Scandal la dezbaterile pe legea pensiilor. Zamfir (PSD) acuză USR că a cumpărat „penisuri și vagine de pluș” prin PNRR

Daniel Zamfir
Inquam Photos / George Calin

Legea pensiilor este dezbătută, marţi, în comisiile din Senat, în absenţa Ministerului Finanţelor care nu a trimis niciun reprezentant să susţină proiectul.

Dezbaterile pe legea pensiilor s-au desfăşurat, marţi, în absenţa reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, care au lipsit. Senatorul PSD Daniel Zamfir a fost întrebat în timpul discuţiilor, de către senatorul Ştefan Pălărie, care este impactul bugetar al legii. Zamfir s-a lansat într-un atac la adresa USR, afirmând că el nu ar fi dat 240.000 de euro să cumpere „penisuri şi vagine de pluş”, cum au făcut ei prin PNRR.

”Dânşii caută orice motive să nu crească pensiile românilor? Pensiile se vor mări! Nu dau din buzunar. Haideţi să vă spun ceva: nu aş fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, nu aş fi dat 240.000 de euro să cumpăr penisuri şi vagine de pluş, cum aţi făcut dvs. prin PNRR. Nu înţelegeţi că nu înţelegeţi ce căutaţi în viaţa dvs. şi în Parlamentul ăsta?”, a replicat senatorul PSD, conform News.ro.

Senatorul Alexandru Nazare, PNL, a declarat în cadrul şedinţei că astăzi au fost date publicităţii datele semnal privind creşterea economică şi că în 2023 nu vom putea atinge acel 2,8 % programat, ceea ce are un impact asupra acestei legi a pensiilor, pentru că ministrul muncii a declarat recent că această lege va avea ca sursă de finanţare creşterea economică.

Nazare a precizat că impactul pe care îl are această lege este imens, de zeci de miliarde şi trebuie cumva să fie inclus în Strategia fiscal-bugetară adică pe o proiecţie de câteva de câţiva ani de zile.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

”Nu ne putem permite să creştem pensiile din datorie publică, pe dobânzi foarte mari. Într-o situaţie de decelerare, de încetinire a economiei europene şi româneşti, costurile sunt imense de aceea cred că trebuie să studiem aceste lucruri foarte atent aici avem nevoie de o dezbatere aprofundată. astfel încât această creştere să fie sustenabilă. Un obiectiv al acestei coaliţii este stabilitatea dar o parte a stabilităţii este şi stabilitatea financiară a României, de aceea cred că trebuie să fim foarte atenţi la aceste lucruri şi inclusiv la avizul condiţionat dat de ministrul de finanţe, care reclamă o parte din din aceste chestiuni şi evident atrage atenţia asupra surselor de finanţare. Poate ne pot spune reprezentanţii ministerelor care sunt de faţă care sunt sursele de finanţare”, a spus Nazare.

Senatoarea USR Anca Dragu a precizat că lipsa Ministerului de Finanţe de la dezbaterea legii este ”o sfidare a Senatului”.

”Vreau să înţelegem de unde vin banii pentru această lege”, a spus fostul ministru de Finanţe. Anca Dragu a precizat că se încalcă Constituţia, pentru că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

”Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creşterea unor taxe şi impozite în 2024, creşteri usturătoare. Da, trebuie să facem această creştere a pensiilor dar trebuie să ne convingeţi că ştiţi să administraţi economia astfel încât să nu creşteţi taxe şi impozite. Mai încălcaţi şi legea finanţelor, legea responsabilităţii fiscal-bugetare, articolul 33, care spune că ar trebui să refaceţi strategia fiscal-bugetară pe termen mediu”, a precizat Dragu.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că la o lege atât de importantă este ne acceptat ca Ministerul de resort să nu fie reprezentat la cel mai înalt nivel.

”Este o iniţiativă care va fi susţinută şi de UDMR, dar cred sincer că această dezbatere trebuia să aibă loc în prezenţa miniştrilor, în prezenţa celor care au iniţiat acest act normativ. Este un partid mult prea important ca să se dezbată în absenţa miniştrilor”, a precizat Barna.

”Vom susţine amendamentele care aduc o îmbunătăţire a acestui act normativ dar încă o dată cred că este inacceptabil să vorbim absenţa miniştrilor care au iniţiat acest act normativ şi care şi în guvern au susţinut proiect de lege care este astăzi pe masa Parlamentului. Nu putem, indiferent dacă suntem la guvernare sau nu, să trecem Parlamentul, Senatul României la categoria de anexă a guvernului” a precizat Tanczos Barna.

Daniel Zamfir, de la PSD, a spus la rândul lui că trebuie să fie limpede pentru toată lumea că această lege în primul şi în primul rând aduce o echitate.

”De vreo 20 de ani de zile oamenii aşteaptă de la clasa politică să le facă dreptate. (..) Este o profundă inechitate despre care vorbim de ani şi ani de zile. (..) Oameni buni, reveniti-vă, voi aţi stabilit ca pensiile România prin acest nefericit procent de 9,4 să fie plafonate în România până în 2070. (..) Am reuşit să-l eliminăm dar cu condiţia ca până la data de 21 noiembrie să prezentăm această lege a pensiilor”, a arătat el.

”Puţin îmi pasă de îngrijorările dumneavoastră, mult mai îngrijoraţi sunt oamenii care de 20 de ani aşteaptă echitate”, a mai spus Zamfir, precizând că ”văicărelile pe care le aud de la ei, că nu le convine, că nu le place, că sunt îngrijoraţi, nu îi interesează”.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, afirmă că ”o juntă militară a ocupat brandul PNL”
Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, afirmă că ”o juntă militară a ocupat brandul PNL”

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat că, la Bucureşti, "o juntă militară a ocupat PNL, alungând liberalismul din PNL".

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mâna a doua ai României şi orice zi cu Marcel Ciolacu încă în funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, citat într-un comunicat al PNL Iaşi.

Premierul Marcel Ciolacu, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: ”Cred că acele vremuri s-au dus”
Premierul Marcel Ciolacu, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: ”Cred că acele vremuri s-au dus”

Premierul Marcel Ciolacu exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. ”Cred că acele vremuri s-au dus. România are nevoie de o armată de profesionişti”, a spus Ciolacu într-o emisiune televizată, potrivit News.ro.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.