ÎPS Teodosie a fost „dojenit în scris” de Sfântul Sinod. Vasile Bănescu va fi „reorganizat”
A fost ziua judecății pentru Arhiepiscopul Tomisului care a tulburat viața Bisericii și a dat dovadă de răzvrătire față de ordinea bisericească.
Sfântul Sinod Ortodox l-a sancționat cu mustrare scrisă și l-a avertizat să renunțe la ideea absurdă de a deveni mitropolit- cel mai apropiat rang de șeful BOR.
Dar, tot a ieşit în câştig, din acest război. Vasile Bănescu, cel care i-a ţinut piept la toate ieşirile în decor, nu mai poate comunica de astăzi în numele Patriarhiei.
Arhiepiscopul Tomisului a mers ani de zile pe gheață subțire, iar decizia de astăzi a fost drastică și fără precedent în ultimele decenii. Din cei 58 de membri ai Sinodului, cel mai înalt for al Bisericii Ortodoxe Române, au lipsit motivat numai două persoane: ierarhul din Australia și cel din Noua Zeelandă.
După 7 ore de discuții aprinse, a venit și decizia.
„Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică.”
Mai mult, cel acuzat a primit și un ultimatum. Altfel spus, e somat să-și ia gândul de la a crea și a conduce o mitropolie. Ceea ce i-ar fi dat dreptul de a candida pentru scaunul de patriarh, atunci când acesta ar deveni vacant. Patriarhia Română l-a criticat aspru, încă de acum 2 decenii, când Patriarhul Teoctist i-a respins cererea. “Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române.”
„În cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecată Consistoriului Arhieresc Prim”, a decis Sfântul Sinod.
Pe de altă parte, Înalții prelați au decis ca orice comunicare oficială din partea bisericii să fie diseminată strict prin biroul de presă, nu prin membrii săi. Vizat este Vasile Bănescu printre cei mai vocali acuzatori ai arhiepiscopului, cu diverse ocazii. Este de altfel singura satisfacție a susținătorilor lui Teodosie.
Numai că Teodosie a devenit în ultimii ani oaia neagră, pentru Patriarhia Română, şi în urma unei serii de acuzații de încălcare a legii.
Cel mai recent caz a fost în decembrie, când DNA l-a acuzat de cumpărare de influență.
A fost criticat însă și pentru afirmații care se regăsesc marginal în creștinismul arhaic. Cea mai recentă. Cum că bărbații fără barbă ar fi ciuntiți. Apoi, că femeile nu pot să bea aghiazmă și nu pot primi anafură dacă sunt la menstruație și că ar fi oricum inferioare bărbaților. Că Paștele catolic și cel ortodox nu se pot celebra simultan, pentru că Lumina Sfântă ar veni, spune Teodosie, numai pentru ortodocși. Cocoțat pe cisterne ori pe turlă, la sfințirea unei biserici, prelatul e considerat, chiar de unii colegi de slujire, nedemn de rolul și funcția lui.