Kovesi vrea sa dea afara din DNA doi procurori. Faptele care li se reproseaza lui Doru Tulus si Mihaela Moraru
DNA precizeaza, intr-un raspuns transmis la solicitarea News.ro, ca procurorii Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga, pentru care sefa institutiei a cerut revocarea in 29 iunie, nu mai indeplinesc conditia bunei reputatii pentru a fi procurori in cadrul DNA
Asa rezulta din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor. Lui Moraru Iorga i se reproseaza ca nu a inregistrat un denunt conform procedurilor legale, iar lui Tulus ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea.
Conform raspunsului transmis de DNA, la data de 29 iunie 2017, procurorul sef al DNA a transmis Sectiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocarii din functia de procuror al DNA a Mihaelei Moraru Iorga, "pentru faptul ca nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al Sectiei din care facea parte".
"Neprezentarea denuntului a avut drept consecinta imposibilitatea aplicarii unor dispozitii procesual penale in raport cu persoane cercetate", precizeaza institutia..
La aceeasi data, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat incetarea delegarii acesteia din functia de procuror sef al Serviciului de combatere a macrocriminalitatii economico – financiare din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.
Tot in 29 iunie, a fost transmisa Sectiei de procurori a CSM si cererea de avizare a revocarii din functia de procuror al DNA a lui Doru Florin Tulus "pentru existenta unei suspiciuni rezonabile ca impartialitatea sa este afectata, avand in vedere ca a solutionat dosare penale in care era implicata o persoana cu care avea raporturi civile".
Si in acest caz procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat incetarea delegarii lui Doru Florin Tulus din functia de procuror sef al Serviciului pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.
"Prin urmare, s-a apreciat ca acestia nu mai indeplinesc conditia bunei reputatii pentru a fi procurori in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, asa cum rezulta din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea nr. 328 din 24 august 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii", mentioneaza DNA.
Sectia pentru procurori a CSM urmeaza sa discute in 4 iulie cererea sefei DNA.