Legea maidanezilor, meciul politic de ping-pong in care viata pierde. De ce politicienii au evitat-o

×
Codul embed a fost copiat

Tragedia lui Ionut putea fi evitata. Cu o conditie: ca autoritatile locale, parlamentarii, ONG-urile si societatea civila sa nu fi avut o atitudine complice. Dar nu.

Toti cei responsabili au aplicat legea tacerii in locul celei votate in 2002. De atunci, cainii fara stapan puteau fi eutanasiati daca in termen de doua saptamani nu erau revendicati sau adoptati.

Dar cine sa aplice aceasta regula, cata vreme toate partidele au tratat strict electoral o problema nationala. Iar acum, goana dupa asa-zisele solutii arata ca o incercare lasa de a scapa de responsabilitate.

"In urma cu 14 ani un primar general ne-a anuntat ca rezolva problema, nu a facut nimic. S-a trezit acum sa speculeze. Legea e in parlament. Luni o va dezbate.", a declarat Victor Ponta.

De multi ani, toti spun ca trebuie sa facem ceva. Efectul concret?

Citește și
ionut
Tatal copilului sfasiat de caini: "Cei care au constiinta impacata sa vina sa vada cum a ajuns"

Acum 48 de ore Ionut a murit. Avea doar 4 ani si a fost sfasiat de caini salbatici, flamanzi, fara stapan si fara control. Ionut ar fi putut avea o copilarie frumoasa, ar fi putut merge la scoala, ar fi putut sa iubeasca si sa aiba la randul lui copii daca autoritatile ar fi aplicat o lege data inca din 2002.

Articolul sapte arata: "Cainii capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, care nu au fost revendicati sau adoptati timp de 14 zile, vor fi eutanasiati"

Ca si cum aceasta lege nu ar fi existat vreodata, prevederile ei nu au fost folosite.

Mihaita Calimente, deputat PNL, spune:

- Politicienii au fugit de decizia de a eutanasia cainii?
- S-au gandit ca o parte dintre cetateni nu ii vor mai vota daca vor vota o astfel de masura.

Parlamentarii au preferat sa-si faca in continuare imagine din aceasta problema dureroasa a cainilor fara stapani. Romanii nu raman indiferenti la asa ceva, fie ca iubesc animalele chiar si langa casa lor, fie ca le vor departe de orase. Declaratiile ca ceva trebuie facut au continuat, in timp ce haitele de caini se inmulteau. In timp ce alesii gandeau noi legi ori imbunatatirea celor existente, mii de oameni erau muscati in fiecare zi. Potrivit datelor oficiale, peste 16 mii de bucuresteni au fost muscari de caini in 2012, peste trei mii dintre acestia fiind copii.

Preocupati de ale lor, politicienii au facut posibil ca milioane de lei sa fie cheltuite pe tratarea celor sfasiati, iar primarii tocau si ei foarte multi bani cu promisiunea ca vom uita de caini liberi pe strada.

De sase ani, din 2007, a inceput odiseea modificarii legii cainilor fara stapani. Au trecut de atunci aproape 2000 de zile in care oamenii de rand au suferit. Timp de patru ani - din decembrie 2007 pana in noiembrie 2011 - legea a fost facuta ping-pong intre comisii si plen, intre Camera si Senat.

Abia in noiembrie 2011, legea primea votul final, iar eutanasierea era permisa in cazul in care patrupedele stranse de pe strazi nu sunt revendicate sau adoptate de oameni intr-un termen de 30 de zile.

Opozitia de atunci, formata din PSD si PNL a depus o contestatie la Curtea Constitutionala. Printre cei care au cerut ca legea sa nu fie pusa in aplicare s-a numarat si Victor Ponta, simplu deputat la vremea respectiva. La fel au procedat si multi dintre actualii ministri ai USL.

In contestatie, alesii social-democrati si liberali sustineau ca "gestionarea cainilor fara stapani nu reprezinta o situatie extraordinara" ori  "eutanasierea cainilor fara stapani contravine demnitatii umane"

Iar prima decizie a magistratilor din 2012 a fost sa declare legea neconstitutionala si sa o retrimita in Parlament. Unii au regretat-o de atunci, prevazand ce se va intampla.

"Legea a fost votata in Camera Deputatilor si a fost atacata la Curtea Constitutionala de colegii nostri. Cei care au semnat poate au sau sper sa aiba o problema de constiinta cand vad asemenea stiri, sa se gandeasca ca au avut si ei un aport la aceasta situatie tragica", declaratla 27 martie 2012 Martion Arpad, deputat UDMR.

Astazi, in timp ce Ionut e plans de cei ce l-au iubit si de milioane de oameni socati de ce i s-a intamplat, autoritatile sunt din nou decise sa rezolve problema. Oare pentru a cata oara? De ce a fost nevoie de aceasta drama pentru ca politicienii nostri - deputati si senatori sau primari - sa afle ca viata unui om este mai importanta decat banii sau voturile cetatenilor?

Legea cainilor fara stapan va fi dezbatuta peste o saptamana la comisii in Camera Deputatilor

Comisia juridica a Camerei Deputatilor va incepe saptamana viitoare dezbaterea la proiectul care modifica Legea cainilor fara stapan, iar la discutii vor fi invitati toti factorii interesati, ONG-uri, reprezentantii administratiei locale.

