Legea "51% produse romanesti", modificata la un an de la aprobare. Deputatii vor sa evite sanctiunile cu care ne ameninta UE

×
Codul embed a fost copiat

La un an dupa ce a fost aprobata, legea care obliga marile magazine sa aiba pe rafturi 51 la suta produse alimentare romanesti primeste modificari, din partea Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor.

Schimbarile sunt cerute de Comisia Europeana, care ameninta ca sanctioneaza Romania daca limiteaza accesul altor marfuri. Deputatii vorbesc acum de produse autohtone, care ajung in supermaketuri printr-un parteneriat direct intre producatorii locali si comercianti.

Deputatii din Comisia de Agricultura s-au inspirat din legislatia altor tari si au facut cateva schimbari care tin mai mult de nuanta. Produsele romanesti au devenit autohtone, iar lantul scurt de aprovizionare care prevede ca alimentele sa ajunga de la fermier in magazine, fara intermediari, a fost inlocuit cu sintagma parteneriat direct. Pentru ca altfel, s-ar fi inteles ca si produsele din vestul Europei ar putea face parte din acest lant.

Ioan Munteanu, presedintele Camerei Deputatilor: "Nu apare in text 51% produse romanesti, ci apare 51% produs autohton, care tradus din orice dictionar inseamna de fapt al nostru. Si atunci care este diferenta intre autohton nici romanesc? Pentru noi, nicio diferenta, dar pentru legislatia europeana este, pentru ca ei nu permit sa folosesti sintagme ale tarii din care esti."

O noua modificare prevede ca plata produselor proaspete sa fie facuta catre producatori, in termen 7 zile lucratoare.

Citește și
magazin romanesc INQUAME
Comisia Europeana lanseaza o procedura de infringement impotriva Romaniei. Motivul: vanzarea alimentelor in hypermarketuri
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Laurentiu Baciu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli: "Sunt produse care ar trebui sa faca plata pe loc, sunt produse care au termen de garantie o zi sau doua practic in momentul in care dai marfa ar trebui sa si incasezi banii".'

Toate aceste modificari au ajuns la Comisia Europeana, care in urma cu cateva luni ameninta Romania cu sanctiuni de 1,8 milioane de euro. Intre timp, hipermarketurile cauta producatori locali. Dar nu de teama legii, spun reprezentantii marilor magazine. Ci pentru ca asa este cererea: clientii sa manance produse romanesti.

Astfel, au aparut mai multe asociatii care au incheiat parteneriate cu marile magazine. De exemplu, o retea lucreaza cu 350 de producatori locali, din toate categoriile alimentare.

Valer Hancas, responsabil comunicare lant de hipermarketuri: "Dureaza un an sau poate mai mult pana cand pui la punct un astfel de sistem. Cea mai importanta problema a fost legata de organizare si apoi de logistica, astfel incat fiecare producator sa intelega sistemul de transporit, logistica, depozitare, manipulare."

Reprezentantii unui alt lant de hipermarketuri au decis infiintarea unei cooperative proprii, cand doi producatori de legume dintr-o zona cu renume - Vidra, judetul Giurgiu, le-au spus ca vor sa scape de intermediari.

Marius Buturuga , producator local: "Problemele erau cu banii tot timpul, nu eram sigur de banii care ii luam pe marfa. Duceam marfa si banii nu ii mai luam inapoi."

Producatorii au pus la bataie terenul - 1000 de metri patrati - iar reteaua de hipermaketuri a ridicat depozitul frigorific. La inceput, au fost patru producatori. Acum, sunt 80 de familii care cultiva legume pe 60 de hectare.

Mircea Isvoranu, manager legume fructe retea hipermarketuri: "Ei stiu cel mai bine sa produca, iar noi am luat de la logistica, transport, ladita, sortare, tot."

Daca modificarile vor fi aprobate de Comisia Europeana, legea privind comertul alimentar ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
De teama Bruxelles-ului, deputatii romani vor sa modifice Legea
De teama Bruxelles-ului, deputatii romani vor sa modifice Legea "51% produse romanesti la raft". Care sunt schimbarile

De teama unei sanctiuni drastice de la Bruxelles, deputatii din Comisia de Agricultura vor sa modifice legea care obliga magazinele sa aiba pe rafturi cel putin 51% produse romanesti.

Comisia Europeana lanseaza o procedura de infringement impotriva Romaniei. Motivul: vanzarea alimentelor in hypermarketuri
Comisia Europeana lanseaza o procedura de infringement impotriva Romaniei. Motivul: vanzarea alimentelor in hypermarketuri

Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca impune marilor comercianti cu amanuntul sa achizitioneze cel putin 51% din produse alimentare si agricole de la producatorii locali.

Legea
Legea "51% produse romanesti la raft" a fost promulgata de presedinte. De ce se va aplica de abia din martie 2017

Legea privind comercializarea in proportie de 51% a produselor romanesti in marile magazine a fost promulgata de Iohannis.

Legea
Legea "51% produse romanesti in hipermarketuri" a ajuns in vizorul UE. Romania risca o procedura de infringement

Comisia Europeana verifica daca noua lege care obliga marile magazine de la noi sa aiba pe rafturi alimente romanesti in proportie de cel putin 51% respecta legislatia Uniunii privind libera circulatia a bunurilor.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.