Klaus Iohannis s-a intalnit cu seful NATO, la Bruxelles: "Vizita mea confirma angajamentul ferm al Romaniei fata de NATO"
Vizita presedintelui Klaus Iohannis in Belgia a coincis cu declansare starii de alerta anti-terorista in toata tara. Dispozitivul de securitate din jurul presedintelui a fost sporit.
In plus, la hotelul in care a stat ar fi fost adusi, potrivit unor surse, inclusiv agenti sub acoperire. Din fericire, a doua zi a vizitei presedintelui s-a desfasurat fara incidente, iar Klaus Iohannis a fost primit de secretarul general al NATO.
Fortele de securitate belgiene care au declansat, de joi seara, o operatiune anti-terorista au luat masuri si pentru siguranta oaspetilor straini. Mai multi oficiali de rang inalt erau in vizita la Bruxelles. Printre ei, si presedintele Romaniei.
De joi seara, gradul de alerta terorista in Belgia a crescut. Dincolo de elicopterele care au survolat intreg orasul si de sirenele masinilor de politie, la Bruxelles, in zona hotelului in care a innoptat presedintele, nu au fost probleme. Intreaga delegatie a fost asigurata ca au fost luate masuri de siguranta si ca nu vor aparea niciun fel de incidente.
Dispozitivul de securitate din jurul presedintelui Klaus Iohannis a fost suplimentat cu agenti in uniforma ori sub acoperire. In parcarea hotelului care l-a gazduit au fost aduse mai multe masini de politie. Potrivit unor surse, a existat inclusiv un plan de evacuare pentru intreaga delegatie. Din fericire, nu a fost cazul sa se aplice, iar programul presedintelui a fost respectat intocmai.
Asa ca, vineri dimineata, la 9 punct, seful statului a ajuns la sediul Aliantei Nordatlantice. Klaus Iohannis s-a intalnit cu Jens Stoltenberg, seful NATO. Cei doi au discutat despre lupta impotriva terorismului, dar si despre situatia din Republica Moldova.
"E important sa mentionam ca legat de ce s-a intamplat la Paris, NATO isi va intari eforturile de a lupta impotriva terorismului. Apreciem Romania pentru contributia in Kosovo si pentru participarea la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta. Stim ca scutul e de o mare importanta Romania si NATO sunt anagajate sa sustina Republica Moldova. Trebuie ca noi sa sprijinim si Ucraina si sa contribuim la securitatea in regiune", a declarat Jens Stoltenberg.
"NATO e pregatita sa faca tot ce poate pentru apararea aliatilor si lucram la planul de interventie rapida. Va trebui sa crestem prezenta la frontiera de est a NATO si va trebui sa realizam si sa implementam o forta de interventie rapida", a continuat seful NATO.
"Am discutat si decizia Romaniei privind bugetul pentru Aparare. Trebuie reduse taierile bugetare pentru Aparare si sa trecem la cresteri de alocari bugetare pana vom ajunge la 2% din PIB. Voi folosi exemplu Romaniei pentru celelalte state membre, daca Romania a reusit sa creasca bugetul, e un exemplu si multumesc Romaniei pentru decizia luata", a precizat Jens Stoltenberg.
"Va multumesc pentru primirea frumoasa si aprecierile la adresa Romaniei. Vizita mea confirma angajamentul ferm al Romaniei fata de NATO. L-am asigurat pe secretarul general de intreaga sustinere pentru toate eforturile Aliantei. Am avut o discutie foarte buna, plina de substanta", a raspuns presedintele Klaus Iohannis.
"2014 a pus Europa in fata unor provocari de securitate greu de imaginat. Asistam ingrijorati la interventiile militare ilegale si incalcarea integritatii teritoriale a unor state. Am convenit ca este momentul sa reconfirmam prin actiuni ferme solidaritatea la nivelul aliantei, pentru a arata ca spiritul Articolului 5 e la fel de puternic acum ca la momentul fondarii NATO", a mai spus Iohannis.
"Pentru Romania e foarte important procesul de punere in aplicare a deciziilor de la ultimul Summit. Am abordat subiectul cheltuielilor de Aparare. L-am informat pe secretarul general ca Romania a proiectat atingerea in 2017 a nivelului de 2% din PIB si pastrarea nivelului pentru cel putin 10 ani. Am discutat despre nevoia de sustinere din partea tarilor din vecinatatea estica. Ucraina, Moldova si Georgia trebuie sa primeasca atentia sporita a NATO. L-am informat pe secretarul general despre progresele bazei de la Deveselu, care are o natura defensiva, si care va deveni operationala in acest an. Am confirmat si contributia semnificativa a Romaniei la misiunea NATO din Afganistan in spiritul solidaritatii din Alianta", a tinut sa precizeze presedintele Romaniei.