"Comisia juridica a stabilit ca saptamana viitoare sa inceapa dezbaterea pe fond a proiectului de lege privind cainii fara stapan. Vor fi invitati sa participe toti cei care sunt interesati, ONG-uri, administratii locale", a spus presedintele comisiei juridice, Bogdan Ciuca.

Ciuca a precizat ca aceasta dezbatere poate avea loc miercurea viitoare, dar trebuie stabilit daca discutiile vor avea loc impreuna si cu membrii Comisiei de administratie a Camerei, care a fost sesizata pe fond cu acest proiect.

Este vorba despre proiectul depus in Parlament in 2007, adoptat in 2011 si apoi a fost atacat la Curtea Constitutionala, care a decis la inceputul anului trecut ca unele prevederi sunt neconstitutionale.

Proiectul a revenit in Parlament, iar in martie 2013 Senatul a decis ca vor putea fi eutanasiati doar cainii bolnavi incurabil, declarati ca atare in urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanti ai organizatiilor pentru protectia animalelor.

Potrivit formei adoptate de Senat, dupa expirarea termenului de cazare de 30 de zile in adaposturi, daca nu au fost revendicati sau adoptati, cainii pot fi pastrati in adaposturi sau returnati in teritoriu dupa ce au fost castrati.

Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la inceputul sedintei Guvernului, ca problema cainilor fara stapan este intr-adevar grava si nu mai poate fi uitata, el precizand ca legea pe aceasta tema este in Parlament si spera ca in urmatoarele zile sa se gaseasca "solutia corecta".

"In urma cu 14 ani un primar general ne-a anuntat ca rezolva problema. intre timp a fost si presedinte. N-a facut nimic", a adaugat premierul, acuzandu-l pe Traian Basescu de populism.

Victor Ponta a precizat ca legea pe aceasta tema este in Parlament si va fi luata luni in dezbatere. "Daca in 14 ani nu s-a facut nimic, sper ca domnul vicepremier impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale solutia corecta in cateva zile", a mai spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu face apel la Guvern sa emita o OUG prin care sa stabileasca "un termen scurt sau rezonabil" in care persoanele care doresc sa adopte cainii maidanezi, iar animalele neadoptate in acest termen sa fie eutanasiate.

Seful statului a precizat ca solutia aleasa pana acum, privind castrarea cainilor, urmata de eliberarea lor pe strada, este un pe termen lung, care nu a dat rezultate. otrivit lui Basescu, rezultatul actualei legislatii care vizeaza castrarea si ingrijirea cainilor s-a dovedit un esec, pentru ca "teoria" lasarii lor pe strada, dupa ce au fost castrati nu a facut ca oamenii sa se simta in siguranta.

El a spus ca nu putem pune cainii mai presus de un copil nevinovat care se duce sa se joace cu acestia pentru ca asa a vazut in carti sau in filmele de desene animate, respectiv ca un caine e prietenul omului.

In ianuarie 2011, Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala Legea referitoare la cainii comunitari care prevedea ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia.

Sesizarea CC a fost facuta de 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL. "Gestionarea cainilor fara stapan nu este o situatie exceptionala, care sa necesite masuri in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Fara a o desconsidera, problema cainilor fara stapan poate fi gestionata si rezolvata prin masuri eficiente de catre serviciile comunitare, politici publice coerente si alocarea unor resurse adecvate", se arata in sesizarea deputatilor PSD si PNL trimisa Curtii Constitutionale.

Anuntul privind neconstitutionalitatea legi a fost primit cu urale de membrii organizatiilor de protectie a animalelor care protestau atunci la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curtii Constitutionale.

Regizori, compozitori, critici de film, ziaristi, pictori, sportivi, artisti plastici, fotografi, medici si ONG-uri au cerut neadoptarea acestei legi.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci ca ramane la ideea de a construi adaposturi pentru cainii fara stapan, care trebuie stransi "cat mai curand" de pe strazi, intr-un termen de "cateva luni". El spunea atunci ca gasise deja solutii, in colaborare cu ONG-urile.

Camera Deputatilor a adoptat, in 22 noiembrie 2011, Legea privind cainii comunitari care prevedea ca eutanasierea animalelor fara stapan se putea realiza dupa ce autoritatile locale consultau populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati".

Conform legii, consiliile locale aveau obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si trebuiau sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

De asemenea, cainii trebuiau tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari. in situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se preciza in actul normativ.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Bogdan Ciuca: Legislatia permite eutanasierea cainilor fara stapan, dar probabil nu se aplica
Bogdan Ciuca: Legislatia permite eutanasierea cainilor fara stapan, dar probabil nu se aplica

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat miercuri ca nu Parlamentul este in culpa pentru ca nu a emis o lege privind cainii fara stapan, deoarece exista in vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001.

Tatal copilului sfasiat de caini:
Tatal copilului sfasiat de caini: "Cei care au constiinta impacata sa vina sa vada cum a ajuns"

"Usile capelei sunt deschise si ii astept sa vina aici, pe toti cei care dorm linistiti, si au constiinta impacata. Sa-l vada pe Ionut si sa spuna apoi daca mai sunt impacati."

Ponta: Problema cainilor fara stapan e grava; legea e in Parlament; sper sa se gaseasca solutia
Ponta: Problema cainilor fara stapan e grava; legea e in Parlament; sper sa se gaseasca solutia

Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la inceputul sedintei Guvernului, ca problema cainilor fara stapan este intr-adevar grava si nu mai poate fi uitata.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.