La câte cazuri zilnice de COVID va ajunge România. Previziunile unui medic infecționist militar
Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a spus la „Știrile PROTV” ce ne așteaptă în viitorul apropiat pe fondul creșterii constante de infectări cu COVID-19. Specialistul a prognozat și numărul de cazuri zilnice în urătoarele zile.
Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase la Spitalul Militar, a explicat că previziunile nu sunt deloc optimiste cu privire la răspândirea pandemiei de coronavirus, iar modelul matematic se bazează pe datele și măsurile luate până acum de autorități.
„Trebuie să înțelegem că, din păcate, previziunile epidemiologice nu sunt foarte optimiste, și vorbim acum de o rată bazală de reproducere de 1,1 -1,2 lucru care ne proiectează în perioada imediat următoare către o creștere a numărului de cazuri. Este important ca strategia noastră de acum înainte să fie cea de a proteja persanele vulnerabile, persoanele la risc să dezvolte forme severe, este important ca fiecare persană depistată pozitiv să-și facă propria anchetă epidemiologică. Dacă nu se iau și măsuri suplimentare, probabil că vom asista la o creștere cu câteva sute de cazuri la fiecare 7-10 zile, lucru care creează o presiune uriașă pe sistemul de sănătate” a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, duminică, la „Știrile PROTV”.
Medicul infecționist consideră că Guvernul a luat decizia corectă să permită asimptomaticilor și celor cu forme ușoare să fie tratați la domiciliu.
„Este un efort deosebit, probabil că foarte multe persoane nu își imaginează gradul de suprasolicitare la care este supus corpul medical în momentul de față, și sistemul de sănătate în ansamblul lui. A venit această modificare legislativă prin care persoanele asimptomatice, fără factori de risc, sau cei cu forme ușoare, pot să fie evaluați la domiciliu de către medicii de familie, lucru care scade presiunea pe sistemul sanitar și oferă timpul necesar de evaluare corectă a pacienților care într-adevăr pun probleme serioase, cei cu forme medii, severe și forme critice” a explicat Valeriu Gheorghiță.
În condițiile presiunii enorme pe secțiile de terapie intensivă, unde ajung cazurile cele mai grave de infectare cu coronavirus, conducerea spitalelor trebuie să găsească soluții, este de părere medicul militar.
„Este evident că presiunea pe secția de terapie intensivă este foarte mare, acolo sunt pacienții cu forme severe și critice, pacienții care în general au comorbidități se pot decompensa în scurt timp în condițiile unui proces infecțios în evoluție, cred că fiecare management de spital trebuie să găsească soluțiile pentru a menține o stare corectă de îngrijire a acestor pacienți până la momentul transferului. Recomandarea DSP este de a destina o parte din paturile de terapie intensivă pentru acești pacienți”.
Organizarea va face diferența între viață și moarte
Mari probleme sunt în spitalele mici, arată specialistul.
„Este evident că în momentul de față este un timp mare de la momentul internării pacientului aflat în stare gravă până la diagnostic și ulterior la posibilitatea transferului. Organizarea la nivelul fiecărui spital va face diferența de aici înainte, sigur, sunt spitale mici care nu dispun de paturi suficiente de terapie intensivă. (...) Sunt servicii de terapie intensivă care nu dispun de personal suficient încât să asigure o permanență 24 de ore din 24. Este o situație care devine din ce în ce mai complicată dar cred că se mai pot găsi soluții, dacă și populația ne va ajuta, pentru că trebuie să înțelegem că sistemul medical este în momentul de față doar filtrul acestei pandemii, aici se adună toate cazurile severe și critice, formele medii care au nevoie de evaluare, însă principala bătălie se duce în afara spitalelor, se duce în comunitate, prin responsabilitatea fiecăruia dintre noi” a atras atenția medicul infecționist.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: cazuri, valeriu gheorghita, medic militar,
Dată publicare:
25-10-2020 12:25