Laura Codruta Kovesi acuza persoanele cercetate ca ii hartuiesc pe procurorii DNA. "S-au platit sume enorme"

Ultima actualizare: 08-10-2016 07:05

Laura Cosruta Kovesi respinge categoric acuzatia de la plagiat si sustine ca in spatele acestor atacuri stau cei pe care DNA ii cerceteaza.

In prima declaratie publica dupa ce a devenit tinta unor atacuri din partea deputatului Sebastian Ghita, sefa Directiei Nationale Anticoruptie vorbeste despre o campanie platita cu bani grei pentru decredibilizarea ei si a institutiei pe care o conduce.

Kovesi: Sunt platite sume enorme pentru hartuirea procurorilor DNA. Nu ne intimideaza

Laura Codruta Kovesi sustine ca in spatele acestor atacuri stau cei pe care DNA ii cerceteaza. Dar si ca institutia va continua anchetele sale. "Sunt atacuri foarte agresive in ultima perioada de timp asupra DNA din partea persoanelor pe care le cercetam. Aceste atacuri sunt pentru a intimida procurorii dar este si o campanie agresiva pentru ca s-au platit sume de bani si comisioane de succes pentru decredibilizarea DNA. Sunt campanii de hartuire a procurorilor DNA. Atacurile facute in ultima vreme de inculpatii din dosare indica acest lucru", a declarat Kovesi. "In niciun caz nu ne intimideaza, dar scopul urmarit este decredibilizarea DNA. Sunt convinsa ca atacurile din ultima vreme, sustinute cu bani multi, au acest scop", a precizat sefa DNA.

Kovesi: Orice institutie a statului este obligata sa prezinte modul in care se fac cheltuielile

"Am solicitat instantei, si prin decizia de ieri instanta a admis cererea formulata de DNA, pentru a se transa de catre CCR daca secretizarea sau desecretizarea unor aspecte privind cheltuirea banilor publici se face printr-o decizie arbitrara a unei autoritati administrative. O sa vedem decizia pe care CCR o va pronunta in acest caz. Este important de amintit ca acest dosar nu vizeaza asa-zise operatiuni secrete sau alte activitati desfasurate de asa-zise operatiuni secrete si de ofiteri acoperiti, obiectul acestui dosar este unul clar si foarte simplu: modul in care au fost cheltuiti banii publici in activitatea DIPI. Este important sa aflam, in urma deciziei CCR, daca modul in care o institutie publica foloseste aceste sume de bani se poate face prin clasificarea cheltuielilor publice. Orice institutie a statului este obligata sa prezinte modul in care se fac aceste cheltuieli", a declarat Kovesi, miercuri, la sediul CSM.

Kovesi: Prejudiciul in dosarul Microsoft este foarte usor de recuperat

"Nu pot sa comentez decizia definitiva, insa ce este important este ca prin decizia care s-a dat s-a dispus confiscarea sumei de 17 milioane de euro de la inculpatii condamnati. Este important sa va reamintesc ca in acest dosar, inca din cursul urmaririi penale, au fost dispuse masuri asiguratorii, au fost indisponibilizate in curs 25 de terenuri, imobile si cladiri, in jur de cinci apartamente si mai multe bunuri care pot fi executate. Din acest moment, responsabilitatea executarii prejudiciului revine Ministerului Finantelor prin structura specializata. Sper ca se va executa, este un prejudiciu foarte mare asupra caruia instanta s-a pronuntat. Exista foarte multe masuri asiguratorii in acest dosar, deci el ar trebui sa fie destul de usor de exercitat din punctul nostru de vedere", a declarat Kovesi, la CSM, intrebata cu privire la decizia Instantei supreme in dosarul Microsoft.

In legatura cu celalalt dosar Microsoft, care se afla inca in cercetare la DNA si in care sunt implicati mai multi fosti ministri, Kovesi a explicat ca acesta este in lucru. "Dosarul este in lucru, s-au facut peste 60 de perchezitii domiciliare, s-au finalizat peste 120 de perchezitii informatice asupra unor medii de stocare, in principal calculatoare si alte unitati IT. Au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la institutiile care au detinut astfel de documente si care intereseaza cauza. In acest moment, suntem in evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Este important sa va spun ca urmeaza pentru stabilirea certa a prejudiciului, una dintre acuzatiile principale vizeaza infractiunea de abuz in serviciu, si pentru a dovedi aceasta infractiune si pentru a finaliza rechizitoriul sau o alta solutie care se poate da in cursul procesului penal este necesar sa stabilim prejudiciul cert. Acest lucru urmeaza sa se stabileasca printr-un raport de constatare sau o expertiza in domeniul achizitiilor publice si se impune si efectuarea unor expertize IT. Deci, se lucreaza ritmic in acest dosar", a spus sefa DNA.

Cu privire la eventuala mutare a acestui dosar pentru a fi instrumentat de un alt procuror anticoruptie, procurorul-sef al DNA a precizat ca acest aspect reprezinta "o chestiune interna". "Datorita faptului ca in DNA avem si colegi care au venit in urma interviurilor, dar mai ales datorita faptului ca anumiti procurori aveau in instrumentare 150 de dosare sau peste 100 de dosare, potrivit regulamentului intern, obisnuim sa formam echipe de procurori care sa lucreze in dosare sau redistribuim dosare si unor procurori nou-veniti in DNA, dar aceasta este o chestiune interna. Va pot asigura ca se lucreaza ritmic in acest dosar, este un dosar complex (...), in conditiile in care procurorii care instrumenteaza acest dosar au peste 140 de dosare in lucru", a aratat Kovesi.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO