Leacurile băbești prin care românii se feresc de gripă. Vaccinul, ignorat de mulți
Din cauza frigului, cazurile de gripă cresc alarmant cu aproape 10% în fiecare săptămână. Mulţi se apără de virus aerisind camerele, spălându-şi mâinile şi evitând compania celor îmbolnăviţi deja.
Deşi medicii recomandă vaccinarea, oamenii le dau dreptate, dar nu se imunizează. 127 de români şi-au pierdut viaţa din cauza virusul gripal în sezonul rece 2017-2018.
Aproape 10.000 de români se îmbolnăvesc săptămânal de gripă, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar multe cazuri sunt considerate severe. Aproape că nu există cabinet medical unde doctorii să nu înregistreze zilnic un nou pacient.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Un milion de doze de vaccin antigripal sunt pregătite pentru cei care vor să se imunizeze.
Potrivit unui studiu referitor la gripă, mai bine de jumătate dintre români susţin vaccinarea, dar 60% din populaţie nu s-a imunizat niciodată.
Reporter: "V-aţi făcut vaccinul antigripal?"
Femeie: "Nu, nu l-am făcut! Nu l-am făcut în nici un an şi nu îl fac."
Reporter: "Şi cum faceţi iarna în cazul în care aveţi o gripă?"
Femeie: "Nu prea am avut gripă. Încerc ce e mai sănătos."
Bărbat: "Am luat nişte ceaiuri să zic aşa leacuri băbeşti".
Cei mai expuşi riscului de complicaţii sunt copiii mici, femeile gravide, bătrânii şi angajaţii din sistemul de sănătate.
Georgeta Grindei, medic de familie: "Boală infecţioasă destul de gravă şi dacă apare la pacienţii care au şi afecţiuni cronice de exemplu diabet zaharat, afecţiunile cardiovasculare se poate ajunge şi la deces."
Şi totuşi, 39% din populaţie crede că nu este necesar să se vaccineze antigripal. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre români susţin că nu s-au vaccinat pentru că nu au fost informaţi.
Potrivit studiului, ca modalităţi de reducere a riscului de gripă, aproape 59% dintre românii preferă aerisirea zilnică a locuinţei şi utilizarea batistelor de unică folosinţă urmată de aruncarea lor. Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi cred că spălatul pe mâini îi apăra de gripă.
În Europa, în sezonul 2017-2018 au fost înregistrate aproape 50 de milioane de cazuri de gripă, iar aproape 70.000 de bolnavi au murit. 127 dintre ei au fost romani.