Legea "51% produse romanesti in hipermarketuri" a ajuns in vizorul UE. Romania risca o procedura de infringement

Ultima actualizare: 19-06-2016 07:48

Comisia Europeana verifica daca noua lege care obliga marile magazine de la noi sa aiba pe rafturi alimente romanesti in proportie de cel putin 51% respecta legislatia Uniunii privind libera circulatia a bunurilor.

Reprezentantii hipermarketurilor sustin ca actualul document incalca atat prevederile de la noi, cat si pe cele europene. Ei spera ca legea sa fie modificata, iar cativa profesori universitari, economisti si oameni de afaceri cer sa fie retrasa.

"Comisia Europeana monitorizeaza indeaproape acest proiect legislativ, pentru a evalua compatibilitatea sa cu legislatia europeana, in particular cu principiul liberei circulatii a bunurilor".

Iata anuntul facut de Comisia Europeana, dupa ce saptamana trecuta Camera Deputatilor a adoptat legea care prevede ca supermarketurile si hipermarketurile din Romania sa aiba pe rafturi carne, fructe si legume romanesti in proportie de cel putin 51%.

Executivul Uniunii Europene a oferit ca exemplu cazul Slovaciei, tara vizata de o procedura de infringement inca de anul trecut, dupa ce a obligat marile magazine sa faca publice veniturile obtinute din vanzarea produselor autohtone. Comisia considera ca aceasta masura afecteaza libera circulatie a bunurilor pentru ca favorizeaza vanzarea alimentelor autohtone.

Reprezentantii hipermarketurilor din Romania regreta ca s-a ajuns la interventia Comisiei Europene.

"S-a preferat adoptarea unor prevederi care in opinia noastra incalca prevederi constitutionale, legile concurentei, legislatia europeana si acest lucru va duce la schimbari in rau in sectorul alimentar", a declarat George Badescu, director executiv AMRC.

Cu alte cuvinte, preturile ar putea creste, spun reprezentantii hipermarketurilor. In plus, nu este exclus ca unele magazine sa se inchida. Inclusiv cativa profesori universitari, economisti, antreprenori si manageri au cerut presedintelui retragerea legii. Ei sustin ca "prevederile proiectului de lege incalca cerintele de baza ale economiei de piata, liberei initiative si concurentei".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO