Tratamente naturiste pentru dureri de urechi. Ce remedii ne ajută să scăpăm de „curentul din ureche”

durere de ureche
freepik.com

Cu toții am auzit cel puțin o dată în viață expresia „Te trage curentul”. Multe persoane o folosesc în limbaj popular, pentru a face referire la o durere declanșată de frig, vânt sau curenți de aer rece. 

Totuși, în realitate, acești factori nu provoacă în mod direct apariția unei boli, ci exacerbează simptomele unor afecțiuni deja existente.

Astfel, manifestările neplăcute trebuie să te trimită la medic.

Descoperă de ce poate apărea durerea de ureche, ce remedii sunt recomandate și care sunt contraindicate.

Citește și
Tratamentul naturist pentru răul de mișcare. De ce apare în cazul unor persoane
Tratamentul naturist pentru răul de mișcare. De ce apare în cazul unor persoane
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

Ce poate indica durerea de ureche

Conform NHS inform, cauzele posibile ale durerii de urechi sunt:

  • Infecțiile – cum ar fi otita externă (infecția canalului auditiv extern, până la timpan) sau otita medie (infecție în spatele timpanului). Se pot asocia cu scurgerea unor secreții din ureche și necesită tratament cu antibiotice;

  • Otita medie cu efuziune – este caracterizată de acumularea de fluid în spatele timpanului, după ce infecția dispare. Poate diminua temporar auzul;

  • Dop de ceară – Acumularea în exces de cerumen poate pune presiune pe timpan, ceea ce cauzează durere. Acesta trebuie îndepărtat de către specialist, cum ar fi prin irigarea urechii. Evită metodele de extragere acasă, care se asociază cu riscuri (spre exemplu, poți împinge mai mult dopul de cerumen spre timpan);

  • Leziuni la nivelul canalului auditiv – Introducerea unor obiecte în urechi, cum ar fi bețișoare, poate produce leziuni serioase sau chiar perforarea timpanului, ceea ce se asociază cu dureri;

  • Amigdalita – Uneori, durerea de ureche poate fi cauzată de o infecție în gât, cum ar fi amigdalita;

  • Abces dentar – Infecția unui dinte se asociază cu dureri care pot iradia către ureche. Aceasta trebuie tratată obligatoriu de către dentist;

  • Tulburări ale articulației temporo-mandibulare – o problemă la nivelul articulației dintre mandibulă și craniu, cum ar fi prezența artritei, poate cauza dureri în zona urechii. 

Astfel, așa-numitul „curent la urechi” nu este o afecțiune în sine, ci o exacerbare a anumitor boli preexistente, care este pusă în mod greșit pe seama aerului rece. 

„Curent la urechi”, simptome

Pe lângă durerea de ureche, factorii agresivi de mediu pot declanșa și alte manifestări, în funcție de afecțiunea care le cauzează.

Spre exemplu, conform Mayo Clinic, în cazul unei infecții la ureche, poți experimenta:

  • Dureri de cap;

  • Scurgerea de secreții din ureche;

  • Tulburări de auz.

Abcesul dentar, pe de altă parte, poate produce următoarele manifestări, după cum prezintă Mayo Clinic:

  • Durere dentară, care iradiază spre gât, mandibulă sau ureche;

  • Umflarea gingiei și feței;

  • Disconfort sau durere în timpul masticației, înghițirii sau în urma contactului dintre gingie și alimentele reci/fierbinți;

  • Inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului;

  • Febră;

  • Respirație urât mirositoare.

Conform Mayo Clinic, un dop de cerumen poate produce următoarele simptome, pe lângă durerea de ureche:

  • Țiuit în urechi;

  • Amețeli;

  • Senzația de presiune sau plenitudine în ureche;

  • Mâncărimi în ureche;

  • Diminuarea auzului sau înfundarea urechii;

  • Scurgerea de secreții din canalul auditiv.

Pentru că durerea de ureche este un simptom al multor afecțiuni, consultația medicală este esențială pentru un diagnostic corect. 

