Lantul greselilor care au dus la o tragedie. Ce pedepse risca cei vinovati de moartea lui Ionut
Este adevarat ca Ionut a murit sfasiat de un caine, insa vina este a oamenilor. Toti cei care, prin nepasarea si neglijenta lor, au contribuit la aceasta oroare trebuie sa plateasca: in primul rand, cu libertatea.
Banii care pot fi obtinuti sub forma de despagubire, oricat de multi ar fi, nu il pot invia pe copil, spun si specialistii, care prevestesc un proces rasunator.
"Este vorba despre un omor. Cum nu s-a produs cu intentie, e omor din culpa, prin neluarea masurilor necesare intr-o actiune indirecta", explica Artin Sarchizian, avocat.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Primii care ar trebui sa dea socoteala - o spun specialistii - sunt responsabilii ONG -ului care, acum 5 ani, au adoptat cainele. Si-au asumat obligatia de a avea grija de animalul ucigas.
Nu aveau voie sa-l arunce inapoi in stada. Daca si-ar fi respectat angajamentul, Ionut ar fi trait.
Asadar, prima infractiune pentru care responsabilii ar putea fi condamnati este uciderea din culpa.
In mod normal, pedeapsa maxima e de 5 ani, insa in acest caz, fiind vorba despre incalcarea unor obligatii clare de supravegehre a unui animal, pedeapsa ar putea fi majorata la 7 ani de inchisoare.
"Fapta este deosebit de grava. Evident ca trebuie angajata raspunderea, pentru ca cineva este raspunzator pentru cele intamplate. Trebuie anagajata raspunderea penala a conducerii acestui ONG", declara Sarchizian.
Decizia de a-i pune sub acuzare pe toti cei care, prin greseli in lant, au facut ca Ionut sa-si piarda viata, le apartine politistilor si procurorilor.
Se va lua in calcul negljenta tuturor celor care ar fi putut face ceva si nu au facut. Vinovatii vor fi pusi sub acuzare.
"Din punct de vedere penal, ar putea sa fie ucidere din culpa si neglijenta in serviciu, daca e vorba de persoane care apartin domeniului administratiei publice care nu s-au indeplinit obligatiile", spune avocatul Adrian Vasiliu.
Vizat e si proprietarul terenului unde a murit baietelul.
"Evident, se pune in discutie in ce masura in acest lant cauzal ar putea fi implicata si autoritatea locala, care nu a demarcat acel loc de joaca. Nu este exclusa angajarea raspunderii dumnealor, inclusiv penala", spune Sarchizan.
Oficial, terenul cu pricina este pe raza sectorului 2. Primarul de sector e direct raspunzator de tot ceea ce se petrece pe domeniul public. Direct, dar si prin intermediul functionarilor care se ocupa de administrarea domeniului public.
In plus, activitatea de ecarisaj e in directa raspundere a Primariei Generale.
Neglijentele atat de grave ce pot duce la o drama cumplita trebuie sanctionata conform legii.
In codul penal, neglijenta in serviciu este o infractiune distincta. Si pedeapsa este pe masura.
Atunci cand functionarul isi incalca din culpa indatoririle de serviciu, iar consecintele sunt deosebit de grave, pedeapsa este intre 2 si 10 ani de inchisoare.
"Codul nostru civil prevede si o raspundere civila foarte clara. Si mult mai directa si usor de probat si anume raspunderea pentru fapta animaleului. Persoana care detine un animal sau il supravegheaza raspunde automat pentru orice paguba facuta de caine, indiferent de culpa", precizeaza Adrian Vasiliu.
Ancheta penala este abia la inceput, iar cand vinovatii vor fi judecati isi vor risca nu doar libertatea, ci si averile. Desi banii nu-l vor aduce pe baietel inapoi.
"Daca ar fi in America, nu as sa fiu in pielea celor care ar trebui sa raspunda.
-De ce?
-Pentru ca ar trebui sa plateasca enorm.
-Cat? sute de mii?
-Milioane", spune Vasiliu.
Pana atunci, noua, celorlalti, ne ramane problema cainilor agresivi din strada.
Avocatii spun ca daca nici macar acum nu se vor lua masuri, se poate ajunge la situatii extreme.
"Singurul remediu e sa ma inarmez sa imi apar integritatea copilului si a vietii mele si sa impusc cainele care vine sa ma atace. Nimeni nu ar avea ce sa imi impute, pentru ca e legitima aparare", spune avocatul Aurel Moldovan.