Ce riscați dacă luați antibiotice când aveți gripă. Avertismentul medicilor

05-12-2018 09:19


Antibiotice în cazul unei simple viroze? Nu numai că nu vă ajută, dar vă fac rău și dumneavoastră, şi celor din jur, mai ales dacă aveţi copii.

Vă spunem de ce să nu vă aruncaţi la antibiotice când vă curge nasul său aveţi durere de gât.

Dacă îmbrățișați o astfel de soluție, veți fi colonizați de germeni rezistenți. Și, chiar dacă nu vă îmbolnăviţi dumneavoastră, puteți să le transmiteți celor mici bacterii pentru care nu există armă terapeutică.

 Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologe: Sunt vii, aparţin lumii vii, au metabolism, cresc, se divid.”

Infecţiile cu bacterii se tratează cu antibiotice. Aşa arată un virus.  Spre deosebire de bacterii, virusurile nu aparţin lumii vii. Ca să prindă viaţă, trebuie să intre într-o celulă umană. În celule, încep să trăiască şi să se înmulţească. Infecţiile cu virusuri se tratează cu antivirale. 

Iarna predomină infecţiile respiratorii virale. Le numim răceli. Una dintre infecţiile virale este şi gripă. Dacă nu v-aţi vaccinat, gripă poate fi tratată, la primele simptome, cu antivirale.

Haideţi să vedem, dacă aveţi o viroză, aşadar o infecţie cu virusuri,  ce se intaimpla dacă vă trataţi cu antibiotic, adică dacă luaţi fără sens antiobice.  Nu vindecă o infecţie virală. Aparent, nu vă fac nimic rău.

Prof. dr. Alexandru Rafila, medic primar microbiologie: „Ceea ce vă face rău este faptul că produc dezechilibre în flora bacteriană normală, iar contactul cu bacteriile generează rezistență. Rezistenţa e un fenomen natural care apare când bacteria intră în contact cu antibioticul, deci trebuie să le dăm cât mai puţine oportunităţi bacteriilor să intre în contact cu antibioticele.”
 
Aţi luat antibiotice mult timp, la întâmplare. Care sunt riscurile?

Prof. dr. Alexandru Rafila, medic primar microbiologie: „Sunteţi colonizată cu bacterii multirexistente şi atunci transmiteţi aceste bacterii multirezistente pesoanelor din familie, pot să facă o infecţie care să le pună viaţa în pericol.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!