Remedii naturiste pentru durerea de urechi - mituri și adevăruri

O serie de remedii pentru durerile de urechi au fost populare timp de mulți ani, însă acestea nu au fost dovedite științific și sunt, de fapt, contraindicate de specialiști:

  • Usturoiul trage „curentul din ureche”? – Se știe faptul că usturoiul are proprietăți antibacteriene, deci consumul acestui aliment ar putea ajuta la combaterea agenților patogeni care cauzează durerea de ureche, conform Medical News Today. Astfel, unele persoane susțin că stoarcerea usturoiului și introducerea sucului obținut în urechi tratează infecțiile de la acest nivel sau trage „curentul”. În orice caz, așa cum avertizează NHS UK, nu este indicat să introducem nimic în canalul auditiv, în afară de picăturile recomandate de medic;

  • Ceapa pentru durerile de urechi – Un alt mit legat de acest subiect este faptul că scurgerea sucului de ceapă în ureche tratează infecțiile și ameliorează durerea. Din nou, este important de reținut că este contraindicat să introducem orice substanță în ureche fără acordul medicului;

  • Vata cu spirt in ureche scoate „curentul”? – Unele persoane simt o oarecare ameliorare a durerii, atunci când introduc o bucată de vată cu spirt în ureche. Acest obicei poate avea ca rezultat, însă, înfundarea canalului auditiv;

  • Țigara sau conul în ureche ameliorează durerile? – Este contraindicat să introducem în ureche țigara aprinsă sau conul de hârtie aprins. Deși unele persoane susțin că această metodă „trage curentul”, de fapt ea poate dăuna. Există riscul de arsură și lezare a canalului auditiv.

Totuși, există alte remedii naturiste care nu se asociază cu riscuri și care ar putea ajuta în mod real la controlul simptomelor, deși eficiența lor nu a fost demonstrată clinic:

Aplică o compresă rece sau caldă

Atunci când durerea de ureche este cauzată de inflamație, o compresă cu gheață aplicată pe ureche timp de 20 de minute poate fi benefică, după cum prezintă Medical News Today. Pentru alte persoane, poate fi mai potrivită compresa caldă, care intensifică circulația sângelui, calmând temporar durerea. De asemenea, poți alterna între rece și cald, conform Healthline

Încălzește urechea cu uscătorul de păr

Plasează uscătorul de păr la o distanță potrivită de ureche și lasă aerul cald să acționeze timp de 5 minute. Această metodă funcționează precum o compresă caldă. 

Efectuează exerciții de întindere a gâtului

Conform surselor menționate anterior, durerea de ureche ar putea apărea și din cauza tensionării mușchilor din jurul canalului auditiv. Astfel, exercițiile de întindere a gâtului ar putea ajuta. Rotește-ți lent capul și gâtul, apoi ridică încet umerii în mod repetat. 

Alege o poziție potrivită de somn

Este important să dormi fără să pui presiune pe urechea afectată. Conform WebMD, este indicat să dormi ținând capul mai ridicat decât restul corpului. Acest lucru ar ajuta la reducerea presiunii în ureche. Folosește una sau mai multe perne mari, pentru a rămâne cu trunchiul ridicat în timpul somnului.

Cu toate acestea, este important de menționat că niciun remediu nu tratează cauzele durerilor de urechi și nu înlocuiesc consultația medicală de specialitate sau tratamentul recomandat de medic. Poți lua în considerare aceste trucuri, pentru a ține sub control simptomele temporar, până când ajungi la medicul specialist ORL sau dentist, după caz, care îți va recomanda un tratament adecvat.

Prin urmare, dacă te confrunți cu o durere de ureche persistentă, recurentă sau puternică, adresează-te medicului pentru investigații și tratament. Evită remediile „după ureche”, care se asociază cu riscuri. 

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Remedii naturiste pentru picioare umflate. Ce poți să faci pentru a scăpa de disconfort
Remedii naturiste pentru picioare umflate. Ce poți să faci pentru a scăpa de disconfort

Picioarele umflate sunt o problemă destul de comună, care dispare adesea de la sine. De cele mai multe ori, aceasta apare în urma ortostatismului prelungit și retenției de apă, însă uneori poate avea cauze patologice serioase.

Tratamentul naturist pentru răul de mișcare. De ce apare în cazul unor persoane
Tratamentul naturist pentru răul de mișcare. De ce apare în cazul unor persoane

Răul de mișcare este o problemă localizată la nivelul urechii interne care apare în timpul călătoriei cu autobuzul, mașina, avionul sau cu barca.

Avertismentul autorităţilor privind o cremă
Avertismentul autorităţilor privind o cremă "naturistă" vândută la noi. Ce conţine de fapt

O recomandare extrem de importanta vine acum din partea autorităţilor din sănătate: fiţi precauţi atunci când cumpăraţi anumite produse naturiste.

Cât de periculoase sunt de fapt medicamentele naturiste. Ceaiul de sunătoare, toxic
Cât de periculoase sunt de fapt medicamentele naturiste. Ceaiul de sunătoare, toxic

Aveţi o problemă de sănătate? Oricare ar fi aceasta, apelaţi la sfat medical pentru un diagnostic corect. Şi nu la prima farmacie naturistă. Este sfatul specialiştilor din toată lumea.

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.