Lacul Sarat din Braila a inghetat bocna. Cum explica specialistii fenomenul
Gerul din ultima perioada a fost atat de taios incat pana si Lacul Sarat din Braila a inghetat bocna. Nu mai este insa un fenomen rar.
In ultimii ani, de cand Romania a fost lovita de un val napraznic de frig, s-a intamplat la fel aproape in fiecare iarna. La temperaturi foarte scazute, sarea se lasa pe fundul lacului, iar pelicula de apa dulce de la suprafata ingheata, explica specialistii.
S-au inregistrat -16 grade Celsius in judetul Braila in ultimele zile, iar Lacul Sarat s-a transformat intr-un imens patinoar. Este recunsocut pentru salinitatea ridicata, dar, atunci cand e ger, ingheata.
In unele locuri, spun administratorii bazei de tratament, stratul de gheata atinge si 30 de centimetri.
"Este un fenomen foarte frumos sa-l vad asa inghetat la vremea asta, ca el, de fapt, ingheata cam greu, avand salinitatea mare", a spus Nicolae Moisoiu, reprezentant al bazei de tratament.
Lacul Sarat este vestit pentru namolul cu efect terapeutic. In timpul verii, sute de oameni vin la tratament.
Administratorii lacului dau asigurari ca, desi apa a inghetat acum, namolul nu-si va pierde calitatile curative. Ingrijorator este insa vara, cand se inregistreaza un alt fenomen: lacul seaca.
"Pericol e mai mare vara cand scade apa si ramane namolul in contact cu aerul, pentru ca oxigenul din aer oxideaza sarurile", a explicat Ion Tanase, administratorul bazei de tratament.
Adancimea apei variaza intre 60 de centimetri si 1 metru si 80 de centimetri. Acum - chiar daca daca a inghetat bocna - nimeni nu trebuie sa se aventureze pe lac, pentru ca stratul de gheata poate ceda in orice moment.