Frigul și vremea rea nu îi împiedică pe români să-i ajute pe refugiații din Vama Siret. Apelul disperat al unei ucrainence
Noaptea friguroasă și vremea rea nu au stat în calea românilor dornici să ajute.
La Vama Siret, voluntarii au fost prezenți non-stop lângă familiile refugiate care treceau granița fără oprire.
În acelasi timp, autoritățile spun că au urgentat procesarea documentelor, iar prioritate la trecerea frontierei au mamele și copiii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O ninsoare abundentă a îngreunat, duminică seară, și mai mult așteptarea refugiaților care au ajuns în vama Siret. Cel mai rău a fost pentru cei care nu și-au putut găsi un adăpost.
A început să ningă și în același timp este foarte frig. Să nu uităm că suntem în nordul țării. Oamenii care au reușit să treacă granița s-au refugiat în parcarea unui hotel. Este primul hotel cum intri în România. Și parcările sunt pline, pe o rază de 10 kilometri, indiferent că vorbim de benzinării, hoteluri. Unii dintre ei s-au refugiat prin mașini, alții pur și simplu stau afară. Sunt foarte multe bagaje lăsate acolo.
Voluntar: "Avem foarte mare nevoie de pături. Și cortul care este pus la dispoziție de domnii de la ISU este plin".
Pentru cei care trăiesc la sud de Cernăuți a fost mai ușor să găsească adăpost, pentru că au deja rude în România la care pot sta până trece pericolul.
Reporter: "Unde plecați?".
Refugiată: "La mătușa, la Gura Humorului".
Reporter: "Și o să stați câteva zile la mătușa?".
Refugiată: "Da".
Reporter: "De unde veniți, din ce oraș?".
Refugiată: "De aici, din Cernăuți".
Prin vamă se trece în continuare extrem de greu, iar cetățenii ucraineni care muncesc în străinătate și au venit să își aștepte soțiile și copiii, au dormit pentru pentru a doua sau chiar a treia noapte în mașini.
Bărbat: "Aștept să îmi vină soția. De trei zile aștept să vină.. Și de aici, spre Germania, acolo locuiesc. Foarte greu.. E a treia zi de când stăm în microbuz. Și în noaptea asta tot aici cred că o să stăm. Pentru că mai sunt înaintea microbuzului soției mele încă 10 mașini. Fac undeva la un kilometru în cinci ore".
Aproape de miezul nopții, o tânără mamă, cu un copil în cărucior și altul de mână, a făcut un apel la solidaritate către poporul rus:
"Ați intrat în casa mea, ați pornit războiul, ați ucis oameni neputincioși și voi nu faceți nimic. Ieșiți în stradă, spuneți ceva! Nu stați în case. Oamenii mor în Ucraina! Eu sunt din Ucraina și m-am trezit de la 07:00 din cauza războiului. Este terifiant".
Toată noaptea, cele 16 autospeciale ale ISU au preluat refugiați pe care i-au dus fie la Rădăuți, fie la Gura Humorului sau Suceava. În plus, au fost și mulți voluntari care au ajutat cu mașini.
În cursul nopții au început să intre în țară și studenți din India. Aproape de miezul nopții erau peste 200 și așteptau să fie ajutați de cei de la Ambasada Indiei.