Sebastian Bodu a sesizat Politia Capitalei acuzand de omor din culpa Asociatia "Caleidoscop"

04-09-2013 15:00

Sebastian Bodu

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu anunta ca a sesizat Politia Capitalei si ANSVSA, acuzand de omor din culpa Asociatia "Caleidoscop", care detinea unul dintre cainii care l-au ucis pe un baietel de 4 ani in zona Parcului Tei din Capitala.

"Am sesizat Politia Capitalei si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pentru a incadra fapta Asociatiei «Caleidoscop», reprezentata prin Carmen Secareanu - Presedinte, cu privire la infractiunea de omor din culpa, conform art. 178 C. Pen., respectiv pentru contraventia prevazuta la art. 14 lit. a din Ordonanta de urgenta nr. 155/2001, cu modificarile si completarile ulterioare privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan", precizeaza Bodu intr-un comunicat de presa.

El mentioneaza ca, potrivit art. 8 alin. 2 din ordonanta, adoptia cainilor de catre solicitanti se va face pe baza declaratiei-angajament al carei model este prevazut in anexele nr. 4 si 5 iar conform pct. 4 din angajamentul semnat, adoptatorul se obliga sa nu abandoneze cainele (in cazul in care nu il mai doreste, animalul trebuie predat Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan).

"In fapt, cainele care a omorat prin muscaturi un copil de 4 ani si l-a ranit pe fratele acestuia, de 6 ani, in zona Parcului Tei din Bucuresti, fusese adoptat de asociatia mai sus mentionata iar lasarea lui in libertate, din orice motive, constituie o incalcare a angajamentului care prevede fie pastrarea, fie predarea lui. Odata adoptat, cainele intra in paza juridica a adoptatorului care raspunde contraventional, civil si penal pentru acesta. O astfel de iresponsabilitate crasa din partea reprezentantilor asociatiei nu poate ramane nesanctionata cu maxim de celeritate. Nu poti face adoptii fictive indiferent de motiv, mai ales unul pur mercantil, legat de contractele cu primaria. Cine adopta un caine trebuie sa stie ca raspunde pentru animal exact ca pentru propria fapta", subliniaza Sebastian Bodu.

Europarlamentarul PDL precizeaza ca responsabilitatea civila bazata pe paza juridica a adoptatorului este independenta de orice culpa.

"Asadar, raspunderea Asociatiei «Caleidoscop» este una obiectiva, nimic neputand inlatura raspunderea delictuala reglementata de art. 1375 si urm. C. Civ.", mai arata Bodu.

El ii incurajeaza pe parintii celor doi frati atacati de caini sa se indrepte impotriva Asociatiei "Caleidoscop" si a persoanei care a semnat formularul de adoptie cu o actiune in pretentii.

"Imi exprim compasiunea fata de familia copilului omorat intr-un mod salbatic si sper ca raspunderea contraventionala, civila si penala, chiar daca nu poate compensa pierderea unui suflet de om, sa aduca cel putin dreptatea pe care legea o poate face", mai arata Bodu.

O femeie care a fost membra a Fundatiei Caleidoscop (si a semnat formularul prin care cainele care a ucis un copil a fost adoptat in 2008 de acest ONG, angajandu-se sa nu il abandoneze) a declarat pentru Stirile ProTV ca ceea ce s-a intamplat a fost un accident, iar ea are constiinta curata.

CITITI SI:

-► Tatal copilului sfasiat de caini: "Cei care au constiinta impacata sa vina sa vada cum a ajuns"

-► Capitala celor 8 hingheri la 64.000 de maidanezi. Banii alocati se duc pe carburanti si detergenti

-► LISTA celor care ar trebui sa raspunda pentru moartea lui Ionut. Toti se scuza si ridica din umeri

-► "Daca vedeti cum arata copilul, va schimbati opinia despre maidanezi". Raportul cutremurator al IML

-► Tragedia din Parcul Tei. Asociatiile arata cu degetul spre ASPA: "Oprescu n-a vrut sa colaboreze"

-► Marile probleme ale unei Capitale cotropite de maidanezi. Autoritatile ridica iresponsabil din umeri

-► Un copil de 4 ani a fost ucis de maidanezi in Capitala. Ponta: "E o problema extrem de serioasa"

-► Sterilizarea cainilor cu stapan din Capitala se face pe banii Primariei. Ce risca cei care refuza

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO