Iohannis, consultări cu o parte din partide. PMP a propus o a treia întrebare la referendum

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a discutat joi cu o parte dintre partidele politice pe tema scrutinului din 26 mai, susținut de Opoziție.

Coaliția aflată la guvernare este așteptată vineri la consultările de la Cotroceni, însă Liviu Dragnea a anunțat zilele trecute că nu va participa. Pe de altă parte, PSD riscă să fie exclus din familia socialiștilor europeni pentru tentativele de a modifica legile justiției, împotriva recomandărilor Comisiei Europene.

Primii primiţi de preşedintele Klaus Iohannis au fost cei de la PNL.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: „Asaltul infractorilor asupra independenței justiției trebuie să înceteze. Trebuie corectate toate stricăciunile provocate de majoritatea PSD-ALDE. Trebuie corectate toate actele normative ticăloase care nu au urmărit altceva decât să-i scape de puşcărie pe cei care au săvârşit infracţiuni de corupţie.”

Au urmat reprezentanţii USR.

Citește și
Klaus Iohannis
Reacția lui Iohannis după ce unele partide au refuzat consultările pe tema referendumului
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Dan Barna, preşedinte USR: "Decizia președintelui e să fie două întrebări pe OUG pe justiție și pe CCR."

La discuţiile cu şeful statului au fost şi minorităţile naţionale, iar vineri sunt aşteptaţi reprezentanţii coaliţiei PSD-ALDE. Cei de la ALDE au anunţat deja că nu participă, în timp ce social-democraţii vor forma o delegaţie din care nu va face parte Liviu Dragnea. Şeful PSD a ales să participe la un miting de partid organizat la Craiova.

Klaus Iohannis: "Consider că, dacă am convocat un referendum, care are temă centrală Justiția, integritatea, lupta anticorupție, atunci o discuție se impune. Faptul că unii nu vor să vină la discuții cu Președintele României, ce să zic, mi se pare de-a dreptul ciudat."

Social-democraţii mai au problemă. Socialiştii Europeni, familie din care fac parte au anunţat că îngheaţă orice relaţie cu PSD până când Guvernul nostru va respecta statul de drept şi va lua măsuri pentru combaterea corupţiei. Măsura socialiştilor europeni e valabilă până în iunie, cel puţin, când apartenența PSD va fi luată în discuţie.

Măsura vine după ce Liviu Dragnea promitea, în urmă cu mai puţin de două luni, ca relaţiile dintre PES şi PSD se vor îmbunătăţi. Acum s-a răzgândit. Într-un comunicat de presă, PSD susţine că, în realitate, este doar o „mistificare fără acoperire a unor adversari politici" şi nu reprezintă poziţia oficială a familiei europene.

Referendumul pe justiţie va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

Desfășurarea consultărilor:

UPDATE 18:52 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după consultările de joi de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis că formaţiunea sa va face tot ce poate pentru o mobilizare a electoratului atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendum.

"I-am spus domnului preşedinte că avem o experienţă cu un referendum foarte similar de acum 10 ani, experienţa şi concluziile noastre de atunci sunt relevante, importante şi din acest punct de vedere vom încerca şi vom face tot ce ţine de noi pentru o mobilizare atât la alegerile europarlamentare, pe care le considerăm importante, poate cele mai importante din ultimi 10 ani, dar şi pentru referendum. Vom spune oamenilor să meargă să îşi spună punctul lor de vedere despre cele două subiecte şi despre întrebările pe care nu le cunoaştem în acest moment. În ceea ce priveşte tematica, noi credem că la primul subiect rezultatul este previzibil, nu cred că vor fi oameni care vor spune 'nu' pentru această întrebare, dacă trebuie sau nu amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. De aceea, surprize acolo sigur nu vor fi. Pentru a doua întrebare, legată de ordonanţele de urgenţă, noi suntem mai radicali decât propunerea preşedintelui Iohannis, noi credem că instituţia ordonanţelor de urgenţă din Constituţia României trebuie eliminată. Nu este nevoie de ordonanţe de urgenţă absolut în niciun domeniu", a spus Kelemen la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

UPDATE 18:35 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia grupului minorităţilor naţionale au început.

Din delegaţie fac parte: Varujan Pambuccian, Dragoş Gabriel Zisopol, Iulius Marian Firczak, Ovidiu Victor Ganţ, Silviu Vexler.

UPDATE 17:45  Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia UDMR pe tema situaţiei din Justiţie au început.

Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Cseke Attila, Ambrus Izabella, Csoma Botond.

UPDATE 17:40 Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a anunţat joi că în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni delegaţia PMP i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca la referendum să existe şi o întrebare care să vizeze fie reducerea numărului de parlamentari, fie eliminarea pensiilor speciale, fie revenirea la alegerea primarului în două tururi.

"PMP a avut o întâlnire bună cu domnul preşedinte Klaus Iohannis. (...) Am venit la Palatul Cotroceni cu trei propuneri, tocmai pentru că vrem să reuşească acest referendum şi credem că pe lângă întrebarea pe care preşedintele Iohannis o va formula cu privire la referendumul legat de justiţie, credem că mai putem adăuga încă o întrebare, care să implice modificarea unei legi imediat după referendum şi nu modificarea Constituţiei. Ştiţi că la referendumul din 2009 s-a propus desfiinţarea unei Camere a Parlamentului, lucru care viza modificarea Constituţiei. Tocmai de aceea noi am propus ca preşedintele să analizeze dacă doreşte să mai introducă o întrebare suplimentară din trei teme pe care noi le-am propus. Una vizează reducerea numărului de parlamentari la 300, 100 de senatori şi 200 de deputaţi. A doua temă vizează o întrebare pe care toţi românii ar înţelege-o, dacă sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale (...) şi o altă temă, care sunt convins că preocupă o bună parte din societate, revenirea la alegerea primarului în două tururi", a spus Tomac.

