Lavrov: Contactele cu Europa nu se mai află printre priorităţile Rusiei
Moscova a păstrat întotdeauna legătura atât cu Vestul, cât şi cu Estul, dar acum contactele cu Europa lipsesc dintre priorităţile Rusiei, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu televizat, conform News.ro, care citează TASS.
„Întotdeauna am lucrat cu Vestul, Estul, Nordul şi Sudul. Din momentul în care Occidentul a întrerupt toate contactele, am lucrat în mod obiectiv cu Estul, ca şi până acum. Extindem contactele cu Estul, ca întotdeauna. Dar în termeni absoluţi, aceste contacte sunt în creştere, în timp ce în termeni relativi Europa a dispărut dintre priorităţile noastre, desigur”, a declarat Lavrov joi, într-un interviu pentru postul NTV, cu ocazia Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg.
Rusia a redus livrările către Europa. Prețurile la gaz au crescut cu 30%
În ultimele zile, gigantul rus Gazprom a decis reducerea livrărilor de gaze către trei mari companii europene - din Germania, Italia și Austria.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Prețurile la gaze au sărit cu 30% după acest anunț, care arată încă o dată cât de periculos este pentru Europa să se bazeze pe gazele rusești, spun specialiștii.
Deși România are în prezent prețuri plafonate la gaze, asta nu o face imună la efectele din economie. Iar dobânzile sunt în creștere în toată Europa și în Statele Unite, pentru că inflația pare de neoprit.
Germanii se confruntă cu cea mai mare reducere a livrărilor gazelor ruseşti, de 40%, prin gazoductul Nord Stream. Țara era puternic dependentă de gazul rusesc înainte de declanșarea războiului.
Către italieni, livrările scad cu 15%. În cazul Austriei, încă nu e clar cu cât vor fi reduse cantitățile.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: „Vor afecta negativ economia acelor ţări - în special Germania, a cărei economie dependenta de gaz. Aceste măsuri ale Gazprom arata cât de riscant este pentru UE să se bazeze încă pe gazul rusesc. Preţul gazelor va continua să aibă o volatilitate ridicată, măcar un an de zile, mai ales în perioada de iarnă.”
Gazprom spune că și-a redus livrările spre Germania pentru că grupul Siemens nu a livrat echipamentul necesar continuării funcționării unei turbine cu gaz.