Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Nazismului: „Viitorul depinde de fiecare dintre noi”

Klaus Iohannis si Ludovic Orban
Inquam Photos / George Calin

Președintele Klaus Iohannis și premierul României Ludovic Orban au transmis mai multe mesaje cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Fascismului și Nazismului.

 

Politicienii care refuză din nou să asculte vocea poporului demonstrează că nu au înţeles că victoria împotriva regimurilor totalitare şi dictatoriale a fost plătită cu preţul vieţii multora care au luptat cu dedicaţie şi curaj pentru libertatea noastră, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis duminică de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, transmite Agerpres.

„Trecutul nu mai poate fi schimbat, dar viitorul depinde de fiecare dintre noi. Politicienii care refuză din nou să asculte vocea poporului demonstrează că nu au înţeles că victoria împotriva regimurilor totalitare şi dictatoriale a fost plătită cu preţul vieţii multora care au luptat cu dedicaţie şi curaj pentru libertatea noastră. Putem garanta pacea şi prosperitatea doar prin cunoaşterea adevărului istoric. Generaţiile tinere trebuie să cunoască ororile, represiunile în masă, crimele şi suferinţele pe care, cu bună ştiinţă, le-au provocat regimurile totalitare, sub diferite forme. Noi trebuie să respectăm datoria sacră de a onora şi preţui amintirea şi sacrificiul victimelor inocente. Amintindu-le, nu le onorăm doar memoria, ci ne apărăm viitorul în faţa răului!", arată şeful statului în mesaj.

Klaus Iohannis reaminteşte că Pactul Ribbentrop - Molotov, semnat pe 23 august 1939, a însemnat începutul celei mai întunecate perioade din istoria recentă pentru Europa Centrală şi de Est.

Citește și
Iohannis: România a obţinut 79.9 miliarde de euro la summitul UE
Iohannis, despre alocaţii şi pensii: „Este o majorare atât cât s-a putut, în condiţii de criză”

„Băile de sânge, milioanele de vieţi curmate, crimele în masă, actele de genocid, deportările, atitudinea dispreţuitoare faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale au fost consecinţele traumatizante ale acestui crud şi cinic pact. Jumătate din continentul european s-a confruntat cu cele mai odioase acte ale regimurilor totalitare, dictaturile provocând moarte şi suferinţă timp de mai multe decenii, inclusiv după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Amintirea pactului criminal din 1939 şi a efectelor sale tragice trebuie să educe, să îndrume, să avertizeze şi să împiedice încercările de falsificare a istoriei", subliniază preşedintele.

Potrivit acestuia, "cunoaşterea istoriei este în strânsă legătură cu progresul democratic, iar democraţia autentică se consolidează, în mod natural, într-o societate care îşi cunoaşte şi îşi asumă istoria".

„De aceea, condamnarea fermă a fascismului şi comunismului nu este o formalitate ori o simplă evocare, ci reprezintă un act necesar pentru protejarea şi promovarea principiilor democratice şi ale statului de drept", precizează şeful statului.

Klaus Iohannis reaminteşte şi omagiază, de asemenea, "actul curajos al Regelui Mihai şi eroismul Armatei române, care au reuşit, la 23 august 1944, să redea naţiunii demnitatea şi ţării noastre cursul care a condus-o la victoria aliaţilor de acum 75 de ani".

„Cred cu tărie că, în ciuda numeroaselor falsificări şi minciuni inventate vreme de aproape jumătate de veac, acest eveniment trebuie să rămână în istorie ca un exemplu remarcabil de viziune, responsabilitate, sacrificiu, unitate şi solidaritate", afirmă Iohannis în mesaj.

Preşedintele evidenţiază că, "în această perioadă dificilă, când întreaga lume se confruntă cu efectele pandemiei de COVID-19, falsificările realităţii şi cuvintele mincinoase au ucis mii de oameni prin ducerea în derizoriu a evidenţei şi negarea adevărului".

„În faţa unui asemenea comportament întunecat şi laş, trebuie să fim vigilenţi în a discerne aceste ameninţări în continuă schimbare. Să fim fermi şi abili în confruntarea cu falsurile şi să nu ne arătăm fragili în faţa tentativelor de înşelare a semenilor noştri. În vremurile pe care le trăim, acţiuni şi discursuri populiste şi extremiste tulbură viaţa societăţilor noastre. În faţa acestor acte sordide, avem obligaţia să rămânem vigilenţi şi să respingem energic şi ferm orice încercare de glorificare a regimurilor totalitare şi de creare de noi mituri sau versiuni istorice menite să vulnerabilizeze sistemul de valori europene. Ne confruntăm cu provocări excepţionale, care ne cheamă să acţionăm în unitate şi solidaritate. Este nevoie de un efort comun pentru a garanta şi proteja democraţia, statul de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale, precum şi demnitatea umană", conchide preşedintele României.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop - Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declaraţie din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului şi Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.

