Klaus Iohannis: Dacă numărul de îmbolnăviri crește zilnic, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni, miercuri, după ce a participat la reuniunea Consiliului European în format videoconferijță, pentru a discuta despre situația îngrijorătoare din Belarus.

Declarațiile sunt transmise live pe pagina de Facebook Știrile PRO TV.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

- Am participat la reuniunea Consiliului European. Am subliniat că fraudarea alegerilor, reprimarea violentă a protestelor nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE.

- Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici și eliberarea persoanelor deținute ilegal.

- Este necesară demararea unor investigații transparente asupra tuturor abuzurilor raportate, în urma cărora cei vinovați să fie trași la răspundere. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE.

- Este extrem de importantă inițierea unui dialog real între autoritățile din Belarus, opoziție, societatea civilă și reprezentanți ai protestatarilor. Este singura soluție pentru reducerea tensiunilor și realizarea unei tranziții pașnice. 

- Vreau să fac o mențiune cu privire la situația din Mali, subiect pe care l-am abordat în cadrul reuniunii Consiliului European. Avem acolo 120 de militari și aș vrea să transmit că sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă. Urmărim cu mare atenție evenimentele și suntem să pregătiți să acționăm în consecință dacă va fi cazul.

Întrebare: Cum vi se pare intenția de amânare pentru septembrie a votului pentru moțiunea de cenzură? Ce veți face în cazul în care PSD va propune un premier tehnocrat?

Klaus Iohannis: Această moțiune mi se pare neavenită. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică nu vii din opoziție să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că PSD nu e doar cinic, este și iresponsabil. PSD vrea să arate că mai este acolo. Caută probabil soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă. Pe lângă asta există dubii cu privire la constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanță parlamentară o moțiune. Sunt specialiști care spun că e discutabil. Vom vedea dacă e neconstituțională sau nu. Ce se întâmplă după discutăm după vot. După părerea mea, e un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD.

Î: Există o divergență între Guvern și Parlament privind majorarea pensiilor cu 40% și dublarea alocațiilor. Cum veți acționa pentru a fi respectate de către Executiv cele două legi pe care le-ați promulgat?

Klaus Iohannis: Nimeni nu și-a dorit această epidemie, absolut nimeni nu și-a dorit o criză economică, dar aceasta a venit. Aici suntem. Evident că toată lumea îșii dorește să câștige mai bine, însă pentru a fi posibil trebuie să existe acești bani. Nu e posibil să împarți bani care nu există. Eu am spus de la început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Și atunci, cu toate că marea majoritate a economiștilor a repetat că nu se pot mări pensiile și alocațiile, am cerut soluții pentru a fi majorate, atât cât se poate, și iată că au venit cu soluții, majorare etapizată, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare.

Î: Ca fost profesor, dacă un elev v-ar spune că are febră și că ar putea avea coronavirus, cum ați reacționa? MS ar fi putut veni cu ghidul de începere a școlii mai devreme?

Klaus Iohannis: Când un elev acuză simptome evident că trebuie trimis la medic să vadă care este problema. În situația unei epidemii, cu atât mai mult. Este însă foarte clar că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii, toți bucuroși că începe școala. Nu se vor aduna, dar școlile se vor deschide, pentru a evita o generație pierdută. Copiii trebuie să meargă la școală, să învețe, să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Pentru asta este nevoie de măsuri, care nu sunt complicate. Nu vom avea o carte mare de reguli. Regulile de bază sunt aceleași - masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate, ce se face când în școală apar cazuri de boală, care școală se închide, care nu.

Î: Există o nemulțumire foarte mare în sectorul HoReCa, a existat și un protest. Ați abordat acest subiect în discuțiile cu Guvernul? Există un orizont de timp în care restaurantele ar putea fi deschise?

Klaus Iohannis: Înțelegem foarte bine această preocupare aHoReCa, este sectorul probabil cel mai grav lovit de criza economică. Guvernul a aprobat deja câteva scheme de ajutor și va continua acest lucru. Dar aici e vorba de sănătatea publică a întregii populații. În condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile și până nu intrăm într-o zonă de descreștere a epidemiei nu vom lua alte măsuri de relaxare, dar guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic.

Î: Ce face UE dacă Rusia va intra cu trupe în Belarus?

Klaus Iohannis: Nu considerăm că acest scenariu se va întâmpla. E clar că situația e îngrijorătoare, dar singurele soluții sunt cele diplomatice. Toată lumea a declarat că este inadmisibilă o intervenție din exterior și nu ne așteptăm la o astfel de intervenție din nicio parte.

Î: Din poziția de profesor și nu de președinte, ce le-ați transmite părinților care nu vor să semneze declarația care ar atrage răspunderea penală asupra lor?

Klaus Iohannis: Cred că nu trebuie să ne formalizăm prea tare. Am constatat la toți părinții o preocupare firească față de sănătatea copiilor. Evident că părinții vor urmări starea de sănătate a copiilor și sigur că au partea lor de răspundere. Dacă nu sunt sănătoși. să-i țină acasă, să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate, birocratice, fiecare trebuie să-și asume rolul care îi revine

 

 

Citește și...
Surse: Ligia Deca, consiliera lui Iohannis, va fi nominalizată de PNL pentru funcția de ministru al Educației
Surse: Ligia Deca, consiliera lui Iohannis, va fi nominalizată de PNL pentru funcția de ministru al Educației

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că Ligia Deca, în prezent consilier prezidențial la Palatul Cotroceni, va fi nominalizată de PNL, luni, pentru funcția de ministru al Educației.    

Iohannis, declarație comună cu mai mulți lideri europeni:
Iohannis, declarație comună cu mai mulți lideri europeni: "Susținem aderarea Ucrainei la NATO. Cerem Rusiei să se retragă"

Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un punct de vedere comun cu liderii statelor Europei Centrale și de Est, prin care își arată susținerea pentru aderarea Ucrainei la NATO.

Conspirațiile vehiculate pentru mitingul AUR. Expert: „Vor să copieze 10 august, dar au toată agenda Rusiei”
Conspirațiile vehiculate pentru mitingul AUR. Expert: „Vor să copieze 10 august, dar au toată agenda Rusiei”

Mitingul de duminică din Piața Universității a fost pregătit pe rețelele de socializare ale AUR, iar organizatorul oficial este Jereb Mihai Florin, scrie Europa Liberă România.

Recomandări
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze
Noua conductă de gaze din Bulgaria a început să funcționeze. România poate spera la prețuri mai mici la gaze

România poate spera la prețuri mai mici la gaze, odată cu intrarea în funcțiune a conductei din Bulgaria prin care am putea importa gaz din zona Mării Caspice.  

Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei
Culturi risipite din cauza „hibelor legislative”. Cum reacționează statul român la problema secetei

„Ne facem că plouă”, partea II. În Vrancea, un fermier se chinuie de 17 ani să preia un canal construit înainte de 1989, nefolosit, pentru a iriga.  

2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile
2022, un an în care pârjolul a cuprins Europa, Asia și America. Cât de pregătite sunt autoritățile

„Ne facem că plouă”, partea I. 2022 va intra în istorie ca cel mai secetos an trăit de omenire, până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru ca pământul să-și revină și să rodească, așa cum o făcea până acum câțiva ani.