Declarația pe propria răspundere pe care ar putea fi obligați să o completeze părinții elevilor

Ultima actualizare: 19-08-2020 20:28
Declarație pe propria raspundere
Inquam Photos / Octav Ganea

Părinții ar putea fi obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere "la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în spațiul școlar", potrivit unui proiect publicat de Ministerul Sănătății, care stabileşte normele pentru începerea cursurilor.

Deocamdată este vorba doar despre un draft al ordinului întocmit de Ministerul Sănătății, care va trebui votat în Parlament.

Proiectul Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19 poate fi citit AICI.

Potrivit modelului de declarație publicat de Ministerul Sănătății, părinții trebuie să declare pe proprie răspundere că în ultimele 14 zile:

-► Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).

-► Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19

-► Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.

Prin aceeași declarație, părinții trebuie să își asume că "nu vor aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febra, tușe, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc)".

Prin declarația pe propria răspundere completată de părinți la începutul anului școlar și la începutul fiecărui ciclu de prezența în școală, părinții trebuie să spună dacă elevul:

-► nu a avut nicio problemă de sănătate

-► a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical

În cazul în care copilul a avut în ultimele 14 zile o problemă de sănătate pentru care a necesitat consult medical, părinții trebuie să prezinte o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital).

Întrebat ce le-ar transmite părinților care nu vor să semneze declarația, care ar atrage răspunderea penală asupra lor, președintele Klaus Iohannis a declarat că „nu trebuie să ne formalizăm prea tare”.

„Am constatat la toți părinții o preocupare firească față de sănătatea copiilor. Evident că părinții vor urmări starea de sănătate a copiilor și sigur că au partea lor de răspundere. Dacă nu sunt sănătoși. să-i țină acasă, să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate, birocratice, fiecare trebuie să-și asume rolul care îi revine”, a transmis președintele.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO