La Vama Isaccea din Tulcea, sute de refugiați au ajuns în România, cu bacul
Familii cu copii, studenți, dar și oameni care munceau în Ucraina au fugit din calea războiului.
Voluntarii i-au așteptat în vamă cu mâncare caldă, ceai, pături și medicamente. Din păcate, una dintre refugiatele sosite din Ucraina la Isaccea, și cazate la Galați, a murit azi-noapte. În vârstă de 84 de ani, femeia, cel mai probabil, a făcut un infarct.
Este trecut de miezul nopții, iar peste 400 de ucrainieni au ajuns în România cu bacul. Unii au venit pe jos, alții cu mașinile. Cu toții sunt așteptați de voluntari, dar și de jandarmi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Refugiații au fost așteptați de autorități, dar și de voluntari
Ajunși în România, oamenii se pot adăposti în unul din corturile instalate de salvatori. Acolo își trag sufletul, primesc mâncare și se încalzesc. Cei care au nevoie primesc și îngrijiri medicale.
Prioritate au familiile și mamele care au venit cu copii, însă sunt și foarte mulți tineri și bărbați care au ajuns în România. Cu toții vor primi ajutor, hrană caldă, dar și o pătură.
Adam este student la Universitatea din Odesa și spune că a fost nevoit să fugă din calea războiului. El are mulți colegi care au rămas acolo și speră să îi revadă. În schimb, nu și-a uitat prietena necuvântătoare.
Adam, student: „A fost calm în Odessa. Desigur, am auzit rafalele și atacurile aeriene peste tot în oraș. Acum suntem în siguranță, dar mai sunt studenți blocați în alte locuri.”
După ore întregi de condus, speriați de ce au văzut acasă, oamenii spun că singura lor șansă este să înceapă o viață nouă, peste hotare.
Refugiat: „Prea mult, prea mult.”
Refugiat: „E teribil, prea multe bombe, e haos. Noi trebuia să scăpâm. Mergem în Turcia.”
Cel mai greu le este familiilor cu copii. Cei mici sunt obosiți, le este foame și frig.
Anas: „Am venit din Odessa, acolo locuim. A început să fie complicat, auzeam bombe pe peste tot și așa am decis să părăsim orașul pentru a căuta siguranță. Încercăm să închiriem ceva, o cameră într-un motel, pentru că copilul meu e foarte mic, are opt luni.”
Acest tată a reușit să ajungă în România cu cei opt copii ai săi. Au fugit în calea războiului și au putut părăsi țara pentru că bărbatul are mai mult de trei copii.
Refugiat: „Drumul a fost bun, dar în Ucraina se trage. Nu au avut de ales. Nu știu unde merg, nu au unde să stea. ”
Doar duminică au intrat în România cu bacul peste 6 mii de refugiați.