Lectia primita de autoritatile romane. Cum au ajuns mai multe scoli moderne, cu calculatoare performante, sa fie pustii
Pare de necrezut, dar scoli moderne, cu sisteme de supraveghere, calculatoare performante si mobilier nou, raman pustii in multe localitati din tara.
Desi autoritatile au investit bani grei in renovarea lor, acum sunt goale, deoarece, acolo unde nu s-au facut reorganizari, elevii - si asa putini - au plecat sa invete la oras.
In Maramures si in Bistrita Nasaud, de-a lungul anilor s-au investit sute de mii de lei in unitati de invatamant, care au in prezent lacatul pe usa. Trei scoli din judetul Maramures sunt acum aproape goale.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Gheorghe Grosan, director scoala Recea: "S-a desfiintat ciclul gimnazial in urma cu 4-5 ani si s-a considerat ca printr-o actiune de comasare de reorganizare a retelei scolare gimnaziul de aici sa fie desfiintat. O parte din copii a fost trasferata in oras, iar o alta parte la Lapusel. Scoala a fost foarte bine dotata, dar lipsa copiilor a determinat ceea ce a urmat dupa aceea."
Scoala din Recea, in care s-au investit peste 700 de mii de lei, a fost modernizata complet in urma cu 5 ani. Atunci erau 4 clase de elevi. In prezent insa, mai vin la ore doar 20 de prescolari.
Olimpia Marina, profesoara: "Conditii sunt foarte bune, cadre dictactice calificate, deci si se poate face scola serioasa. In urmatorii ani o sa fie dezastru pentru ca sunt copii din ce in ce mai putini."
Situatia este diferita la scoala din Lapusel, unde invata elevi din comunele invecinate. Desi drumul pana acasa e destul de lung, parintii sunt multumiti de conditii si de educatia pe care o primesc copiii lor.
Fiscusan Nicoleta, parinte: "A fost o ideea foarte buna. Profesorii sunt foarte bine pregatiti."
In satele din comuna Sintireag sunt 6 scoli. Unele au fost construite de la zero cu bani de la Banca Mondiala, altele renovate cu fonduri de la primarie sau de la Guvern.
Ioan Bob, primar comuna Sintereag: "Cine a stiut ca in 2005 situatia demografica va merge pe un trend descendent, in asa maniera incat sa nu avem copii. Scoala exista, e o lucrare bine executata, s-ar putea sa revenim in 15 ani."
Anul trecut, s-au inchis 3 scoli, in care s-au investit aproximativ 900.000 lei. Autoritatile spun ca anul acesta urmeaza sa fie pus lacatul pe usa altei scoli din comuna.