Legea "51% produse romanesti", modificata la un an de la aprobare. Deputatii vor sa evite sanctiunile cu care ne ameninta UE
La un an dupa ce a fost aprobata, legea care obliga marile magazine sa aiba pe rafturi 51 la suta produse alimentare romanesti primeste modificari, din partea Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor.
Schimbarile sunt cerute de Comisia Europeana, care ameninta ca sanctioneaza Romania daca limiteaza accesul altor marfuri. Deputatii vorbesc acum de produse autohtone, care ajung in supermaketuri printr-un parteneriat direct intre producatorii locali si comercianti.
Deputatii din Comisia de Agricultura s-au inspirat din legislatia altor tari si au facut cateva schimbari care tin mai mult de nuanta. Produsele romanesti au devenit autohtone, iar lantul scurt de aprovizionare care prevede ca alimentele sa ajunga de la fermier in magazine, fara intermediari, a fost inlocuit cu sintagma parteneriat direct. Pentru ca altfel, s-ar fi inteles ca si produsele din vestul Europei ar putea face parte din acest lant.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Ioan Munteanu, presedintele Camerei Deputatilor: "Nu apare in text 51% produse romanesti, ci apare 51% produs autohton, care tradus din orice dictionar inseamna de fapt al nostru. Si atunci care este diferenta intre autohton nici romanesc? Pentru noi, nicio diferenta, dar pentru legislatia europeana este, pentru ca ei nu permit sa folosesti sintagme ale tarii din care esti."
O noua modificare prevede ca plata produselor proaspete sa fie facuta catre producatori, in termen 7 zile lucratoare.
Laurentiu Baciu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli: "Sunt produse care ar trebui sa faca plata pe loc, sunt produse care au termen de garantie o zi sau doua practic in momentul in care dai marfa ar trebui sa si incasezi banii".'
Toate aceste modificari au ajuns la Comisia Europeana, care in urma cu cateva luni ameninta Romania cu sanctiuni de 1,8 milioane de euro. Intre timp, hipermarketurile cauta producatori locali. Dar nu de teama legii, spun reprezentantii marilor magazine. Ci pentru ca asa este cererea: clientii sa manance produse romanesti.
Astfel, au aparut mai multe asociatii care au incheiat parteneriate cu marile magazine. De exemplu, o retea lucreaza cu 350 de producatori locali, din toate categoriile alimentare.
Valer Hancas, responsabil comunicare lant de hipermarketuri: "Dureaza un an sau poate mai mult pana cand pui la punct un astfel de sistem. Cea mai importanta problema a fost legata de organizare si apoi de logistica, astfel incat fiecare producator sa intelega sistemul de transporit, logistica, depozitare, manipulare."
Reprezentantii unui alt lant de hipermarketuri au decis infiintarea unei cooperative proprii, cand doi producatori de legume dintr-o zona cu renume - Vidra, judetul Giurgiu, le-au spus ca vor sa scape de intermediari.
Marius Buturuga , producator local: "Problemele erau cu banii tot timpul, nu eram sigur de banii care ii luam pe marfa. Duceam marfa si banii nu ii mai luam inapoi."
Producatorii au pus la bataie terenul - 1000 de metri patrati - iar reteaua de hipermaketuri a ridicat depozitul frigorific. La inceput, au fost patru producatori. Acum, sunt 80 de familii care cultiva legume pe 60 de hectare.
Mircea Isvoranu, manager legume fructe retea hipermarketuri: "Ei stiu cel mai bine sa produca, iar noi am luat de la logistica, transport, ladita, sortare, tot."
Daca modificarile vor fi aprobate de Comisia Europeana, legea privind comertul alimentar ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, magazin, sanctiuni, supermarket, produse romanesti, comerț,
Dată publicare:
12-07-2017 18:40