o ceartă între PSD și PNL în ședința de guvern.
Practic, ministrul Finanțelor spune că e nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi strânse la buget încă 33 de miliarde de lei. Noua lege a pensiilor, recent adoptată în Guvern, ajunge astfel în Parlament, unde ar putea fi modificată.
Întrebată de sursele de finanțare pentru acoperirea schimbărilor din legea pensiilor, ministra Muncii a pasat răspunsul către colegul ei de la Finanțe.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: „Primii care ar trebui să le găsească și sunt sigură că le vor găsi sunt cei de la Ministerul Finanțelor. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală și înțelepciune între noi''.
Ministrul Finanțelor atrage atenția și că intrarea în vigoare a legii pensiilor va face ca în 2024 deficitul bugetar să fie de 5,5% din PIB, iar în 2025 de 6% din PIB, dublu față de limita agreată cu Comisia Europeană.
Depășirea țintei ar putea duce la taxarea dură a României prin blocarea sau diminuarea fondurilor europene disponibile, în mare parte gratuit.
Creșterea taxelor, din ce în ce mai probabilă
Specialiștii Fondului Monetar Internațional au transmis Ministerului Finanțelor că legea pensiilor trebuie modificată, pentru că țara noastra va depăși cu mult pragul de deficit bugetar asumat.
Potrivit unor surse politice, printre noile taxe s-ar putea număra impozitarea progresivă a veniturilor, un plan mai vechi al PSD care însă a fost pus în așteptare până la finalizarea procesului de digitalizare a ANAF.
Marcel Ciolacu: „Categoric, în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România".
Mediul de afaceri este tot mai neliniștit cu privire la 2024. Dan Șucu, președintele unei confederații patronale ce reunește peste 2.000 de companii de la noi, spune că nu înțelege cum în interiorul Guvernului o voce spune că vor fi necesare taxe suplimentare, iar alta nu. Economia încetinește și ar trebui să fie exclusă orice nouă creștere a taxelor - este mesajul transmis de oamenii de afaceri.
Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia: „Nu înțelegem cum în interiorul Guvernului o voce spune că vor fi necesare taxe suplimentare și alta că nu. Economia încetinește și trebuie să fie exclusă orice nouă creștere a fiscalității. Companiile nu pot face față la o rundă nouă de creșteri de taxe, când nici nu au văzut încă efectele celei recente”.