UPDATE 17:15 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Partidului Mişcarea Populară pe tema situaţiei din Justiţie au început, joi după-amiază, la Palatul Cotroceni.

Din delegaţia PMP fac parte: Eugen Tomac, Marius Pascan, Robert Turcescu, Cătălina Bozianu, Severica Covaciu.

UPDATE 17:10 Liderul USR Dan Barna a declarat joi, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că USR a exprimat susţinerea deplină şi neechivocă pentru referendumul pe Justiţie.

USR a susţinut necesitatea unei consultări populare în perioada urmatoare şi a exprimat "susţinerea deplină şi neechivocă" pentru referendumul pe Justiţie, transmite news.ro.

Conform liderului USR, o altă temă de discuţie a fost iniţiativa USR "Fără Penali" - care a primit şi avizul Curţii Constituţionale. Dan Barna a susţinut că şeful statului a felicitat USR pentru această iniţiativă.

Barna a precizat că a avut loc şi o discuţie legată de perioada următoare, pentru că preşedintele va fi implicat în campania pentru referendum.

UPDATE 17:00 Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, joi, că şeful statului, Klaus Iohannis, organizează la Cotroceni consultări "formale" pe tema situaţiei din Justiţie, pentru că decizia cu privire la organizarea unui referendum "deja a luat-o".

"Demersul preşedintelui este de a arunca aşa o perdea de fum în ochii publicului. Este o consultare formală. Ce să ne mai consulte, că decizia am înţeles că a luat-o deja de organizare a referendumului. (...) El foloseşte tema Justiţiei şi a luptei împotriva corupţiei în interes propriu pentru a putea intra în cursa electorală de pe acum. (...) Şi-a anunţat candidatura cu un an în urmă. Are o agendă electorală şi nimic altceva", a declarat Tăriceanu, la DC News.

UPDATE 16:15 Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Uniunii Salvaţi România au început, joi după amiază, la Palatul Cotroceni.

Din delegaţia USR fac parte preşedintele partidului Dan Barna, deputaţii Cristian Ghinea, Stelian Ion, Cătălin Drulă şi preşedintele USR Arad, Vlad Botoş.

UPDATE 15:00 Reprezentanţii PNL au ajuns la Cotroceni şi au intra la discuţii. Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii Partidului Naţional Liberal, conduşi de Ludovic Orban, la consultări pe tema Justiţiei. Din delegaţie mai fac parte parlamentarii Florin Cîţu, Raluca Turcan, Dan Vîlceanu şi Ioan Cupşa.

Vineri sunt programate consultările cu reprezentanţii PSD, de la ora 11,00, şi cele cu ALDE, de la ora 12,00.

Președintele, invitație la consultări pentru partidele și formațiunile politice

Şeful statului a trimis vinerea trecută o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament prin care i-a invitat la consultări joia şi vinerea aceasta, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din Justiţie. În scrisoare se arată că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că formaţiunea sa nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din Justiţie. De asemenea, liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a arătat că el nu va merge la consultări, dar că va participa o delegaţie din partea partidului.

Mandatul PNL la consultările de la Cotroceni este de susţinere totală pentru referendumul naţional, a declarat, luni, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că Uniunea va fi reprezentată la consultările de la Cotroceni privind referendumul pe justiţie, însă a subliniat că orice astfel de consultare populară în România are o finalitate neprevăzută.

Iohannis, despre referendumul pe tema Justiției

În martie, preşedintele Iohannis a anunţat referendumul pe tema situaţiei din Justiţie, iar pe 1 aprilie a solicitat Parlamentului o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a consultării naţionale care va avea loc pe 26 mai.

"Ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii, Justiţie, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Pe 26 martie, preşedintele Iohannis a avut consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului, iar pe 27 martie el s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Iohannis, despre Brexit:
Iohannis, despre Brexit: "Nu se poate fără acord"

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că în această etapă nu se poate accepta o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord şi că cel mai probabil se va accepta o prelungire a Brexit.

Reacția lui Iohannis după ce unele partide au refuzat consultările pe tema referendumului
Reacția lui Iohannis după ce unele partide au refuzat consultările pe tema referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că i se pare ciudat că unele partide au refuzat oferta de dialog privind referendumul pentru justiție.

Decizie finală în cazul şefului Armatei Române. Generalul Ciucă poate rămâne în funcţie
Decizie finală în cazul şefului Armatei Române. Generalul Ciucă poate rămâne în funcţie

ÎCCJ a admis recursul preşedintelui Klaus Iohannis şi a respins definitiv cererea Ministerului Apărării Naţionale de suspendare a decretului prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Mesaj al preşedintelui pentru antreprenori. Ce a cerut Iohannis Guvernului
Mesaj al preşedintelui pentru antreprenori. Ce a cerut Iohannis Guvernului

România de mâine va fi România antreprenorială, adică ţara oamenilor curajoşi şi ambiţioşi, ţara liberei iniţiative, a democraţiei şi a domniei legii, a afirmat miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.