Reguli speciale pentru începerea școlii în condiții de Covid. Proiect în dezbatere publică

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul său un proiect aflat în dezbatere publică, referitor la normele care trebuie respectate pentru începerea cursurilor școlare, în condițiile epidemiei de Covid-19.

Proiectul Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19 poate fi citit AICI.

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa: [email protected]. Termenul limită până la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ (18 august).

Potrivit News.ro, în acest proiect se arată că toate clasele de elevi trebuie aranjate în aşa fel încât să se respecte distanţarea de minimum un metru sau, acolo unde nu este posibil, să fie montate separatoare transparente.

De asemenea, în vederea păstrării distanţei fizice, fiecare copil îşi va păstra acelaşi loc în bancă pe tot parcursul prezenţei în clasă.

Citește și
Cabanierii de la Dochia, infectați cu Covid-19 de turiști. ”Nu au respect pentru nimeni și nimic”
Cabanierii de la Dochia, infectați cu Covid-19 de turiști. ”Nu au respect pentru nimeni și nimic”
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Alte măsuri se referă la faptul că elevii vor purta mască de protecţie şi trebuie supravegheaţi în pauze pentru a păstra distanţa şi nu vor face schimb de obiecte personale.

Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, Inspectoratele Şcolare privind situaţia epidemiologică, acestea urmând să propună scenariul de începere a şcolii.

Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Măsurile ”esenţiale” pentru prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii:

 

-► Igiena riguroasă a mâinilor;
-► Măsuri ferme de curăţenie şi dezinfecţie în unitatea de învăţământ;
-► Purtarea măştii de protecţie atât de către elevi, cât şi de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ;
-► Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite
-► Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile

Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”.

Alte măsuri esenţiale menţionate sunt:

- informarea permanentă a personalului, elevilor şi părinţilor / aparţinătorilor cu privire la măsurile de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2

- necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariţiei febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei;

- unităţile de învăţământ vor pune în aplicare regulile generale din acest ghid şi vor adopta norme specifice.

Actualizarea hotărârilor privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se va realiza săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

Referitor la organizarea sălilor de clasă, se va elimina mobilierului care nu este necesar, iar cel rămas va fi aşezat aşa încât să fie obţinută distanţarea de minimum 1 metru între elevi sau montarea de separatoare transparente în situaţia în care distanţarea nu este posibilă. Băncile vor fi poziţionate astfel încât elevii să nu stea faţă în faţă, iar contactul între preşcolarii/elevii din grupe/clase diferite va fi evitat.

”Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ. Se vor stabili locurile în care vor fi amplasate coşurile de gunoi destinate aruncării/eliminării măştilor uzate. Coşurile de gunoi vor fi de tip coş cu capac şi pedală prevăzut cu sac în interior”, prevede proiectul de ordin.

Conform documentului, acolo unde este posibil, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare şi în curtea şcolii, cu scopul respectării distanţării fizice. Totodată, va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă (plecarea şi întoarcerea de la/la clasă, evitarea aglomerării în interiorul grupului sanitar).

Intervalele aferente recreaţiilor vor putea fi stabilite în mod eşalonat pentru fiecare clasă, acolo unde este posibil, iar elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadrele didactice, pentru păstrarea distanţării fizice.

”Elevii vor fi instruiţi să nu interacţioneze fizic (nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mâinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt); Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activităţi care implică schimbul de obiecte. Vor fi evitate de asemenea structurile de joc ale căror suprafeţe de contact nu pot fi dezinfectate; Nu vor fi utilizate băncile/scaunele exterioare (acest lucru fiind indicat prin aplicarea unor marcaje, dispozitive de distanţiere etc.). În caz contrar, va fi asigurată în mod regulat o dezinfectare adaptată; Vor fi eliminate jocurile şi alte activităţi care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanţei dintre elevi; Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile şi nu vor schimba între ei obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc).”, mai scrie în document.

Părinții, obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere pentru primirea copilului la școală

 

Potrivit draftului ordinului întocmit de Ministerul Sănătății, părinții ar putea fi obligați - dacă proiectul va fi votat în Parlament - să semneze o declarație pe proprie răspundere "la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în spațiul școlar".

Potrivit modelului de declarație publicat de Ministerul Sănătății, părinții trebuie să declare pe proprie răspundere că în ultimele 14 zile:

-► Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).

-► Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19

-► Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.

Prin aceeași declarație, părinții trebuie să își asume că "nu vor aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febra, tușe, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc)".

Prin declarația pe propria răspundere completată de părinți la începutul anului școlar și la începutul fiecărui ciclu de prezența în școală, părinții trebuie să spună dacă elevul:

-► nu a avut nicio problemă de sănătate

-► a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical

În cazul în care copilul a avut în ultimele 14 zile o problemă de sănătate pentru care a necesitat consult medical, părinții trebuie să prezinte o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital).

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Ministrul Sănătății: ”Avem o creștere a numărului de cazuri grave la persoane relativ tinere”
Ministrul Sănătății: ”Avem o creștere a numărului de cazuri grave la persoane relativ tinere”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că în ultima perioadă se observă o scădere a mediei de vârstă a persoanelor infectate cu noul coronavirus, precum şi o creştere a numărului de cazuri grave la ”persoane relativ tinere”.

Cabanierii de la Dochia, infectați cu Covid-19 de turiști. ”Nu au respect pentru nimeni și nimic”
Cabanierii de la Dochia, infectați cu Covid-19 de turiști. ”Nu au respect pentru nimeni și nimic”

Personalul de la Cabana Dochia a fost infectat cu noul coronavirus de turiștii care refuză să respecte orice regulă de protecție și au ajuns să vandalizeze locul pentru a stat cât mai mulți laolaltă, susțin reprezentanții unității.

Românii, pe primul loc în topul turiștilor infectați cu Covid-19 din Grecia
Românii, pe primul loc în topul turiștilor infectați cu Covid-19 din Grecia

Protecţia Civilă din Grecia a făcut publice marţi date şi statistici privind cazurile de coronavirus importate de la data de 1 iulie, când ţara şi-a deschis graniţele pentru turişti. Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri provin din România.

16 români, în centrul unui focar de COVID-19 la o fermă din Spania. Alți 24 sunt în izolare
16 români, în centrul unui focar de COVID-19 la o fermă din Spania. Alți 24 sunt în izolare

Ambasada României la Madrid a fost notificată cu privire la testarea pozitivă pentru infecţia cu COVID-19 a 16 cetăţeni români care lucrează la o fermă din localitatea Madrigal de las Altas Torres, provincia Avila.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.