„Din păcate, asistăm şi astăzi la încercări ale unor formaţiuni politice de factură post comunistă de a bloca democraţia sau de a schimba direcţia aleasă de români”

 

Premierul Ludovic Orban afirmă, în mesajul transmis cu ocazia Zilei comemorării victimelor fascismului şi comunismului, că, din păcate, asistăm şi astăzi la încercări ale unor formaţiuni politice de factură post comunistă de a bloca democraţia sau de a schimba direcţia aleasă de români, el precizând că respinge orice încercare a unor grupuri de interese politice de a reînvia metode de manipulare care amintesc de anii de dictatură, transmite News.ro.

„Acum, după mai bine de trei decenii de când românii şi-au redobândit libertatea şi dreptul la democraţie, cea mai potrivită reparaţie morală pentru cei care s-au opus dictaturii roşii este să le păstrăm vie amintirea, să le respectăm suferinţa şi să susţinem continuarea investigaţiilor care vizează regimurile totalitare, pentru ca legea să facă dreptate atât cât se mai poate. Conştientizarea răului făcut de orice regim totalitar şi nedemocratic este o condiţie esenţială pentru ca greşelile trecutului să nu se mai repete vreodată. Din păcate, asistăm şi astăzi la încercări ale unor formaţiuni politice de factură post comunistă de a bloca democraţia sau de a schimba direcţia aleasă de români. Resping orice încercare a unor grupuri de interese politice de a reînvia metode de manipulare care amintesc de anii de dictatură”, afirmă Orban în mesajul transmis duminică.

Potrivit premierului, comemorăm astăzi victimele fascismului şi comunismului, cu gândul la zecile de milioane de oameni din întreaga lume deportaţi, torturaţi, privaţi de libertate, de drepturile fundamentale şi chiar ucişi în urma acţiunilor abuzive şi criminale ale regimurilor dictatoriale care au umbrit istoria secolului trecut şi care ne-au afectat şi pe noi, pe români.

„Mărturiile despre acele vremuri sunt dureroase şi o veritabilă pledoarie pentru condamnarea fermă a crimelor comise de regimurile totalitare şi autoritare. Alegerea datei de 23 august ca zi de comemorare a victimelor fascismului şi comunismului aminteşte semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, în 1939, care practic a însemnat împărţirea Europei între două sfere de influenţă nefaste, nazistă şi stalinistă, şi declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, cu consecinţe ireparabile pentru oameni, pentru multe state şi pentru întreaga lume”, subliniază premierul în mesaj.

În opinia sa, coşmarul unor regimuri totalitare a continuat zeci de ani pentru mulţi dintre europeni, inclusiv pentru români.

„Printr-o coincidenţă istorică, după exact cinci ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, ieşirea din război a României, la 23 august 1944, avea să însemne pentru ţară şi începutul sovietizării, teroare, opresiune şi interzicerea pluralismului politic. Generaţii întregi au fost private de drepturi şi libertăţi fundamentale, au fost distruse vieţi, iar democraţia a fost călcată în picioare”
, aminteşte Orban.

În finalul mesajului, el dă asigurări că va fi mereu un susţinător al democraţiei şi al voinţei exprimate de români de a fi liberi şi parte a lumii civilizate.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Legea privind organizarea de cursuri online în învăţământul românesc, promulgată de Iohannis
Legea privind organizarea de cursuri online în învăţământul românesc, promulgată de Iohannis

Legea conform căreia activităţile desfăşurate în învăţământul preuniversitar şi universitar se pot realiza şi online, în situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau cea de asediu, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis, despre alocaţii şi pensii: „Este o majorare atât cât s-a putut, în condiţii de criză”
Iohannis, despre alocaţii şi pensii: „Este o majorare atât cât s-a putut, în condiţii de criză”

Majorarea alocaţiilor pentru copii şi a pensiilor este una realizată în condiţiile crizei economice provocată de pandemie, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Declarația pe propria răspundere pe care ar putea fi obligați să o completeze părinții elevilor
Declarația pe propria răspundere pe care ar putea fi obligați să o completeze părinții elevilor

Părinții ar putea fi obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere "la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în spațiul școlar", potrivit unui proiect publicat de Ministerul Sănătății, care stabileşte normele pentru începerea cursurilor.

Parlamentul a respins OUG privind majorarea alocațiilor cu 20%. Reacția lui Klaus Iohannis
Parlamentul a respins OUG privind majorarea alocațiilor cu 20%. Reacția lui Klaus Iohannis

Parlamentarii au respins ordonanţa prin care guvernul a majorat alocațiile copiilor cu 20% de luna aceasta, urmând ca în 2022 să se dubleze.

Klaus Iohannis: Dacă numărul de îmbolnăviri crește zilnic, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile
Klaus Iohannis: Dacă numărul de îmbolnăviri crește zilnic, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni, miercuri, după ce a participat la reuniunea Consiliului European în format videoconferijță, pentru a discuta despre situația îngrijorătoare din Belarus.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.