Lacul Ursu din Sovata, cel mai mare lac helio-term din lume, își pierde din salinitate. Cercetătorii caută soluții
Lacul Ursu din Sovata, cel mai mare lac helio-term din lume, își pierde din salinitate.
Pentru a găsi soluții de regenerare, adâncurile sunt cercetate cu ajutorul unui sonar. Oamenii de știință reușesc să adune astfel date exacte despre modificările care apar de la un an la altul.
Pentru regenerarea lacului este nevoie de tone de sare. Salvarea ar putea fi un izvor din muntele de sare care se află la un kilometru distanță.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În ultimii 30 de ani, lacul Ursu a pierdut mult din proprietăţile care i-au adus faima, arată studiile unor oameni de ştiinţă - inclusiv din Germania, Ungaria şi Statele Unite.
Prima soluţie ar fi dizolvarea în lac a 10.000 tone de sare, ce ar impune costuri foarte mari. Recent, oamenii de știință au găsit o varinată mai ieftină de regenerare a Lacului Ursu.
Hanz Peter, cercetător: ”Izvorul ghera din sovata care a are o apă f concetrata de sare. Am analizat și s a ivit că compoziția apei izvorului și a lacului sunt apropiate, s ar putea reîntinerii lacul”.
Izvorul se află la aproximativ un km distanţă, iar cei 40 de mii de metri cubi de apă necesari ar putea ajunge în lac printr-o conductă sau cu ajutorul unor cisterne.
Localnic: ”Este destul de sărat folosim pentru piscine, varză, se pune și pentru varză și sunt multe bazine la case. E bun și penru tratament”.
Lacul Ursu a intrat în urmă cu cinci ani de Cartea Recordurilor şi la categoria „cel mai adânc lac helioterm din lume”. Are o adâncime maximă de 18 metri.