Procurorii Parchetului General au decis ca o parte a dosarului OUG 13 sa se intoarca la DNA. Explicatiile lui Augustin Lazar

Ultima actualizare: 30-06-2017 06:52

Procurorii Parchetului instantei supreme au dat solutie, respectiv clasarea, pe faptele pe care erau competenti cu privire la OUG 13, iar pentru celelalte fapte dosarul a fost declinat la DNA, a explicat, marti, procurorul general Augustin Lazar.

Intrebat, marti, de ce partea dosarului privind OUG 13 care se referea la infractiunea de favorizare a faptuitorului a fost disjunsa, cauza fiind trimisa la DNA, Augustin lazar a declarat: "Procurorii Parchetului General au dat solutie pentru faptele, pentru infractiunile pentru care erau competenti, iar pentru celelalte fapte care nu erau de competenta Parchetului General s-a declinat la DNA. (...) Nu vreau sa comentez succesiunea in care trebuie solutionat un dosar, fiindca fiecare procuror care a avut in fata dosarul a solutionat pentru ceea ce a considerat el ca este competent".

Intrebat de ce primele informatii aparute in legatura cu aceast dosar au fost ca acesta a fost clasat, fara a se preciza ca o parte a fost disjunsa si a ajuns la DNA, Lazar a spus ca informatiile au fost oferite "in ordinea in care s-au cerut relatii de catre jurnalisti".

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, ca decizia de clasare a dosarului privind OUG 13 era necesara si fireasca, pentru ca procurorii nu pot ancheta procedura legislativa, ci doar faptele de drept comun, el considerand ca a durat mult luarea acestei decizii.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au clasat partial dosarul referitor la OUG 13 de modificare a codurilor penale.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a transmis, luni, un comunicat de presa in care anunta ca a clasat dosarul privind OUG 13, in ceea ce priveste infractiunile de prezentare cu rea-credinta de date inexacte, Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri si fals intelectual. Parchetul ICCJ nu preciza insa ca a disjuns din nou dosarul si a retrimis la DNA o parte privind infractiunea de favorizare a infractorului, aceasta informatie aparand in spatiul public pe surse. In comunicat de presa, Parchetul ICCJ a facut o cronologie a disputei juridice cu privire la acest dosar, preluand pasaje din decizia Curtii Constitutionale.

Initial, dosarul privind modul in care Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13 a fost deschis de DNA, iar in luna fabruarie procurorii anticoruptie au clasat o parte a acestuia, restul fiind declinat la Parchetul ICCJ. DNA spunea ca are indicii ca unele avize pentru adoptarea acestei ordonante au fost distruse sau sustrase la Ministerul Justitiei, iar alte documente au fost ''plasmuite''.

Lazar: Ancheta nu poate trece de niste limite de constitutionalitate

Procurorul general Augustin Lazar a declarat, marti, ca procurorii au hotarat sa claseze dosarul privind OUG 13 pentru ca ancheta nu poate depasi limitele de constitutionalitate, iar procurorii sunt obligati sa respecte deciziile Curtii Constitutionale.

"Motivarea acestei ordonante a fost facuta public, este cunoscuta si este foarte clar ca se intemeiaza pe motivele deciziei Curtii Constitutionale, care ne indica faptul ca ancheta nu poate trece de niste limite de constitutionalitate. Acestea au fost motivele pentru care colegii nostri au dispus solutia de clasare. Colegii nostri, dupa ce au efectuat actele care mai trebuiau facute in dosar, s-au raportat mereu la continutul deciziei CCR. A fost hotararea lor de a opri ancheta si de a clasa dosarul in aceste conditii pentru a nu depasi limitele de constitutionalitate care sunt foarte clar aratate in continutul deciziei. Procurorii sunt magistrati independenti si nu au de gand sa faca altceva decat sa respecte deciziile CCR, care sunt obligatorii pentru toata lumea", a declarat Augustin Lazar, relateaza news.ro.

Intrebat de ce clasarea dosarului a fost anuntata tocmai in ziua desemnarii noului premier, Lazar a spus ca solutiile date de procurori nu se fac in functie de ce se intampla in spatiul public.

"Nu putem face speculatii. Niciodata colegii nostri nu se uita ce se intampla in spatiul public pentru a emite o solutie. Solutiile sunt date atunci cand ei apreciaza ca au toate elementele necesare pentru a se putea pronunta", a precizat procurorul general.

Tudorel Toader: Solutia este cat se poate de fireasca, pacat ca a durat atat de mult

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca decizia de clasare a dosarului privind OUG 13 era necesara si fireasca, pentru ca procurorii nu pot ancheta procedura legislativa, ci doar faptele de drept comun, el considerand ca a durat mult luarea acestei decizii.

"Decizia de clasare era necesara si fireasca. La sfarsitul lui martie, inceput de aprilie spuneam ca procurorul nu poate continua cercetarile impotriva deciziei Curtii Constitutionale. Solutia de clasare este cat se poate de fireasca, pacat de faptul ca a durat atat de mult. Curtea Constitutionala a statuat prin decizie faptul ca procurorul nu poate ancheta oportunitatea, constitutionalitatea, procedura legislativa. Faptele de drept comun raman in sarcina procurorului", a declarat Tudorel Toader.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO