Legea "51% produse romanesti la raft" a fost promulgata de presedinte. De ce se va aplica de abia din martie 2017
Legea privind comercializarea in proportie de 51% a produselor romanesti in marile magazine a fost promulgata de Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care marile magazine sunt obligate sa comercializeze produse provenite din plan local in proportie de 51%, criticata de reprezentantii retailerilor si ai patronatelor, si care prevede si interdictia comerciantilor de a percepe taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft, scrie news.ro.
Legea a fost adoptata de Parlament pe 8 iunie. Ea prevede ca marile magazine sa aiba pe rafturi carne, fructe si legume din productie romaneasca in proportie de cel putin 51%, alimente care trebuie sa provina dintr-un "lant scurt" de aprovizionare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Termenul "romanesc" nu apare in lege, pentru a nu fi sanctionati de Bruxelles. Este inlocuit de "lant de alimentare scurt", care poate sa insemne si produse romanesti, dar si unguresti sau bulgaresti. Astfel, fermierii nostri scapa de competitia cu Orientul, dar trebuie sa coopereze pentru a tine piept celei din regiune. Cei care vor decide cat de scurt e lantul sunt inspectorii Ministerului Agriculturii.
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "Interpretarea autoritatilor a fost ca se poate asimila "lantul scurt" cu nivelul regional, deci cel mult din statele vecine."
Asta ar inseamna ca produsele romanesti vor concura mai departe cu rosiile bulgaresti sau merele poloneze. In plus, in cazul legumelor si fructelor, baremul de 51% este valabil doar in sezon, in restul anului pot fi aduse din orice tara. Iar fructele exotice sunt exceptate.
Pentru fermierii romani, care asteptau un ajutor din partea statului, vestea este una buna. Acelasi lant scurt inseamna mai putini intermediari, deci un pret mai bun pentru ei. Sicuta Murgu, care are cateva sute de hectare de teren cultivate cu morcovi, ceapa si cartofi, langa Galati, este hotarata sa incerce sa lucreze direct cu retailerii.
Sicuta Murgu: "Ma gandesc sa merg macar pentru cartofi. Sa imi fac un depozit de cartofi, asta este o leguma care poate sa te ajute in perioada in care cei care nu au depozit n-au cum sa-l tina."
Ovidiu Tanasache, agricultor: "Asteptam sa vedem acum normele de aplicare, asta este cel mai important lucru."
Daca din diverse motive nu sunt suficiente alimente in Romania, ministrul Agriculturii, in cazuri punctuale, poate elimina restrictia de 51%. Asadar, cooperativele agricole devin extrem de importante pentru fermierii nostri pentru a livra cantitatile cerute de marii retaileri. Deocamdata, nu se stie ce institutie a statului se va asigura ca legea este respectata.
Negocierile pentru normele de aplicare vor dura 2 luni. Apoi, urmeaza negocierile dintre comercianti si fermieri, inca jumatate de an. Abia in martie anul viitor va intra cu adevarat in vigoare procentul de 51% la raft.
Sursa: News.ro
Etichete: magazin, lege, supermarket, produse romanesti, comerț,
Dată publicare:
11-07-2016 12:37